Коли Івана Купала 2024 в Україні: дата збіглася з великим церковним святом – що це означає і які є заборони

Івана Купала – переносення дати, коли тепер Україна святкує давнішнє обрядове свято, яке бере свої історичні корені ще до християнства. Які традиції, забобони та повір'я ми маємо.

Івана Купала – дрівне обрядове свято, яке дійшло до нас ще з язичества, проте і зараз українці дуже полюбляють це свято та не пропускають можливості його відвідати. Через перенесення дати, це свято тепер в один день з церковним – християнським Різдвом святого пророка Предтечі і святителя господнього Іона. Також в цьому році Івана Купала збіглось зі святом Трійці.

Яку історію та традиції ми маємо завдяки цьому дню?

Експерти розповіли, коли в Україні свято Івана Купала
Експерти розповіли, коли в Україні свято Івана Купала

Традиційне свято Івана Купала у 2024 році Україна відзначає увечері неділі 23 та 24 червня – за  новим календарем. За старим так і залишається 7 липня. Спочатку цей день святкували у день літнього сонцестояння, коли середина року та найкоротша ніч – в цьому році 20 червня.

Цей день має багато цікавих повір’їв та забобонів. Стрибки через вогнище є найекстремальнішою традицією. Хто стрибне вище за всіх, той буде найщасливіший у наступному році. Можна було також стрибати парами, тримаючись за руки, і якщо це вдавалось, це знаменувало, що ви будете міцним шлюбом та мати щастя у своїй родині.

Наступна романтична традиція – плетіння вінків. Не одружені дівчата мали сплести найкрасивіший віночок з сухої трави та квітів. Потім необхідно було додати до нього запалену свічку. А вже потім дівчата пускали цей віночок по воді. Те. Як поводить себе віночок на воді – означало що чекає на дівчину. Якщо він уплив далеко і швидко – скоро буде весілля, якщо крутиться на місті – запланований шлюб треба відкласти. Але якщо вінок потонув, то це означало, що весілля буде ще не скоро у дівчинки.

Експерти розповіли, коли в Україні свято Івана Купала
Експерти розповіли, коли в Україні свято Івана Купала

Цікава прикметна, щоб здійснилась мрія, вам потрібно у ніч на Купала перелізти через 12 огорож.

Якщо у цю ніч багато зорів на небі, то наступний рік принесе багато грибів. Якщо на ранок буде багато роси – до врожаю огірків.

Також у цей день є забобони. Наприклад: ніч краще не спати, аби нечиста сила вам і вашій хаті не нашкодила. Також не можна купатись у воді та ходити в ліс, бо і там вам знайде нечиста сила. Не давати гроші у борг – інакше будете надалі мати проблеми з фінансами у родині.

Популярне

Схожі статті

“У нас італійська сім’я”: Тоня Матвієнка розповіла про сварки з побиттям посуду з Арсеном Мірзояном

Українські артисти Тоня Матвієнко й Арсен Мірзоян не приховують, що їхнє сімейне життя сповнене емоцій та пристрастей. Співачка поділилася цікавими деталями про те, як вони вирішують конфлікти.

Вчинки дідів та долі онуків: як сіра карма “поганців” впливає на дітей – три історії, які мружать очі

Історія знає чимало випадків, коли вчинки предків залишають довготривалий відбиток на долях їхніх нащадків. Карма, як невидима сила, здатна впливати на життя майбутніх поколінь.

За походженням — білорус, а серцем — українець: де зараз білоруський актор з “Дизель Шоу” Дмитро Танкович

Історія білоруського актора Дмитра Танковича яскраво показує, що незалежно від походження, можна знайти своє місце і стати частиною нової спільноти.