Щоб вареники не розвалилися під час варіння роблю таку фішку: секрет еластичного тіста, перевірений роками

Кожен, хто хоча б раз готував вареники, знає, що тісто — це ключовий елемент страви, бо в ідеалі вони мають бути м'якими, злегка пружними, тримати форму й не розповзатися у воді.

Проте часто, навіть при дотриманні рецепта, тісто може “розбігтися” під час варіння. Такий результат розчарує будь-якого кухаря, але ми маємо рішення: це — заварне тісто.

Секрет заварного тіста — в особливому способі замішування. Його готують, додаючи окріп до борошна, що дозволяє клейковині борошна активуватися швидше та ефективніше. Гаряча вода буквально “заварює” тісто, роблячи його еластичним, а також надає потрібної міцності для того, щоб воно не рвалося під час ліплення та варіння.

Це тісто відмінно підходить для вареників з будь-якою начинкою, оскільки воно не прилипає до рук і столу, легко розкочується і добре тримає форму.

Інгредієнти

  • 500 г пшеничного борошна
  • 250 мл окропу
  • 1 куряче яйце
  • 1 чайна ложка солі
  • 2-3 столові ложки олії

Приготування

Секрет еластичного тіста на вареники

Для початку просійте борошно у зручний посуд. Це дозволить уникнути грудочок та наситити борошно киснем, що зробить тісто ніжнішим. Потім всипте туди сіль і ретельно перемішайте. Тепер в центрі зробіть невеличке заглиблення. Вливайте туди окріп тонким струменем, одночасно перемішуючи дерев’яною ложкою або лопаткою. У цей момент борошно починає заварюватись, утворюючи особливу структуру. Як тільки суміш трохи охолоне, додайте олію і яйце. Олія допоможе зробити тісто ще м’якшим та податливішим, а яйце — забезпечить додаткову міцність та еластичність.

Далі спершу вимішуйте тісто ложкою, а коли воно трохи охолоне, перекладіть його на робочу поверхню і продовжуйте замішувати руками до гладкості. Воно має стати однорідним, еластичним і не липким. Якщо потрібно, можете додати трохи борошна, але не перестарайтеся, бо то на користь не піде.

Після того загорніть тісто у харчову плівку або накрийте рушником та залиште на 20-30 хвилин. Це дозволить йому “відпочити” та стати ще більш еластичним і податливим для ліплення вареників. Ось і все. Ліпіть варенички легко та із задоволенням!

Популярне

Схожі статті

Я й не здогадувалась, що можна зробити це так просто: з фаршу, грибів та сиру готую шикарний соковитий рулет

Соковитий рулет із фаршу, грибів та сиру – це справжня знахідка для тих, хто хоче здивувати дорогих їдоків чимось особливим. Такий рулет виходить надзвичайно ароматним і ніжним.

“Зрадила Україну”: Віталій Козловський відреагував на звинувачення його зведеної по батьку сестри Олени

У наш час, коли інформація поширюється блискавично, особливо важливо бути уважними до деталей і перевіряти факти. Нещодавно сталася прикрість між одним виданням та Віталієм Козловським.

Як виглядає могила Яна Табачника, якого рік тому поховали в Ізраїлі: на надгробку напис російською

Ян Табачник — легендарний музикант і народний артист України, який завжди залишався у центрі уваги як віртуоз-акордеоніст, популяризатор цього інструмента та народний депутат Верховної Ради.