Як перевірити здоров’я серця: просто підніміться по сходах

Дослідники з лікарні Ла-Корунья в Іспанії розробили простий тест, який допоможе виявити ішемічну хворобу серця.

В даний час дослідники працюють над тестом, щоб визначити, чи може людина пройти 4 сходових прольоти менше ніж за 60 секунд, успіх якого буде синонімом гарного здоров’я серця. Мета дослідження – вивчити взаємозв’язок повсякденній діяльності з результатами стрес-тестів в лабораторії.

“Метою було знайти простий і недорогий метод оцінки здоров’я серця. Це може допомогти лікарям перевіряти пацієнтів для подальшого обстеження “, – відзначає один з авторів дослідження, лікар Хесус Петейро.

Як проводилося дослідження

У дослідженні брало участь 165 осіб з симптомами, які підходять для проведення стрес-тестування через відому або передбачувану ішемічну хворобу серця.

Здатність до фізичного навантаження вимірювали в метаболічних еквівалентах (МЕТ), або швидкості витрати енергії, або використання кисню при спокійному сидінні.

Наприклад, при легкій фізичній активності (стояння, повільна ходьба) потрібно менше 3 МЕТ, при фізичній активності середньої інтенсивності (швидка ходьба) потрібно від 3 до 6 МЕТ, а при фізичній активності високої інтенсивності (біг підтюпцем, гра в футбол) – більш 6 МЕТ.

Після відпочинку протягом 15-20 хвилин дослідники попросили учасників швидко пройти 4 сходових прольоти (60 сходинок), без зупинки, але і не бігаючи.

Що показали результати

Результати показали, що пацієнти, які пройшли 60 сходинок менше ніж за 40-45 секунд, досягли більш 9-10 МЕТ. Попередні дослідження показали, що 10 МЕТ під час стрес-тесту пов’язані з низьким рівнем смертності (1% або менше на рік або 10% за 10 років).

Пацієнти, яким знадобилося 1,5 хвилини або більше, щоб піднятися по сходах, досягли менше 8 МЕТ, показники рівня смертності – 2-4% в рік, або 30% за 10 років.

Під час тесту на біговій доріжці дослідники також створили зображення серця, щоб оцінити його функцію під час вправ: його нормальне функціонування під час вправ вказує на низьку вірогідність ішемічної хвороби серця.

Потім вони порівняли ці результати з результатами підйому по сходах і виявили, що 58% пацієнтів, які завершили його більш ніж за 1,5 хвилини, мали ненормальну роботу серця під час іспиту на біговій доріжці. І тільки 32% з тих, хто піднявся по сходах менш ніж за хвилину, мали порушення функції серця під час цього обстеження.

“Кореляція між часом підйому на сходи і здатністю навантаження (MET) буде аналогічною в загальній популяції. Але показники смертності і відповідна функція серця за даними візуалізації були б більш сприятливими, ніж для пацієнтів з підозрою або підтвердженим захворюванням коронарної артерії “, – відзначає лікар Хесус Петейро.

сходинки
Сходинки

Популярне

Схожі статті

“Яке ваше діло?”: “Лисий з Кварталу” Кошовий розповів, де зараз його доньки і чому одна з них їде з України

"Лисий з Кварталу" Євген Кошовий вперше за довгий час заговорив про доньок. Чоловік зізнався, що старша Варвара вже в цьому році планує виїхати з України.

Для тих, у кого немає часу возитись: тісто за хвилини, паска – волога і повітряна. Рецепт без клопоту

Якщо ви думаєте, що на випікання пасок має піти цілий день, то помиляєтеся. Можна впоратися всього за годину. Це якщо замісити тісто не на дріжджах, а на кисломолочному сирі.

Ароматні булочки з яблуками на сковороді: чоловік після роботи поспішає додому на них. Балую таким не часто

На сніданок чи для перекусу можете насмажити яблучних булочок. Продукти для цього потрібні найпростіші. Робиться все дуже швидко. Натомість вироби виходять доволі оригінальними.