Американський доктор додав 4 нових хронотипівхворих: у сови і жайворонка з’явилися друзі

Жайворонки, або сови - люди часто намагаються віднести себе до одного з хронотипів, але буває, що ні один, ні другий не підходе. Доктор Майкл Бреус розширив цей список.

Сьогодні відомо про 20 генів, які регулюють біологічний годинник, також звані біоритмами. Біоритм впливає на обмін речовин, роботу органів і здатність концентруватися. У свою чергу, ці здібності впливають на етапи продуктивності.

Хоча біологічний годинник не змінюються легко, вони можуть адаптуватися до різних етапів життя. У той час як діти і люди похилого віку схильні вставати рано, підлітки часто потрапляють в категорію тих, хто встає пізно.

Поширенні хронотипи: сова і жайворонок

Позначення двох найвідоміших хронотипів навіяно орнітологією: сова і жайворонок. Але багато людей представляють змішані хронотипи.

Жайворонки рано встають. Їх внутрішній годинник випереджають реальний час доби. Пік продуктивності у жайворонків настає ще до полудня, але вже до вечора вони втомлюються.

Сови насилу прокидаються вранці, вони вважають за краще пізно вставати і проявляти максимальну продуктивність ввечері.

У Центральній Європі сов більше, ніж жайворонків. Але більшість людей демонструють змішані хронотипи і не зовсім підходять під опис сови або жайворонка.

Хронотипи: лев, вовк, ведмідь і дельфін

Американський лікар сну Майкл Бреус удосконалив модель жайворонка і сови. Потім він визначив чотири хронотипи.

Лев

Лев рано встає. Вранці він бадьорий і продуктивний. Він планує свій день, коли встає з ліжка. Днем у нього менше енергії, і він рано засинає. Леви амбітні і працелюбні. У них хороший аналітичний склад розуму і оптимізм.

Вовк

Вовк щосили намагається потрапити в свій день. В ідеалі він не встає до 11 години ранку. Пік енергії він відчуває близько 19:00. Він рідко лягає спати раніше півночі. Вовки – творчі особистості, які люблять ризикувати. Зазвичай вони примхливі й імпульсивні.

Ведмідь

Ведмідь багато і міцно спить. Незважаючи на це, він все ще відчуває, що не висипається. Вранці він має тенденцію відсувати час, щоб прокинутися. Саме в полудень він найбільш продуктивний. Ведмідь екстравертний і веселий. Він також дуже лояльний. Він рятується від конфлікту.

Дельфін

Дельфін регулярно прокидається вночі і часто відчуває втому вдень. Пік енергії він відчуває близько 19:00. Він лягає спати незадовго до півночі. Дельфіни розумні і перфекціоністи. Вони часто тривожні і замкнуті.

хронотипів людини
Хронотипи людини

Схожі статті

В гостях спробувала цей смаколик та випросила собі рецепт: пухкий морквяний пиріг зі сметанним кремом

Морквяний пиріг має не лише ефектний яскравий вигляд, а й є дуже смачним. Випічка пухка, ніжна і не суха. Пиріг виходить вологим як кекс, а сметанний крем довершує цю страву.

Улюблений салат “Грибна галявина” з копченим м’ясом: виходить водночас і соковитий, і такий ніжний. Ідеально

Шарові салати – найкращий варіант страви для будь-якого свята. Розповідаємо, як приготувати смачну закуску з куркою та грибами, яка приємно здивує всіх.

Курячий пиріг з кунжутом. 2 листа листкового тіста, 1 яйце і фарш. Крихти не залишиться від цієї смакоти

Для приготування такого ароматного й смачного пирога не потрібно витрачати багато сил чи часу – все, що вам потрібно, всього лише увага до деталей і бажання смачно поїсти.