facebook

“Поради для тих, кому за 60”: як не стати “овочем”, щоб не бути тягарем для дітей та рідних

Зазвичай люди з віком починають переживати, що стають тягарем для власних дітей. Мовляв, безпорадні й не можуть допомагати, як раніше. Щоб уникнути подібної проблеми, дотримуйтеся цих порад.

Багато людей так налаштовані, що діти для них – увесь Всесвіт. Живуть їхніми турботами й весь час намагаються хоч чимось допомогти. Коли настає час виходити на пенсію, взагалі починають опікати нащадків надміру.

Звісно, подібна поведінка викликає у дітей та й в онуків роздратування. Тоді людина 60+ починає перейматися, що нікому не потрібна і її ніхто не любить. Насправді це не так. Треба просто трішечки скоригувати власну поведінку, й стосунки в родині відразу налагодяться.

Як навчитися не бути тягарем для дітей та рідних

Для того, щоб наступне покоління не сприймало вас як зайвий тягар, найперше перестаньте контролювати дітей. Вони вже дорослі, мають власні сім’ї та здатні розв’язувати життєві питання самостійно.

Не треба дуже часто телефонувати сину чи доньці на роботу. Зрозуміло, що ви турбуєтеся, але подібна надмірна увага викличе в нащадків почуття залежності та несамостійності. Ще й колеги кепкуватимуть.

За можливості, роз’їдьтеся. Якщо мешкатимете на відстані, це дозволить уникнути великої купи конфліктів, які виринатимуть на спільній житлоплощі буквально з нічого.

Як навчитися не бути тягарем для дітей та рідних

Не вимагайте від дітей та онуків щоденної подяки за все те добро, яке зробили для них. Зачекайте, допоки самі все усвідомлять і подякують.

З віком люди стають сентиментальними й будь-яку незначну подію можуть сприймати за образу. Навчіться не керуватися емоціями й не ображатися весь час на дітей.

Не вказуйте, як їм жити. Ваш життєвий досвід неоціненний, але діти мають набити власні гулі й виправити всі свої необачні вчинки самотужки. Не потрібно їх щоразу застерігати.

Не треба надміру допомагати, особливо, якщо вас про це ніхто не просить. Звісно, якщо треба посидіти з онуками, не відмовляйтеся. Та якщо ніхто не звертається, не сумуйте й насолоджуйтеся відпочинком.

Займіться улюбленими справами. Можливо, мріяли колись малювати, в’язати, вишивати, розводити квіти? Пенсія – саме той час, коли можна все це втілити в реальність. Можете просто читати книги чи розгадувати кросворди – життя на пенсії лише починається, й не треба псувати його з’ясовуванням стосунків із найближчими родичами.

Популярне

Схожі статті

Таке хотів би вчудити кожен: Ольга Цибульська та MamaRika прокаталися на візочку у супермаркеті – 2 відео

Іноді так хочеться повернутися в дитинство й утнути щось таке, від чого адреналін зашкалюватиме. Наприклад, прокататися у візочку по супермаркету. Mamarika та Ольга Цибульська наважилися саме на це.

“Розквітла”: колега Лесі Нікітюк, який замінив Притулу, прокоментував її роман з хлопцем молодшим на 9 років

Не так давно знаменита телеведуча Леся Нікітюк привідкрила таємничу завісу та поділилася з шанувальниками імʼям свого обранця. Колега Лесі, Богдан Шелудяк, не залишився осторонь та дав свій коментар.

Мало хто наважиться одягти такі штани, але Даша Квіткова змогла: колір незвичайний, а ще й черевички чорні

Даша Квіткова, українська блогерка та інфлюенсерка, давно підкорила шанувальників ідеальним почуттям стилю. Нещодавно зірка показала, як правильно стилізувати широкі штани.

“Блискуча маківка”: Ці міцні горішки стали лисими, але пишаються цим – Потап, Влад Яма, Євген Кошовий

Тема облисіння сьогодні є гострою серед багатьох чоловіків. Проте серед українських зірок є ті, хто не боїться змін у зовнішності та робить свою лису голову частиною особистого стилю.

Донька Ольги Фреймут від чоловіка “рагульства” з 15 років живе в США: як виглядає Злата Мітчелл – їй вже 18

Старша донька Ольги Фреймут Злата вже 3 роки живе в США. Дівчина зізнається, що вдячна собі за те, що мала хоробрість у юному віці поїхати далеко за океан.

Вони – одне лице, тільки молодша не стала такою відомою: історія життя та творчості двох сестер Ротару

Відомі українські сестри починали свою кар'єру багато років тому. Одна з родичок стала всеукраїнською зіркою, але іншій такої слави досягнути не вдалось.