Тарифи на електроенергію та газ зростуть неминуче: скільки коштуватимуть комунальні послуги в Україні восени

Всі українці затамували подих в очікуванні холодної погоди. Багатьох цікавить питання, чи підніметься вартість комунальних послуг та як впоратися із випробуваннями воєнної зими. Читайте у матеріалі

Цього року на Україну чекає одна з найважчих зим за всю історію незалежності держави. Ряд політиків та чиновників вже давно попереджають населення про майбутні труднощі, а також рекомендують якнайкраще утеплити житло. Розглядаючи різні варіанти обігріву взимку, люди замислюються над придбанням якісних електричних приладів.

Однак тут виникає наступне питання: чи піднімуться тарифи на електроенергію в Україні восени чи взимку? Так, експерти з видання “Апостроф” докладно пояснили , як з початку вересня рахуватимуть платежі за використання електроенергії.

Нові тарифи на електроенергію

Під час дії військового стану змінювати ціни на електроенергію заборонено, а відповідно вони не зростатимуть. Зумовлено це тим, що Президент України Володимир Зеленський підписав мораторій.

Саме тому за використання електроенергії українці платитимуть за старими розцінками.

  • 1,44 грн/кВт – якщо споживаєте за місяць менше 250 кВт;
  • 1,66 грн/кВт – якщо на місяць споживач використовує більш ніж 250 кВт електроенергії;

Більше того, наступної осені та взимку українці зможуть заощадити на комунальних послугах. Для цього існують окремі денні та нічні тарифи.

  • Тариф на нічний час. Ви платите вдвічі менше, якщо користуєтеся електроенергією під час мінімального навантаження на енергосистему України. Відповідно, ви сплачуєте 0,72 грн/кВт, якщо використовуєте менше 250 кВт на місяць. Якщо споживається понад 250 кВт, то платити доведеться 0,84 грн/кВт.
  • Денний тариф залишається незмінним.

Така система обчислення вартості комунальних послуг називається двозонною. Однак існує ще тризонний спосіб підрахунку щомісячних платежів.

  • Ви сплачуєте 150% від фіксованої вартості електроенергії, коли використовуєте світло в період максимального навантаження на енергосистему України. Так, з 8:00 до 11:00, а також з 20:00 і до 22:00 доведеться платити 2,16 грн/кВт і 2,25 грн/кВт.
  • У період з 7 до 8 ранку, з 11 до 8 вечора, а також 22 до 23 ночі ви платитимете фіксовану суму за 1 кВт.
  • Якщо використовуєте електроенергію з 23:00 до 7:00, то зможете заощадити, оскільки платити доведеться лише 40% від фіксованої вартості – тобто 0,576 грн/кВт та 0,672 грн/кВт.

Схожі статті

Дуже просто та смачно на сковороді. Ці правильні чебуреки з м’ясом сім’я з’їдає ще гарячими, і за один вечір

Кожен із нас хоча б раз у житті куштував чебуреки. Комусь вони не припали до смаку, а хтось любить і регулярно їх купує. Сьогодні ми підготували смачний рецепт соковитих домашніх чебуреків із м'ясом.

Простенькі слойки з різними начинками – ходовий рецепт нашої сім’ї: готую дітям у школу й чоловіку на роботу

Такі смачні й прості у приготуванні слойки стануть ідеальним перекусом, які з собою можуть взяти всі члени родини – діти до школи, а дорослі на роботу.

Класика жанру – салат “Дністер”: простенький та смачний, але забутий рецепт, який я переробила на свій лад

Приготувати салат "Дністер" – найкраща з можливих ідей. Розповідаємо, за яким рецептом готувати закуску, аби вона приємно здивувала ваших рідних і вас самих.