Біографія Тараса Шевченка: скільки всього творів написав, кому присвячував та інші цікаві факти про Кобзаря

Біографія Тараса Шевченка, який все життя боровся за українську незалежність, цікава і насичена. Де народився, коли помер, за що заарештували Тараса Шевченка та інші цікаві факти про Кобзаря.

Коротка біографія Тараса Шевченка

Далеко не всі пам’ятають зі шкільної програми, де народився Тарас Шевченко. Біографія Кобзаря бере свій початок з села Мориці Київського повіту, зараз це Черкаська область, 9 березня 1814 року. Селом володів генерал-лейтенант Василь Енгельгардт, він зіграє одну з ключових ролей у становленні митця. Мати поета була вільною, але вийшла заміж за коханого чоловіка, хоч він і був кріпаком. Родина була багатодітна: 3 синів та 4 дочки. З усіх дітей Тарас не дуже любив допомагати по господарству і батько навіть не намагався перевиховати його. Казав, що з нього виросте щось дуже добре, або велике ледащо. Тато Григорій Іванович не помилився, його син став великою людиною і зробив неоціненний вклад в розвиток української культури.

У 1822 році Тараса віддають до місцевого дяка вивчати грамоту. А в 1828 році він стає прислугою у домі Енгельгардта. У шкільній програмі цей факт подають як приниження, але на це можна подивитись з іншого боку. Хлопець жив у будинку пана, він не був зайнятий важкою роботою в полі тощо. Його положення давало певні переваги. Саме в цей час Енгельгардт помітив любов Тараса Шевченка до живопису, а пану дуже хотілося мати придворного художника. Тож він вирішив віддати хлопця на навчання до Віленського університету, де він 1,5 роки навчався у портретиста Яна Рустема.

У 1831 році генерал-лейтенант переїжджає до Петербургу і забирає з собою Шевченка, де ще 4 роки хлопець навчався у живописця Василя Ширяєва. Тут він знайомиться з багатьма відомими митцями свого часу: І. Сошенком, Євгеном Гребінкою, В. Григоровичем і О. Венеціановим, К. Брюловим та В. Жуковським та іншими. Саме останні двоє навесні 1838 року викупили із кріпацтва поета, за шалені на той час 2500 рублів. На цей момент Тарасу Шевченко було 24 роки.

Тарас Шевченко любив писати автопортрети
Тарас Шевченко любив писати автопортрети

Коли і за що заарештували Тараса Шевченка

З травня 1843 року до березня 1845 року Шевченко двічі відвідав Україну. А навесні 1846 року приєднався до Кирило-Мефодіївського братства. Після цього була написана збірка “3 літа”, ось за що заарештували Тараса Шевченка 5 квітня 1847 року. Близько 2-х місяців поет був за ґратами та не видав нікого з братства. Його заслали в Оренбурзьку фортецю, де він служив солдатом і попри заборону продовжував писати та малювати. Саме звідси пішла відома захалявна книжка. Це саморобний зошит, куди Шевченко записував вірші, а сам зошит ховав за халяву солдатського чобота (ділянка від коліна і вниз до гомілковостопу).

Цілих 10 років – ось скільки років Тарас Шевченко був у засланні. Його визволенню у 1857-му сприяв граф Толстой та його дружина. Попри заборону Шевченко відвідав Україну, але дуже швидко повернувся через нагляд поліцейських. Спостерігали за ним до останніх днів життя.

Коли помер Тарас Шевченко

Тарас Шевченко помер 10 березня 1861 року у Петербурзі. Спершу його поховали на смоленському кладовищі, а вже через місяць перепоховали “за заповітом” на вкраїні милій, на Чернечій горі у м. Канів.

Шевченко прожив 47 років, за нинішніми мірками це не багато, але ж в той час були зовсім інші умови та тривалість життя. Є багато теорій, що саме стало причиною смерті. За офіційною версією він помер від водянки. Хтось вважає, що причиною став цироз печінки, бо він начебто зловживав. Але треба враховувати той факт, що заслання – це не курорт. Багато людей звідти взагалі не поверталися, а ті, хто таки зміг, повертався з “букетом” різних хвороб.

Картина Тараса Шевченка «Почаївська лавра зі сходу» (1846)
Картина Тараса Шевченка «Почаївська лавра зі сходу» (1846)

Творчий шлях

Скільки всього написав Тарас Шевченко різних творів:

  • 237 віршів та поем (2 з них російською мовою);
  • 11 повістей (9 російською мовою).

Твори російською мовою частково або повністю було перекладено на українську. Оригінали його творів, що збереглися до нашого часу можна побачити в Інституті літератури ім. Т. Г. Шевченка Національної академії наук України.

Тарас Григорович – не тільки видатний український поет, а ще й художник та гравер. В його спадщині понад 1000 картин. Понад 800 з них збереглися до нашого часу.

За що ж Тараса Шевченка було прозвано Кобзарем? Перший збірник творів поета, в якому було всього 8 творів, було видано у 1840 році. Називалась вона “Кобзар” і це був бестселер, наклад у 1000 примірників розкупили за 2 тижні. Саме за популярність цієї збірки Тараса Шевченко було прозвано Кобзарем. Заборонити творчість Шевченка радянська влада не могла, тому вони намагалися дискредитувати її. Перше повне видання “Кобзаря” вийшло у 1907 році, вже після смерті поета під редакцією Василя Доманицького.

Особисте життя Тараса Шевченка

Навколо поета було багато жінок, та й сам він був дуже велелюбним. Жінки Тараса Шевченка були геть не схожі між собою. Його першим коханням стала односельчанка Оксана Коваленко. Він згадував її не в одному своєму творі, наприклад у вірші “Мені 13 минало”.

Під час навчання у Віленському університеті поет познайомився зі швачкою Ядвігою Гусіковською, але дівчина не хотіла покидати рідні краї, тож стосунки припинились. Також серед жінок Тараса Шевченка були княжна Варвара Репіна та її зведені сестри Олександра та Глафіра Псьол, Ганна Закревська (дружина його друга), донька священника – Феодосія, Агафія Уськова (дружина, ще одного його друга), юна актриса Новгородського театру Катерина Піунова.

Шевченко дуже часто закохувався, але одружитись хотів лише 1 раз за своє життя. Останнім коханням поета стала Ликерія Полусмакова. Саме з нею Шевченко хотів взяти шлюб. Свою кохану, яка до речі була вдвічі молодша, він балував дорогими подарунками, та це не допомогло пробити шлях до серця дівчини. Достеменно не відомо, що саме трапилось, але існує 2 версії. Згідно з однією дівчина не захотіла переїжджати до Шевченка. А згідно з іншою, він застав Ликерію з іншим.

Жінки Тараса Шквченко - Ликера Полусмакова
Жінки Тараса Шквченко – Ликера Полусмакова

Цікаві факти про Тараса Шевченка

Творчість Шевченка вивчають з молодших класів і до ВНЗ, звісно, твори різні, й в ході уроків все більше розповідають про життя поета. Та на все часу зазвичай не вистачає, тому редакція “Однієї хвилини” розповідає коротко цікаві факти про Тараса Шевченка, які ви не знали зі школи.

Топ-5 цікавих фактів про Тараса Григоровича Шевченка:

  1. Більшість портретів, які ми звикли бачити, зображають його по груди. На “молодих” портретах він здається не високим на зріст. На більш “дорослих” навпаки, він виглядає міцним чоловіком і складається враження, що він високий. Та це ілюзія — зріст Шевченка всього 164 см.
  2. Поет народився в Україні, популяризував рідну мову попри заслання та переслідування і вважав себе українцем, але фактично прожив в Україні лише 15 років.
  3. Тарас Шевченко був модником свого часу. У Петербурзі, де він проживав, він був відомим та затребуваним портретистом, чим заробляв на життя і міг дозволити собі дорогі речі та богемне (для того часу) життя. Взагалі гроші в нього не затримувались, він не був жадібним і витрачав гроші не лише на свої забаганки, а й на подарунки рідним та друзям.
  4. Тарас Шевченко, біографію якого вивчають вивчають у школі невірно інтерпретують. І те, що Шевченко народився у бідній родині – це міф. Так, його родина не була заможною, але й не була бідною. Тарас не дуже добре порався по господарству, але мав хист до навчання. Тож його віддали до дяківської школи – у бідної родини на це не було б коштів.
  5. Одного разу Тарас прийшов на заняття, а дяк був напідпитку, тож хлопчина відгамселив свого вчителя і втік. Він був не дуже слухняним і потребував постійного нагляду, але коли народилась молодша сестра (дівчинка народилась сліпою) старша сестра Катерина більше не могла за ним наглядати.

Улюблені страви та рецепти Тараса Шевченка

Як згадували його друзі, улюбленими стравами Тараса Шевченка були: борщ із сухими карасями, свіжою капустою і приправами, а з напоїв – чай з ромом. Поєднання можуть здатись трохи дивними, але ж про смаки не сперечаються. А от за любов до міцних напоїв Шевченка, дехто вважає його залежним. Та це міф, який легко спростувати: останні роки життя Тарас Григорович займався гравюрою, а це майже ювелірна робота. При хронічній залежності у людини у людини трясуться руки, тож ні про які делікатні роботи не може бути й мови.

Що любив робити Тарас Шевченко?

Друзі згадують, що Шевченко був душею компанію, любив сміятись і міг розсмішити інших. Зображення його як суворого, літнього чоловіка зі зморшками також було частиною стратегії радянської влади з дискредитації поета. А ще Шевченко любив писати автопортрети, одного разу під час експедиції він писав портрет з відображення у воді, бо ніяк інакше побачити себе просто не було можливим.

Сподіваємося, ви дізнались, щось нове про життя і біографію Тараса Шевченка, а цікаві факти про поета відкрили його з нових сторін.

Популярне

Схожі статті

Запечена риба під сирно-овочевою шубкою: беру будь-яке філе, бо весь секрет у маринаді. Раджу спробувати!

Спробуйте приготувати соковите філе риби під сирно-овочевою шубкою в духовці так, щоб домашні попросили добавки. Скоріше записуйте цей рецепт!

Мають трьох дітей, але за кордон ні-ні: Решетнік, Дикий та інші багатодітні зірки, які попри все в Україні

Україна переживає важкі часи через війну, економічні труднощі та інші виклики. У таких умовах питання про збільшення сім'ї може викликати непорозуміння або навіть звинувачення.

Шоколадний десерт без борошна, масла та цукру: закохалась з першого шматочка! Навіть на свято буду подавати

Такий шоколадний десерт готується мега просто та швидко. Вам знадобиться всього декілька доступних продуктів, які можна знайти в будь-якому магазині.