Покрова 2023: коли святкуємо цьогоріч і що має бути на святковому столі? Прості страви які можна приготувати

День козацтва в історії сучасної України: які улюблені страви козаків можна приготувати сьогодні? Підготували для вас список страв на Покрову.

Цього року Україна перейшла на новоюліанський календар, що внесло певні зміни у традиції святкування церковних свят, не стала виключенням і Покрова. Також в цей день відзначається “День козацтва”, що в сучасних реаліях має назву “День захисників і захисниць України”. Свято було започатковано 2014 року, але чому саме в цей день? З давніх-давен Діва Марія вважалась покровителькою та захисницею українських воїнів, тож цілком логічним було призначення нового свята саме на цю дату.

Покрова 2023: коли святкуємо цьогоріч і що має бути на святковому столі?
Покрова 2023: коли святкуємо цьогоріч і що має бути на святковому столі?

“Хліб і вода – козацька їда”, та чи справді настільки простою була їжа козаків? Так, раціон козаків дещо відрізнявся від кухні звичайних українців. По-перше, готували вони собі самі, по-друге, вони не займались городиною та не тримали худобу. Але, це не означає, що вони не вживали овочів чи молочну продукцію, в їх стравах переважали здебільшого крупи та риба.

Рецепти страв на Покрову

Куліш

Найпопулярніша страва козаків це куліш, але готували його не тільки козаки у походах, а й звичайні українці вдома. Ця страва за консистенцією знаходиться між густим супом та кашею, готується з пшона з сала/риби/м’яса, тут вже використовували що було в наявності, різні корінці та зелень, сіль. Ми пропонуємо більш традиційний рецепт на основі якого ви можете додавати інгредієнти на свій смак.

Інгредієнти на 3 порції:

  • Вода 1,5 л
  • Пшоно 110 г
  • Сало 40 г
  • Цибуля 1 шт
  • Зелень, сіль, перець, лаврове листя на свій смак

Приготування:

  1. Пшоно промийте кілька разів, поки вода не стане прозорою.
  2. Ставимо гріти воду, а в цей час займаємось підготовкою інгредієнтів.
  3. Дрібними кубиками нарізаємо сало та цибулю. Спочатку обсмажуємо сало, потім додаємо цибулю і смажимо до золотистого кольору.
  4. Після того, як вода закипить відправляємо у каструлю пшоно та обсмажене сало з цибулею. Доводимо до кипіння і зменшуємо вогонь.
  5. Додаємо приправи та варимо доки крупа повністю не розвариться.
    Готову страву посипати зеленню та подавати до столу гарячим.
Покрова 2023: коли святкуємо цьогоріч і що має бути на святковому столі?
Покрова 2023: коли святкуємо цьогоріч і що має бути на святковому столі?

Капусняк

Автентичний рецепт капусняку знайти досить важко, бо в нього як і в борщу є дуже багато варіацій: з квашеної капусти, на грибному бульйоні для вегетаріанців, з додаванням томату тощо. І кожна господиня мала свій власний рецепт. Пропонуємо вам рецепт традиційного капусняку на бульйоні зі свинини.

Інгредієнти на 4 порції:

  • Капуста квашена 200 г
  • Свинина 200 г
  • Картопля 5-6 шт
  • Морква 1 шт
  • Цибуля 1 шт
  • Пшеничне борошно 5 г
  • Соняшникова олія 60 г
  • Зелень, сіль, чорний перець горошком, лаврове листя та інші приправи на свій смак

Приготування:

  1. Для бульйону м’ясо потрібно промити й видалити плівку та жир. Варити у великій каструлі, бажано на маленькому вогні, щоб бульйон був прозорим. Зібрати шум (пінку) і варити на маленькому вогні, ще протягом 40-50 хвилин.
  2. Подрібніть квашену капусту і протушкуйте з олією та бульйоном.
  3. Помийте та очистьте овочі. Картоплю наріжте кубиками та додайте в бульйон.
  4. Моркву натріть на терку, цибулі наріжте міленько.Трохи припустіть овочі на сковороді з олією, додайте борошно і трохи води. Добре розмішайте до однорідної консистенції без грудочок й виливайте в каструлю з бульйоном.
  5. Додаємо всі спеції та приправи за своїм смаком й варимо ще приблизно 5-7 хвилин.
    Перед подачею посипаємо зеленню, також можна додати сметани.
Покрова 2023: коли святкуємо цьогоріч і що має бути на святковому столі?
Покрова 2023: коли святкуємо цьогоріч і що має бути на святковому столі?

Пиріг на Покров

Картопля на теренах України з’явилася пізніше, тому це був зірковий час капусти. Її тушкували, смажили, квасили та варили, а ще з неї готували пироги. Пропонуємо спекти пиріг з капустою на дріжджах.

Інгредієнти:

Для опари

  • Пшеничне борошно 6 ст.л.
  • Молоко 300 мл
  • Цукор 4 ст.л.

Для тіста

  • Пшеничне борошно 450 г
  • Яйця 2 шт
  • Соняшникова олія 130 мл
  • Сіль 1 ч.л.

Для начинки

  • Капуста ½ качана
  • Цибуля 1 шт
  • Морква 1 шт

Приготування:

  1. В першу чергу готуємо опару: у теплому молоці розводимо дріжджі та додаємо решту інгредієнтів. Замішуємо тісто й даємо йому пів годинки “відпочити”.
  2. Для начинки: цибулю ріжемо дрібними кубиками, моркву тремо на дрібну терку. Капусту тонко шаткуємо або нарізаємо. Обсмажуємо в тому ж порядку: спочатку до золотавого кольору цибулю, потім моркву і приблизно через 2 хвилини капусту. Солимо, перчимо і тушкуємо до готовності.
  3. Збиваємо яйця з сіллю та додаємо до опари, туди ж додаємо рослинну олію. Замішуємо тісто, поступово додаючи борошна, поки тісто не перестане липнути до рук. Ділимо на 2 частини й знову даємо йому “відпочити”.
  4. Через пів години, розкатуємо кожну частину, приблизно однакового розміру під форму для випікання. Не забувайте притрушувати борошно, щоб тісто не прилипало.
  5. Збираємо наш пиріг: викладаємо начинку на нижній корж тіста і вкриваємо його другим пластом. Краї добре зчіплюємо і змащуємо верхній корж молоком. Випікати при 200°C протягом 30 хвилин.

Смачно як у гарячому, так і в холодному вигляді.

Покрова 2023: коли святкуємо цьогоріч і що має бути на святковому столі?
Покрова 2023: коли святкуємо цьогоріч і що має бути на святковому столі?

І коли ми вже заговорили про випічку, то розповімо вам про завитки козацькі на Покров – ця страва особлива. Як вже сказано вище, козаки не тримали худобу, але вони були бравими воїнами і їм потрібно було відновлювати сили та тренувати свої уміння. Ця страва поєднувала в собі й те, й інше. Зазвичай завитки це булочки з солодкою начинкою. Козацькі завитки це булочки з м’ясом, а саме з дичиною, яку козаки зазвичай самі й вполювали.

Вергуни

Та не кашами єдиними харчувались козаки, святковий стіл на Покрову давав змогу незаміжнім дівчатам показати якою вправною господинею вона буде, тому страви на Покрову намагались готувати якомога різноманітнішими і звичайно ж солодощами. Наступна страва має різні назви, в залежності від регіону: вергуни, чиврики, хворост та хрустики. Все це назва солодкого смаколика з бездріжджового тіста.

Інгредієнти

  • Пшеничне борошно 450 г
  • Сироватка 200 мл
  • Соняшникова олія 400 мл
  • Цукор або мед (на свій смак)  1 ч.л.

Приготування:

  1. Виливаємо сироватку у велику миску, щоб зручно було вимішувати й поступово додаємо борошно та цукор. Повинно вийти однорідне, пластичне тісто без грудочок.
  2. Розкатуємо тоненький корж, та розрізаємо на шматки у формі ромба, а далі у кожному робимо розріз і просуваємо в нього 1 кінець – наче вивертаємо.
  3. Розігріваємо олію й смажимо до золотавого кольору.

Готову страву охолоджуємо й притрушуємо цукровою пудрою та можна зварити узвар. Рецепти подані у цій статті відібрані автором, покладаючись виключно на власний смак. Що приготувати на Покрову кожна родина вирішує виходячи зі своїх смаків, але ми  щиро сподіваємося, що запропоновані страви зацікавлять вас.

Популярне

Схожі статті

Час невблаганний й нищівний: як зараз виглядають колишні еталони чоловічої краси Делон, Круз, Пітт та інші

У світі кіно та моди завжди було чимало чоловіків, які ставали еталонами краси. Серед них такі як Ален Делон, Том Круз, Бред Пітт, Леонардо Ді Капріо.

Ніхто не вірить, що я їх сама роблю! Виходять краще ніж в кондитерських: легкі тістечка у кокосовій стружці

Забудьте про необхідність виходити з дому, щоб насолодитися смаком вишуканих кондитерських виробів. З цим рецептом тістечка у кокосовій стружці стануть найулюбленішим домашнім десертом вашої сім'ї!

Наступають на п’яти Кароль і скоро її перевершать: Клавдія Петрівна, Трінчер та інші перспективні артистки

Кожне покоління має своїх кумирів й нові часи народжують нових зірок. Так останнім часом все частіше звучать такі імена як Клавдія Петрівна та Анна Трінчер, поступово відтісняючи навіть Тіну Кароль.