Будьте здорові: чому не можна стримувати чхання

Щоб не шуміти, деякі люди намагаються стримати чхання. Але така практика може бути дуже небезпечною.

Дуже високий тиск повітря

«Блокувати чхання, прикривши ніс і закривши рот, – небезпечний жест, якого слід уникати», – попереджають експерти з університетської лікарні Лестера (Великобританія) в дослідженні, опублікованому в журналі «Медичні звіти BMJ».

Можуть бути серйозні наслідки

На підтвердження своєї точки зору вони наводять випадок 34-річного чоловіка, який надійшов у відділення швидкої допомоги їх лікарні з опухлої шиєю і сильним болем.

«Пацієнт пояснив, що він відчув хрускіт в шиї після того, як спробував заблокувати чхання, затиснувши ніс і закривши рот», – пояснюють автори дослідження. В результаті він майже не розмовляв і не ковтав, а також відчував сильний біль.

Коли лікарі оглянули його, вони почули потріскування, яке поширилося від його шиї до грудної клітки – характерна ознака того, що бульбашки повітря проникли в глибокі тканини і м’язи грудей.

Сканер підтвердив їх підозри: тиск повітря, створений, коли чоловік придушив чхання, викликало розрив в задній частині його горла. Самовільний розрив задньої стінки глотки зустрічається рідко і зазвичай викликаний травмою в результаті блювоти, нудоти або нападів кашлю. Чоловікові вводили внутрішньовенні антибіотики і годували через зонд до тих пір, поки пухлина і біль не зникли. Через тиждень його виписали з лікарні.

Які ще можливі наслідки

За словами авторів дослідження, придушення чхання шляхом блокування ніздрів і рота може також викликати перфорацію барабанних перетинок, викликати проблеми з легенями (пов’язані з тим, що повітря залишається в грудній клітці між двома легкими) або навіть ще в більш рідкісних випадках, розрив.

чхання
Чхання

Схожі статті

У мене намагалися викупити цей рецепт. Уся родина збирається до такої вечері: рецепт курки по-циганськи

Смачна і ситна вечеря не обов'язково має вимагати багато сил і часу. Будь-яка частина курки та тісто - все, що потрібно. Сьогодні ми підготували саме такий простий рецепт, який припаде вам до смаку.

Кращий за Київський торт! І смак збалансованіший, і готується легше: улюблений торт моєї сім’ї на бісквіті

Щоб подати до чаю смачний торт, не обов'язково розвозити велике приготування. Достатньо всього кількох інгредієнтів і фруктів. Сьогодні ми підготували простий рецепт бісквітного торта з фруктами.

Ніколи не виливаю олію від шпротів. Після цього рецепту й у вас рука не підніметься: паштет-намазка на хліб

Намазку на хліб можна приготувати з того, що є в холодильнику. Навіть залучити олію з банки, яка залишилася від шпротів. Такий паштет для перекусу буде те, що треба.