Чому не варто збивати температуру і чим вона може бути корисна

Як тільки у нас піднімається температура - ми біжимо за жарознижуючим, щоб полегшити стан. Але це велика помилка і ось чому.

Як працює жар

Наші тіла оснащені вбудованим термостатом в гіпоталамусі мозку. Зазвичай цей термостат встановлений на 36.6 С. Якщо ваше тіло опускається нижче цієї лінії – скажімо, через легкий одяг в холод – ваш мозок включить процеси по створенню і утриманню тепла. Тремтіння – найочевидніша реакція – швидкі мікрорухи м’язів генерують тепло по всьому тілу.

З іншого боку, якщо вам стане занадто тепло, ви почнете пітніти. Піт, випаровується з шкіри, охолоджує вас. Це відбувається мимоволі, і ваш мозок дійсно хороший в підтримці стабільної температури тіла.

Що відбувається, коли у вас піднімається температура? Лихоманка – ознака запалення в тілі. Деякі хімічні речовини, що виділяються під час запалення, піднімають термостат вашого тіла вище 36.6 градусів.

Отже, тепер ваше тіло має 36.6 градусів, але ваш термостат (наприклад) 38.8 С. Ваш мозок думає, що ваше тіло занадто холодне, тому ви тремтіте, щоб зігрітися. Таким чином, у вас може піднятися температура і тепло зовні, а всередині може з’явитися озноб і холод. Як тільки ви зігрієтеся до нової заданої температури тіла, ви відчуєте жар, але внутрішньо ваше тіло буде відчувати себе в порядку, тому ви перестанете тремтіти.

Лихоманка «спадає», коли ваше тіло бореться з вірусом, і запалення починає стихати. Ваш термостат повертається до 36.6 градусів, але ваше тіло, як і раніше має температуру 38,8. Ваш мозок включає потовиділення і посилає кров до поверхні вашої шкіри, щоб вивільнити тепло, і ви знову охолоджуєте до нормальної температури тіла.

Користь від гарячки

Це правда, що лихоманка стомлює вас по-різному. Вона створює стрес для вашого тіла, ваше серце б’ється швидше, ви швидше споживаєте кисень, а ваші клітини споживають більше енергії, ніж зазвичай. Дуже високі температури (вище 40 градусів) можуть безпосередньо зашкодити клітині.

Але підвищена температура тіла створює несприятливе середовище для розмноження багатьох інфекцій. Наприклад, високі температури знижують рівень заліза в крові, і у бактерій виникають проблеми з розмноженням. Лихоманка також зміцнює імунну систему, щоб боротися з інфекцією. Отже, ви відчуваєте себе жахливо, але насправді ви перебуваєте в більш вигідному становищі, щоб перемогти помилку.

Чи потрібно лікувати лихоманку?

Хоча лихоманка це ознака інфекції, вона також може бути частиною лікування. Засоби для зниження температури лікують симптом, а не причину хвороби, і зниження температури може перешкодити нормальному захисту організму і фактично продовжити хворобу.

Але вам слід звернутися за лікуванням якщо:

  • У вас є дитина віком до 3 місяців з температурою вище 38 С, або діти від 3 до 12 місяців з температурою вище 39 С.
  • У вас дуже висока температура (вище 40 градусів).
  • Лихоманка стійка (триває від 48 до 72 годин).
    У вас є інші серйозні симптоми, такі як задишка, біль в животі, головний біль, який не проходить без безрецептурних знеболюючих, жорсткість шиї, почервоніння або припухлість в суглобах або кінцівках, кашель з кров’ю, кривава діарея, недавня безпричинна втрата ваги або незвичайна постійна втома.
  • Ви страждаєте серйозним захворюванням або маєте пригнічений імунітет.

І найважливіше, що потрібно пам’ятати при лихоманці, – уникати зневоднення. Нічого страшного, якщо ви не дуже хочете їсти (це нормальна реакція), але продовжуйте пити воду.

Висока температура не завжди шкідлива
Висока температура не завжди шкідлива

Схожі статті

Дуже просто та смачно на сковороді. Ці правильні чебуреки з м’ясом сім’я з’їдає ще гарячими, і за один вечір

Кожен із нас хоча б раз у житті куштував чебуреки. Комусь вони не припали до смаку, а хтось любить і регулярно їх купує. Сьогодні ми підготували смачний рецепт соковитих домашніх чебуреків із м'ясом.

Простенькі слойки з різними начинками – ходовий рецепт нашої сім’ї: готую дітям у школу й чоловіку на роботу

Такі смачні й прості у приготуванні слойки стануть ідеальним перекусом, які з собою можуть взяти всі члени родини – діти до школи, а дорослі на роботу.

Класика жанру – салат “Дністер”: простенький та смачний, але забутий рецепт, який я переробила на свій лад

Приготувати салат "Дністер" – найкраща з можливих ідей. Розповідаємо, за яким рецептом готувати закуску, аби вона приємно здивувала ваших рідних і вас самих.