Дитина їсть свої комашки – чому так буває і що робити батькам

Багато мам, спостерігаючи за своїми дітьми, часто стають свідками поїдання ними козявок з носа. Одні батьки починають карати дитину, навіть шльопати його за цю непривабливу дію, але нічого вдіяти не можуть. Діти починають усамітнюватися в затишні куточки, і там потихеньку вдаватися до забороненим виколупуванням з носа. Чи варто панікувати, помітивши подібне за своєю дитиною або зробити вигляд, що в цьому немає нічого поганого?

Ні те, ні інше поведінку батьків не принесе бажаного результату.

Давайте розберемося, в чому причини поїдання дітьми комашок і як відучити малюка від цього.

Причини незвичайного поведінки дітей

Не тільки батьків, а й лікарів цікавило питання поїдання дітьми кузьки. У чому криється причина такої поведінки дитини?

 ""

  • Деякі категорії медиків схилялися до версії, що дитина інтуїтивно намагається зміцнити свою імунну систему. Адже засохла носова слиз не що інше, як скупчення лейкоцитів.
  • Інші пояснюють це природною потребою дитини пізнати світ.
  • Можливо, це спосіб зайняти дозвілля в очікуванні чогось або когось.
  • Найбільш правдоподібний висновок: очистити ніс від того, що заважає вільно дихати.
  • А психологи продовжують наполягати на тому, що часте колупання в носі і поїдання комашок є ознакою сильного нервового напруження дитини.

Ідея поїдання кузьок виникає у дитини як би сама собою, ніс очищається, а куди подіти яке витягується з нього вміст?

Найближче знаходиться рот, так чи варто шукати хустку або бігти до раковини і змивати водою руки. Діти не схильні заморочуватися проблемами, і завжди знаходять найпростіший вихід з положення.

 ""

Надалі, це входить в звичку і стає потребою.

Чи можуть батьки вплинути на процес?

Батьки, помітивши за дитиною поїдання комашок обов’язково повинні пояснити йому, що так робити негарно і неестетично.

Але, зовсім не факт, що дитина перестане це робити і забуде свою звичку. Мамам і татам потрібно набратися терпіння, продовжувати роз’яснювальну роботу, не варто шльопати або висміювати дитину. Це може розвинути в ньому комплекс неповноцінності і знизити самооцінку.

Переважна більшість дітей дошкільного віку самі починають розуміти, що комашки є відходами життєдіяльності людини, як наприклад кал або сеча. Таке порівняння викликає в них огиду до виколупуванням з носа, і вони перестають робити це.

 ""

Якщо всі вмовляння батьків не матимуть позитивного результату, то можна звернутися за допомогою до дитячого психолога. Він в доступній формі пояснить дитині всю непривабливість такої поведінки.

  1. Найчастіше психологи радять батькам розвивати моторику рук, щоб зміцнити нервову систему дитини і зайняти його цікавою справою. Можна купити дитині пластилін, і навчити його ліпити.
  2. Діти люблять малювати, так що можна захопити його роботою з пальчиковими фарбами.
  3. Дівчата люблять збирати на ниточку намиста, займіть їх складанням бус.

Дитина зайнятий «дрібним» ручною працею, менше згадує про колупання в носі.

Батьки частково самі винні в згубній звичці дитини: потрібно стежити за чистотою носових проходів дитини. Привчайте його з самого раннього дитинства користуватися носовичком, який повинен знаходитися постійно у нього в кишеньці. Йому не доведеться шукати, куди подіти комашки, після очищення носа.

На думку педіатрів, шкоди від поїдання комашок для дитячого організму немає.

Але, виховання дитини націлене на його нормальне спілкування з оточуючими. Якщо вчасно не пояснити дитині, що він надходить некрасиво, що людям неприємно дивитися на ці його дії, дитина буде соромитися показувати свої звички на людях. З віком він сам все зрозуміє.

 ""

Чи не застосовуйте до дитини насильство у вигляді ляпасів або ляпасів, які можуть привести до розладу незміцнілої дитячої психіки і розвитку комплексів неповноцінності.

Доктор Комаровський сказав:

Якщо у вашої дитини систематично утворюються комашки, то це означає, що ваша дитина систематично дихає сухим і теплим повітрям – це, власне, і призводить до засихання слизу

Значить, проблема не у малюка, а батьки роблять щось не так!

 

Популярне

Схожі статті

Легендарний торт “Прага” за домашнім рецептом. Неймовірно смачно: готую на замовлення, хоча може кожен

Від торта "Прага" неможливо відірватися. Якщо зробити десерт удома, то вийде ще кращий, аніж магазинний. Коржі шоколадні, трішки вологі, крем вершковий зі згущівкою та абрикосове варення.

Як зараз виглядає Алла Мазур, яку всі пам’ятають зіркою ТСН з каштановим каре: легенда телебачення змінилася

Усі ми знаємо Аллу Мазур, багато хто запам'ятав її з каштановим каре. Але як зараз виглядає легендарна ведуча ТСН, як і чому змінився її образ. Сьогодні ми розповімо саме про ці зміни її зовнішності.

Можна готувати хоч щодня. Дуже просто, швидко, але як же смачно: пишний пиріг із лохиною в мультиварці

Усім ми любимо випічку, без неї важко уявити затишний вечір. Але ж її можна приготувати дуже просто, достатньо лише мультиварки. Сьогодні ми підготували рецепт пишного та ніжного пирога з лохиною.