Скільки дітей реально було у Сулеймана і Хюррем, чому султан не любив Баязида і від чого помер Джихангір

Історія про українську полонянці Настю, яка зачарувала самого султана Сулеймана і стала всемогутньою володаркою, до сих пір не дає спокою ні історикам, ні людям.

За часів Середньовіччя для монарха його спадкоємці мали величезне значення – якщо серед синів не знаходилося тлумачного юнаки, щоб успадкувати всі володіння свого коронованого батька, досить швидко королівство починало страждати від міжусобних воєн, інтриг і повстань. Тому більшість монархів намагалися залишити після себе якомога більше нащадків, набираючи цілі гареми наложниць. Зрештою, виходило, що серед вже народжених дітей в когось з дитинства бачили політичний потенціал, і малюк ставав улюбленцем батька. Менш обдаровані брати потрапляли в немилість, що для них означало вірну смерть.

Султан Сулейман в серіалі
Султан Сулейман в серіалі

Відмінний приклад такої ситуації можна побачити в улюбленому серіалі мільйонів жінок, що любляь красиві історії кохання. Наприклад, про падишаха Султана Сулеймана і його дружину Хюррем, реальних історичних особистостей, у яких за час їх полум’яної любові народилося цілих шість дітей. Хитра і мудра українська наложниця, що стала згодом володаркою гарему, зробила все, щоб наступним правителем Османської імперії став саме її син. Але хто саме з п’ятьох – кого Султан і його Хасекі любили, а на кого ніхто не ставив ставку?

Хюррем-султан в серіалі
Хюррем-султан в серіалі

Самим тямущим і відповідним на роль майбутнього падишаха виявився первісток Сулеймана від Хюррем – Шехзаде Мехмет. Не тільки мама в ньому душі не чула, як в своєму пропуску до “вершин величі” (наявність дитини-хлопчика від Султана підвищувало статус наложниці до султани), але і батько бачив в Мехмет розумного, розважливого й освіченого юнака. Він не перечив батькам, вбирав все знання і навіть був нагороджений своєю областю володінь для практики політичних справ. Але хлопець невдало захворів віспою – і не зміг побороти смертельну в той час хворобу. І причина була зовсім не в підступах Махідевран – хлопець заразився під час поїздки по своїх володіннях.

Шехзаде Мехмет
Шехзаде Мехмет

Наступною дитиною, народженою незабаром після Мехмета, стала дівчинка – спочатку народження Міхрімах засмутило Хюррем (дочкам не давали привілеїв), і вона ставилася до неї холодно, але одного разу це помітив Сулейман і дуже засмутився. З тих пір рудоволоса султанша змінила свою позицію і стала свою єдину доньку плекати і виховувати на свій розсуд. Так з неї виросла справжня мамина копія, тільки ще й розбалувана люблячим батьком – в гаремі всі знали про непростий характер Міхрімах. Але краса і походження дівчини повністю виправдовували таку поведінку.

Міхрімах-султан в серіалі
Міхрімах-султан в серіалі

Третю дитину Хюррем і Сулеймана так і не показали в серіалі – справа в тому, що хлопчик на ім’я Абдулла народився дуже слабким, і помер ще в дитинстві. Так що творці фільму дозволили собі історичну неточність. Хоча в реальності Абдулла прожив більше 3-х років, він був тямущий і такий же рудий, як і його мама. Погубила хлопчика та ж віспа.

А за сюжетом серіалу далі султанша подарувала падишаха рудоволосого сина Селіма – правда, важкого за характером. Йому дісталися в спадок мамина хитрість, батьківське завзяття, але незрозуміло звідки взялася неробство – за підсумком вийшов дуже норовливий юнак, якого не можна переконати, але легко спокусити. Уже з підліткових років він захопився дівчатами і алкоголем, через що у батьків не було великих надій на сина. Але, доля повернулася таким чином, що саме Селім став наступним правителем Османської Імперії.

Шех-заде Селім
Шех-заде Селім

Майже відразу після народження Селіма в гаремі стало відомо про чергову вагітність улюблениці Сулеймана – на цей раз вона знову народила хлопчика, його назвали Баязидом. Через постійне суперництво зі старшим на рік братом його поведінка дуже дратувала батьків, хоча нічого надприродного в дитинстві він не робив – просто намагався бути теж помітним, а не жити в тіні старших родичів. Це призвело до того, що підлітком Баязид став дуже непокірним, запальним, навіть жорстоким. Батько так і не побачив в синові гідного спадкоємця, хоча після смерті Мехмета Хюррем намагалася “виліпити” майбутнього султана саме з нього. Але спроба не вдалася, тому що на той час Баязид уже не вірив нікому – ні батькові, ні матері.

Баязид в серіалі
Баязид в серіалі

Останньою дитиною Сулеймана від Хасекі став Джихангір – історія цього Шехзаде швидше трагічна, адже боротися за престол він не міг від народження. Справа в тому, що хлопчик народився з серйозною вадою здоров’ю – з горбом на спині, який заважав його фізичному розвитку. Але така відстороненість Джихангіра від “війни за корону” зробила його віддушиною для інших братів і сестри, всі вони в тій чи іншій мірі дружили з ним – і батьки теж оберігали, як могли, щоб полегшити його долю. Але ближче до зрілості хвороба Шехзаде стала прогресувати, і вже ніякі лікарі не могли йому допомогти – у нього горб став рости всередину і здавлювати внутрішні органи.

Джихангір в серіалі
Джихангір в серіалі

Майже рік рік нещасний хлопець жив тільки на опіумі, він кілька разів намагався накласти на себе руки. Сьогодні від такої проблеми його б позбавили ще в дитинстві.

Популярне

Схожі статті

Готую одразу по три рибки: найсмачніший оселедець без звичного розсолу. Їсти можна буде вже за кілька годин

Особливий розсіл для оселедця допоможе вам приготувати настільки апетитну рибу, що такого делікатесу ви ще не куштували. Ділимось найкращим рецептом.

Остапчук повів дружину на базар – 1,5 кг полуниці, 0,5 кг малини, 0,5 кг абрикос, 1 кг черешні. Скільки грн?

Особисте життя Володимира Остапчука завжди було яскравим і цікавим. Після двох шлюбів український телеведучий одружився втретє. Його обраниця молодша за нього на 16 років, а їхнє спільне життя дивує.

Усі мої подруги на дієті обожнюють мене: суфле без зайвих калорій. За смаком виходить як дорогий десерт

Смачне й таке ніжне домашнє суфле не просто ідеально доповнить ваше вечірнє чаювання, але й дозволить створити фігуру мрії. Розповідаємо про по-справжньому казковий рецепт.