Вчені розповіли, які продукти допоможуть зберегти пильність в дорозі

Асоціація Assurance Prévention провела дослідження, в якому з'ясувала, які продукти допоможуть водієві не втрачати пильність за кермом.

Важкі повіки, труднощі з концентрацією уваги, біль і скутість в шиї і плечах, що повторюється позіхання, оніміння… Багато учасників дорожнього руху недооцінюють ризики втоми і сонливості за кермом, проте небезпеки цілком реальні.

У минулому році асоціація Assurance Prévention оприлюднила результати свого дослідження «Правильно харчуйтеся для кращого водіння», метою якого було оцінити вплив дієти водія на його пильність і уважність під час водіння. Дослідження показало: після ситної трапези гальмівний шлях значно збільшується, пильність падає а небезпека нещасних випадків різко зростає.

Тепер Assurance Prévention розкриває результати другої частини цього дослідження, проведеного на симуляторі водіння у співпраці з кардіологом, дієтологом і ендокринологом.

На відміну від першої частини дослідження, цей крок полягав у визначенні продуктів, що сприяють пильності в дорозі.

Три критерії, що сприяють пильності за кермом

«У цьому році знову пильність водіїв вивчалася шляхом спостереження за рухом очних яблук і пози за допомогою інфрачервоного боксу, орієнтованого на обличчя. Така поведінка знімалася і записувалася в системах великих даних. Таким чином, ми змогли виміряти кількість ризикованої поведінки в залежності від типу їжі», – коментує кардіолог і дієтолог Фредерік Зальдманн.

Для підвищення пильності за кермом ідеальна їжа повинна складатися з:

  • продуктів з дуже маленьким глікемічним індексом, щоб уникнути чергування форм і нападів втоми;
  • продуктів, які не потребують значних зусиль для травлення;
  • і продуктів, що збуджують смак: гіркота і кислотність.

«Важлива не тільки кількість калорій, але і якість їжі. Існують прийоми їжі, які обмежують вплив травлення на пильність водіння або навіть трохи змінюють її», – додає доктор Фредерік Зальдманн.

Ідеальне меню перед поїздкою

Зокрема, оптимізоване меню включає знамените тріо «закуска-основне блюдо-десерт», але головне – це те, що складає кожне блюдо.

В якості закуски, наприклад, огірок сприяє поступовому зволоженню, а редька приносить гіркоту, яка підвищує пильність.

В якості основної страви дослідження рекомендує рибу (споживання білка) з сочевицею, продукту з дуже низьким глікемічним індексом. Вони також забезпечують лінійну енергію і запобігають втому під час травлення, а трохи лимона додасть кислотності.

Десерт може складаються з ківі і невеликої кількості 90% темного шоколаду. Перший приносить кислотність і вітамін С, а другий – гіркоту. Ця страва також має ту перевагу, що вона добре збалансована (близько 500 Ккал) і доступна для всіх.

Однак вода повинна залишатися єдиним напоєм, що споживаються на невизначений термін: в машині, гаряча або холодна, важливо пити регулярно, тримаючи під рукою пляшку.

Таким чином, асоціація робить висновок про те, що «друга частина дослідження підтверджує важливу роль їжі в пильності за кермом. Це також дозволило розробити стандартні меню, що сприяють концентрації уваги і допомагають знизити кількість ДТП».

Загальні рекомендації

Але не слід забувати, що, крім того, поведінка водія залишається важливим для безпечного водіння. Тому дуже важливо виспатися напередодні, робити 15-20-хвилинні перерви кожні 2 години (частіше вночі, в періоди,  що більшою мірою сприяють сонливості) і, якщо можливо, уникати годин, коли існує ризик заснути (з 13:00 до 16:00 і з 2:00 до 5:00).

Продукти, які дозволять зберегти пильність
Продукти, які дозволять зберегти пильність

Популярне

Схожі статті

Готую одразу по три рибки: найсмачніший оселедець без звичного розсолу. Їсти можна буде вже за кілька годин

Особливий розсіл для оселедця допоможе вам приготувати настільки апетитну рибу, що такого делікатесу ви ще не куштували. Ділимось найкращим рецептом.

Остапчук повів дружину на базар – 1,5 кг полуниці, 0,5 кг малини, 0,5 кг абрикос, 1 кг черешні. Скільки грн?

Особисте життя Володимира Остапчука завжди було яскравим і цікавим. Після двох шлюбів український телеведучий одружився втретє. Його обраниця молодша за нього на 16 років, а їхнє спільне життя дивує.

Усі мої подруги на дієті обожнюють мене: суфле без зайвих калорій. За смаком виходить як дорогий десерт

Смачне й таке ніжне домашнє суфле не просто ідеально доповнить ваше вечірнє чаювання, але й дозволить створити фігуру мрії. Розповідаємо про по-справжньому казковий рецепт.