У чому відмінність православного Різдва від католицького? Одне свято, але дві дати

Різдво Христове - одне з головних християнських свят, яке відзначається 25 грудня католиками і 7 січня православними.

У чому різниця між святковими днями і чому дати дві, читайте в нашому матеріалі.

Дата

Головна відмінність, про який знають всі – це дати. Католики святкують Різдво 25 грудня, а православні – 7 січня. Але якщо розібратися, християни всього світу святкують Різдво в однакову дату, просто система літочислення у католиків і православних різна. Православні українці святкують Різдво Христове за Юліанським календарем, 7 січня. А католики відзначають це свято за Григоріанським календарем, 25 грудня.

Варто зазначити, що з 2017 року в Україні офіційно затвердили 25 грудня вихідним днем. В цьому році вихідний припадає на п’ятницю.

Богослужіння

Різдво у католиків і православних. різниця
Різдво у католиків і православних. різниця

У католиків в день Різдва служаться три меси – нічна, ранкова і денна. У православ’ї прийнято одне різдвяне богослужіння, яке триває до ранку, і в якому поєднані Велике Повечір’я, Утреня та Літургія.

Важливість свята і традиції

Для католиків Різдво є більш сімейним святом, а для православних – церковний. У католиків піст «слабкіше» православного, а головним блюдом на різдвяному столі є індичка. У той час, коли православні за традицією готують лише пісні страви. Також католики звикли на Різдво дарувати подарунки.

Схожі статті

Спекла ароматні трубочки з повидлом і закохалась! Розсипчасте печиво роблю за хвилини та з різними начинками

Просте та смачне печиво – трубочки з повидлом, що просто тануть у роті. Це саме той варіант, коли потрібно швидко приготувати щось солоденьке до чашки чаю.

Хоч на сніданок, хоч у ланч-бокс: поживні та смачні овочеві млинці. Так просто й легко я ще не готувала!

У світі кулінарії існують страви, які не лише задовольняють наші смакові пристрасті, але й стають відмінним варіантом для ситного та поживного сніданку чи перекусу.

Шикарна вечеря на всю сім’ю без клопоту! Капустяна запіканка по-турецьки: весь секрет у звичайній заливці

Смачна, поживна та ароматна – це все про запіканку з капусти по-турецьки. Сьогодні ми приготували простий, але надзвичайно вдалий рецепт цієї страви.