facebook

Як зробити сир у домашніх умовах: 3 простих рецепта, після яких більше не захочеться купувати сир у магазині

Сирна тарілка на столі завжди бажана, а особливо вона пасує до вина. Крім того, без твердого сиру не обійдеться ні одна запіканка. На жаль покупний сир не завжди відповідає нашим очікуванням, як смаковим, так і ціновим. Тому варто спробувати приготувати сир самим.

Основою приготування твердого сиру завжди є молоко. А от додавати в нього можна яйця, кисломолочний сир, сметану. Пропонуємо декілька рецептів, за якими ви зможете без зайвого клопоту приготувати приємній, а, головне, натуральний продукт.

Сир твердий домашній
Сир твердий домашній

Рецепт перший

Спершу потрібно збити 3 штуки яєць з 200 мл сметани жирністю не нижче 20 %.

Візьміть 1 літр жирного молока не менше 3,3 % жирності, додайте 1 чайну ложку солі та доведіть його до кипіння.

Одразу, як молоко закипить, яєчно-сметанну суміш додайте до молока та, помішуючи, поварить все це буквально 5-7 хвилин. Ви побачите, що молоко почало згортатися. Не знімайте молоко, продовжуйте варити його ще десь 4 хвилини, поки не утворяться великі пластівці. А тоді вже потрібно процідити його через марлю. Проціджений сир залиште в марлі та поставте зверху якийсь вантаж.

Такий сир можна їсти одразу, як тільки він охолоне.

Рецепт другий

В цьому рецепті потрібні такі продукти: 1 л молока (жирністю від 2,5 % і більше), 1 кг м’якого сиру, вершкового масла 100 г, 1 яйце, 1 чайну ложку соди (тільки не беріть розпушувач, він для цього не годиться), 1 столову ложку солі.

Молоко ви повинні довести до кипіння. Одразу додайте м’який сир і проваріть всього хвилини 3, не більше.

Далі потрібно процідити суміш через марлю до тих пір, поки сироватка перестане капати.

У каструлі треба розтопити масло, додати до нього наш сир, соду та сіль. Помішуйте постійно сир у каструлі та варіть протягом 5 хвилин. Зніміть з вогню.

Потім додайте туди яйця та все ретельно перемішайте.

Цю сирну масу перекладіть у форми та після охолодження поставте у холодильник на 4 години. По закінченні вказаного часу ваш сир буде готовим до вживання.

Рецепт третій

Найпростіший з усіх рецептів: 3 літри молока жирністю не менше 2,5 % налийте у каструлю. Додайте сіль 1 столову ложку та 1 чайну ложку цукру.

Поставте каструлю на вогонь та доведіть до кипіння.

Налийте 6 чайних ложок 9% оцту та варіть постійно помішуючи 4 хвилини.

Як і в попередніх рецептах, сир потрібно процідити, а потім на марлю з сиром поставте на 2 години якийсь вантаж. На таку масу потрібен прес приблизно 5 кілограмів.

Після цього сир треба витримати у холодильнику, що він вистиг.

Смачного!

Популярне

Схожі статті

Знаменитості перемістилися в інший світ: як виглядають могили Білоножка, Матвієнко та Чапкіса

Вони мали численну армію шанувальників за життя. Та й тепер, коли нещадна жінка з косою забрала їх в інший світ, про них пам'ятають і відвідують місце останнього прихистку.

Друга вагітність приносить прикрощі: 30-річна Анна Кошмал не може втиснутися ані в штани, ані в спідницю

Відтоді як Анна Кошмал сповістила про те, що перебуває при надії вдруге, акторці довелося зазнати чимало неприємних митей. Щоправда, зірка ставиться до всіх незручностей з оптимізмом.

Павло Зібров чудово провів час з подругою, а Ірина Федишин – з другом: що на це скажуть їхні другі половинки

Павло Зібров та Ірина Федишин – люди глибоко сімейні. Та іноді дозволяють собі прогулянки зовсім не з другими половинками, а зі своїми вірними друзями.

“Знайомтесь – Квадробер Григорій”: чверть століття тому Решетнік перевдягався в песика й чудово себе почував

Григорій Решетнік переглянув власні архіви. А коли знайшов світлину, де перевдягнений у костюм песика, ведучий втямив: саме він започаткував моду на квадроберів, адже фото зроблене ще у 2000 році.

“Це мій вибір”: 19-річна донька Олі Полякової Маша вперше розповіла, як мама ставиться до її хлопця

19-річна Маша Полякова, старша донька відомої спавічки Олі Полякової, розповіла про свої стосунки з бойфрендом. Чим займається обранець знаменитої дівчини та як довго тривають стосунки молодих?

Старший син Анатолія Хостікоєва не від Наталії Сумської начудив: уявив себе героєм “Матриці” – вилитий Рівз

42-річний Георгій Хостікоєв вбрався у костюм Нео з "Матриці" й відразу ж відчув себе суперлюдиною. Актор відразу ж вступив у боротьбу з невидимим злом і, схоже, здобув перемогу.