Важливо знати: чому під час менопаузи треба особливо берегти серце

Ризик серцевих захворювань підвищується, коли ви досягаєте менопаузи. Чому? Дізнаємося думку фахівця.

«Серцево-судинні захворювання – основна причина смерті жінок в Сполучених Штатах», – говорить доктор Патріція Галазка, кардіолог, – кожна жінка повинна знати не тільки про традиційні фактори ризику серцево-судинних захворювань, таких як куріння, діабет і високий кров’яний тиск, але і про фактори ризику, пов’язаних зі статтю, таких як передчасна менопауза і менопауза ».

Чому жінки під час менопаузи в зоні ризику?

Під час перименопаузи і менопаузи рівень естрогену значно падає. Це викликає шквал фізичних реакцій, що впливають на жіноче серце.

Рівні естрогену безпосередньо впливають на три фактори ризику серцевих захворювань: артеріальний тиск, рівень холестерину та інсуліну.

Коли рівень естрогену падає, кровоносні судини і серцевий м’яз стають менш еластичними і жорсткими. Це може привести до підвищення артеріального тиску, яке, якщо його не контролювати, може привести до гіпертонії.

Недолік естрогену також може завдати шкоди рівню холестерину, в результаті чого рівень ЛПВЩ («хорошого» холестерину) знижується, а рівень ЛПНЩ («поганий» холестерин) підвищується.

Деякі жінки також можуть стати стійкими до інсуліну під час менопаузи. Через це їх тіла не можуть ефективно перетворювати цукор в крові і крохмаль в клітинну енергію, що призводить до діабету.

Які ще проблеми можуть з’явитися під час менопаузи?

Менопаузальні гормональні зміни також можуть бути причиною двох інших проблем, що впливають на здоров’я серця: фібриляції передсердь (ФП) і збільшення ваги. При ФП коливання гормонів, які відчувають жінки під час менопаузи, можуть викликати почастішання пульсу або інші порушення серцевого ритму.

Недолік естрогену також є причиною уповільнення метаболізму жінки, що може викликати збільшення ваги. Збільшення ваги з більшою ймовірністю відбудеться в області живота, оскільки естроген регулює, де у людини зазвичай відкладається зайвий жир. Менша кількість естрогену означає, що вага більше не вказується в правильному напрямку і зберігається в середній частині.

Через всього цього менопауза і неприємні симптоми, які вона може викликати, здаються страшними і непідвладними вам. Однак жінки самі контролюють свою долю менопаузи – принаймні, з точки зору здоров’я серця.

Що робити?

Якщо ви не з тих, хто вже веде здоровий для серця спосіб життя, час до перименопаузи і менопаузи – дуже вдалий час для цього. Здорова для серця дієта, багата фруктами і овочами, достатня кількість фізичних вправ і вивчення показників артеріального тиску, холестерину і цукру в крові – відмінно для початку.

Якщо ви вже переживаєте перименопаузу або менопаузу, ви теж можете дещо зробити. Виділіть час для вправ і здорового харчування кожен день, стежте за своєю вагою і, що б ви не робили, не паліть. Якщо так, киньте.

«Дуже важливо, щоб кожна жінка обговорювала свій індивідуальний серцево-судинний ризик зі своїм лікарем в рамках спільного прийняття рішень щодо лікування і зміни способу життя», – говорить доктор Галазка. Такі відкриті бесіди з вашим лікарем можуть допомогти вам встати на шлях до хорошого серця в період переходу через перименопаузу, менопаузу і інші періоди.

менопауза
менопауза

Схожі статті

Домашні рогалики з густим повидлом готую за рецептом із маминого записника: таких в магазині не купити

Ароматні та смачні рогалики з повидлом приготувати зовсім нескладно, головне — це знайти правильний рецепт, про який ми сьогодні вам розповімо.

Цей рецепт просто знахідка! Мінімум продуктів і часу: найніжніший фруктовий зефір в домашніх умовах за 5 хв

Рецепт цих пружних зефірок до банального простий, а ваші діти будуть просто в захваті від цього смачного десерту. Для його приготування вам знадобиться всього 2 основних інгредієнта.

Беру солоні огірки і готую геніальний салат! Смачний рецепт з простих продуктів до посту і не тільки

Цей салат з солоними огірками виходить не лишем смачним і соковитим, а й ситним і поживним. Його можна готувати в піст і на кожен день. Рецепт дуже бюджетний.