Що робити, якщо потягнули спину: оперативно усуваємо проблему

Розтягнення можна отримати в будь-який час, в будь-якому місці. Буває, вирішив нагнутися, повернувся не так і все - спина болить. Що робити при розтягуванні, а що ні - читайте далі.

Розтягнення спини може викликати сильний біль в попереку і скутість.

Типові симптоми включають м’язові спазми з нападами скорочення м’язів і труднощі при вставанні прямо. Гарна новина полягає в тому, що в більшості випадків біль в спині проходить сам по собі. Ось кілька порад, які допоможуть вам відчути себе краще.

Що можна зробити

  • Припиніть те, що ви робите, і прикладіть лід, щоб полегшити біль і запалення. Холодну терапію можна продовжувати приблизно 20 хвилин кожні 6-8 годин протягом наступних 2-3 днів. Але пам’ятайте – не кладіть лід прямо на шкіру. Це може пошкодити тканини і нервові закінчення.
  • Ляжте на спину на тверду поверхню для підтримки, а не на м’яке ліжко. Це може допомогти розслабити травмовані м’язи відразу ж після цього.
  • Можуть допомогти знеболюючі, такі як ацетамінофен, ібупрофен і напроксен. Але вони не рекомендовані людям з проблемами нирок або виразкою шлунка. Краще проконсультуватися з лікарем про те, які ліки вам слід або не слід приймати.
  • Постарайтеся вирівнятися і уникати згинання, підйому або скручування хребта. Якщо вам потрібно щось підняти з підлоги, тримайте хребет прямо. Коли ви чистите зуби або миєте посуд, зберігайте прямий нейтральний хребет, нахиляючись вперед від стегон.
  • Спіть в зручному для хребта положенні. Покладіть подушки під коліна, коли ви лежите на спині, або подушку між ніг, якщо ви спите на боці. Це допомагає м’язам розслабитися.
  • Масаж ураженого м’яза з сильним тиском може допомогти зменшити напругу. Натисніть на цю область протягом 30-60 секунд, потім круговими рухами потріть навколишню область.
  • Пийте воду, щоб уникнути зневоднення, коли ви відновлюєтеся після травми. Хронічне зневоднення може вплинути на силу і якість м’язів хребта.
  • Якщо це терпимо, постарайтеся залишатися рухомим в перші кілька днів після травми. Рухайтеся обережно. Легкий рух краще, ніж постільний режим.
  • Коли будете готові, займіться повільною легкою розтяжкою, наприклад, підтягніть коліна до грудей. Якщо вам боляче виконувати будь-яку вправу, зупиніться і спробуйте ще раз. Пам’ятайте, що фізична активність стимулює кровообіг, збільшує гнучкість і запобігає спазми.
Знімаємо біль при розтягненні
Знімаємо біль при розтягненні

Що робити не можна

  • Не намагайтеся робити через біль. Важливо дати вашому тілу можливість відновитися перед поновленням напруженої діяльності.
  • Не спіть на животі. Це може посилити біль у спині.
  • Не піднімайте вантажів протягом 6 тижнів. Це може порушити процес загоєння.
  • Не сидіть в одному положенні тривалий час. Рухайтеся і розтягуйтеся кожні 20 хвилин, щоб уникнути травм.
  • Подумайте про зміну способу життя, наприклад про зниження ваги, щоб знизити ймовірність повторення проблем зі спиною.

Популярне

Схожі статті

Уся сім’я просить готувати частіше, а за останній шматочок змагаються: сирна запіканка з гарбузом і яблуками

Сирна запіканка - знайома всім нам із дитинства страва. Багато хто здивується, але її приготування можна зробити незвичайним. Сьогодні ми підготували рецепт ніжної та ароматної сирної запіканки.

Оля Полякова розповіла, як має розбиратися за 6 мільйонів гривень боргу Олега Винника: поки він в Німеччині

Багато хто знає пісню Олі Полякової «Чарівні очі», але мало хто знає, що з нею пов'язана важка і неприємна історія. Сьогодні ми розповімо, як Олег Винник повісив на Олю борг у 6 мільйонів гривень.

Без борошна та дріжджів: беру червону сочевицю та випікаю з неї корисний хліб. Ідеально для бутербродів

Не можете відмовитися від хліба, але хочете схуднути перед літом? Вихід є! Хліб без борошна та дріжджів з червоної сочевиці. Він не тільки смачний та ароматний, а й корисний для організму.