Як видалити плями іржі? Корисні поради

Іноді металеві матеріали з часом окислюються. Це окислення роз'їдає їх і залишає сліди іржі. Як боротися з іржею - читаємо далі.

Лимон і сіль

Щоб успішно видалити іржу, можна використовувати сік лайма чи лимона і дрібну кухонну сіль або велику сіль для кращого ефекту.

Для цього ділянку з іржею заливаємо вичавленим соком. Потім посипаємо сіллю і даємо пройти хімічній реакції. Це те, що дозволить «розбити» плями окислення і потім витирайте. Якщо ви бачите, що іржа стійка, залиште суміш лимонного соку і солі на кілька годин перед тим, як почати чистку.

Корисно знати: також можна використовувати розрізану картоплю або цибулю можуть видалити плями іржі. Для більшої ефективності можна посипати картопля харчовою содою перед натиранням.

Білий оцет проти плям іржі

Як правило, це один з кращих домашніх засобів для чищення та догляду за предметами. Ви також можете використовувати його для усунення іржі, завдяки його кислотності. Для більшої ефективності можна нагріти оцет і потім заливати місце іржі (будь це чайник, раковина, або таз). Якщо плями іржі сильно покриті кіркою, не бійтеся змішати його з крупною сіллю. Вилийте суміш на пляму і дайте йому пройти хімічну реакцію перед чищенням. Потім змийте і ретельно просушіть.

Харчова, або кальцинована сода

Як і оцет, сода допомагає видалити плями іржі. Але оцет діє завдяки своїй кислотності, а сода – завдяки дуже м’якому і ефективному абразивного ефекту.

Зазвичай її змішують з водою, щоб вийшла густа паста. Потім суміш наносять прямо на іржу і залишають діяти на 15 хвилин, а потім протирають йоржиком, або спеціальною щіткою.

Соду також можна комбінувати з білим оцтом, щоб механічно видалити пляму іржі завдяки бурхливій хімічній реакції. Залиште суміш приблизно на чверть години, перш ніж терти і відмивати. Добре підійде для невеликих, злегка покритих кіркою плям іржі.

Як уникнути появи в будинку іржі

В першу чергу потрібно уникати вологості, наскільки це можливо, щоб ваша власність не іржавіла. Це може бути брезент або навіс для металевих садових меблів. У шафах, де ви зберігаєте металеві предмети або ящик для інструментів, ви також можете покласти жменю рису, або крейди.

Для вуличних меблів (меблі, лава і тощо), парканів, воріт і інших зовнішніх металевих предметів, які не можна вкрити, можна нанести спеціальний лак або антикорозійну фарбу. Це обмежує знос через вологу і, як наслідок, утворення плям іржі.

видаляємо іржу
видаляємо іржу

Схожі статті

У тонкий млинець загортаю соковите м’ясо: фірмовий рецепт моєї мами. Українські бендерики на святковий стіл

Ароматні бендерики у вигляді трикутників сподобаються абсолютно всім, адже виходять нереально смачними. Спробуйте приготувати тонкі млинці з соковитою начинкою!

Величезний лайк цій вечері 2 в 1: куряча печінка з оригінально запеченою картоплею. Готую для всієї родини

Кулінари стверджують, що страва з печінкою, приготована за цим рецептом, має повне право називатися теплим салатом, а картопля, запечена у такий спосіб — це повноцінний гарнір.

Розкішний трюфельний торт без коржів: замішала і відправила в духовку – все просто! Моя вдала імпровізація

Пропонуємо ідеальний трюфельний торт без заморочок, який буде до вподоби всім поціновувачам шоколаду. Такий десерт чудово пасуватиме для сімейного чаювання.