Перша допомога при опіках: важливі рекомендації

Опік - це найчастіше ушкодження шкіри. Однак можуть страждати і інші тканини, розташовані глибше. Що ж робити при опіку - читайте далі.

Що робити відразу після опіку?

Щоб прийняти відповідні жести, ви повинні оцінити глибину і ступінь ураження. Але незалежно від ступеня тяжкості опік вимагає швидкого лікування.

Що робити при незначних опіках

Поверхневі опіки 1-го та 2-го ступеня не обов’язково вимагають втручання лікаря (за винятком хімічних або електричних опіків).

Однак вам слід відсунути людини від джерела тепла і швидко охолодити уражену ділянку проточною прохолодною водою (15-25 C) протягом не менше 15 хвилин або поки опік болить.

Коли шкіра охолоне, ви можете нанести товстий шар крему, або мазі, яка заспокоїть шкіру і прискорять загоєння.

При болях можна приймати анальгетики.

При відсутності загоєння через 7 днів необхідно звернутися до лікаря.

Швидке реагування в разі серйозного опіку (глибокий 2-й і 3-го ступеня)

Тяжкість опіку залежить як від його глибини, так і від ступеня ураження. Також слід враховувати й інші фактори:

  • вік: опік серйозніший, коли він виникає у дітей до 5 років, у дорослих старше 60 років;
  • наявність у обгорілого хронічного захворювання: цукровий діабет, серцева або дихальна недостатність, хронічне захворювання нирок, пригнічення імунітету;

План дій

Якщо опік серйозний, насамперед необхідно відсунути джерело тепла, щоб помістити людину в зону безпеки і викликати швидку.

Після цього ви можете зняти обгорілий одяг, якщо він не прилипне до шкіри. Якщо опік хімічний, розріжте тканину навколо опіку.

Швидко охолодіть уражену ділянку проточною прохолодною (15-25 C) водою протягом як мінімум 15 хвилин або поки опік хворобливий.

Щоб охолодити уражену ділянку, можна прикласти до нього чисту суху бавовняну тканину. Покладіть людину, накрийте його і не давайте ні їжі, ні пиття.

Уникайте застосування льоду, який може ще більше пошкодити шкіру, або крему, який може спотворити оцінку опіку.

Після того, як надзвичайна ситуація пройшла, головна мета – уникнути ризику зараження.

опік
Опік

Популярне

Схожі статті

І тільки смерть розлучила їх: Скрябін, Писанка та чоловік Тіни Кароль до останнього подиху жили у шлюбі

Міцні зіркові родини іноді здатна розбити лише смерть. Дуже прикро, що подібне сталося з Кузьмою Скрябіним, Русланою Писанкою та чоловіком Тіни Кароль. Другі половинки зберігають вірність.

Годую домашніх не простою яєчнею, а в помідорах: таку яскраву запіканку обожнюють і дорослі, й діти

Яєчню на сніданок полюбляють усі. Але якщо придумати неординарну подачу в помідорах, то страва піде з неабиякою насолодою, зарядивши чудовим настроєм на весь робочий день.

Невже зовсім стало скрутно: Олена Шоптенко, перебуваючи за кордоном, оголосила про розпродаж своїх речей

Багато зірок, які перебувають за кордоном, продовжують допомагати Україні, збираючи кошти на своїх концертах. Олена Шоптенко вирішила йти іншим шляхом, знаходячи творчий підхід до підтримки.