Про що не здогадувалися глядачі “Величного століття”: який закон Османської імперії порушив султан Сулейман

Серіал "Величне століття" показав життя Османської імперії за часів правління султана Сулеймана. Він був тією людиною, яка порушувала вікові традиції палацу і гарему.

В справжній історії сучасники султана Сулеймана звинувачували у всіх його гріхах його законну дружину Хюррем. Нібито саме через її негативний вплив падишах втрачав розум.

Згодом взагалі склалася думка, що саме Хюррем Султан була злісною порушницею османських правил, яка і стала винуватицею падіння могутньої імперії. Але тільки якщо уважно подивитися “Величне століття”, то можна побачити, що іноді саме сам падишах був причиною подібних ситуацій.

Чим займається і який вигляд має зірка серіалу Величне століття Халіт Ергенч
Який закон Османської імперії порушив султан Сулейман

Найпростіший доказ цього – портрет. Перш ніж до влади прийшов Сулейман, живопис у його державі був добре розвинений. Лише у виняткових випадках італійські та венеціанські художники отримували дозвіл писати портрети правителів Османської імперії і на них вони завжди зображалися в самоті.

Але варто було в гаремі з’явитися Роксолані, як усе змінилося. Її жага до увічнення свого імені разом із прибуттям Луки до Стамбула призвела до того, що Сулейман порушив вікову традицію. Однак усі члени правлячої династії звинуватили у цьому вчинку саме Хюррем.

Коли султан прийняв пропозицію Ібрагіма і дозволив молодому художнику намалювати себе, він вважав, що на його портреті має бути зображено його кохану жінку. До цього моменту жодна султанша Османа ніколи не позувала нікому. Проте сам Сулейман вирішив зовсім інакше і взяв із собою саме Хюррем.

Чим займається і який вигляд має зірка серіалу Величне століття Халіт Ергенч
Який закон Османської імперії порушив султан Сулейман

Важливо, що події у серіалі не мають жодного відношення до реальної історії. Сьогодні у світі немає картин, на яких би була справді зображена могутня Роксолана. Тож і вікове правило, яке у “Величному столітті” порушив задля неї султан, у реальному житті залишилося непорушним.

Також султан Сулейман Величний став першим і історії Османської імперії правителем, хто дозволив рабам займати високі посади. До цього нове життя міг отримати лише вільний чоловік, який не був у рабстві в сім’ї падишаха.

Схожі статті

Рецепт передала наша бабуся. Діти з’їдають по 2 штуки кожен за лічені хвилини: пишні булочки “Сметанники”

Булочки "Сметанники" знайомі багатьом із нас із дитинства. Їх нам готували бабусі, також продавали в шкільному буфеті. Сьогодні ми підготували саме цей рецепт, який подарує вам приємну ностальгію.

І чому я не готувала так раніше? Жменька фаршу і пара картоплин: ситна й смачна вечеря за 30 хвилин максимум

Картопля по-турецьки з фаршем на пательні - проста та смачна страва. Прекрасний варіант, щоб нагодувати домашніх ситним обідом, оскільки таке поєднання продуктів додає ситості та пікантності.

Дякую свекрусі за цей рецепт: потрібно всього 4 інгредієнти та заправка, щоб приготувати салат “Моя Леді”

Приготувати смачний салат з цікавою назвою "Моя Леді" можна з чотирьох інгредієнтів, а весь секрет криється в ароматній заправці. Спробуйте цей рецепт сьогодні та пригостіть родину смачною вечерею.