Гепатит В: як він може передаватися

В цьому році Нобелівську премію в області медецини отримали вчені, які зробили великий внесок у вивчення гепатиту В. Далі ми познайомимося як може передаватися це захворювання.

Гепатит B – це захворювання печінки, яке, якщо його не лікувати, може привести до цирозу або раку. Цей вірус більш заразний, ніж СНІД або гепатит С.

Статевий шлях: найпоширеніший

Незахищений секс є найбільш поширений спосіб передачі, вірус може бути присутнім в спермі і вагінальних виділеннях. За даними асоціації SOS-гепатит, «гепатит B – найпоширеніше захворювання, що передається статевим шляхом на планеті, і саме смертоносне».

Кровотік: з інфікованим матеріалом

Вірус також передається через кров. До 1971 року людина могла заразитися при переливанні крові. Сьогодні це вже не так, завдяки вжитим заходам безпеки.

З іншого боку, ризик зараження крові зберігається для наркоманів, які використовують спільно заражені шприци. У більш загальному плані він існує для «будь-якого пошкодження шкіри (голковколювання, татуювання, пірсинг тощо), якщо матеріал не стерилізований або не призначений для одноразового використання», – зазначає доктор Крістоф Бюро, гепатолог і генеральний секретар AFEF (Французька асоціація вивчення печінки).

Від матері до дитини

Майбутня мама, яка є носієм вірусу гепатиту В, може заразити свою дитину під час пологів, незалежно від того, були природні пологи або шляхом кесаревого розтину. «Скринінг на гепатит B є обов’язковим на шостому місяці вагітності», – розповідає доктор Бюро. Якщо мати є носієм вірусу, лікування, проведене в останньому триместрі, знижує ризик зараження. І з самого народження дитину будуть вакцинувати і лікувати, щоб максимально захистити його.

Ефективна вакцина

Кращий спосіб уникнути зараження вірусом гепатиту В – зробити щеплення. «Коли ви вакциновані, ви не можете заразитися вірусом», – наголошує доктор Бюро.

Рекомендований скринінг

Гепатологи радять хоча б раз в житті здати аналіз крові. Для наркоманів або людей, що практикують ризиковану сексуальну поведінку, обстеження слід проводити частіше: раз на півроку або раз на рік.

Якщо результат аналізу крові покаже наявність вірусу, людина зможе пройти курс лікування. «При лікуванні вірус залишається в печінці, але не потрапляє в кров. Раптово людина перестає бути заразною», – пояснює доктор Бюро. Проходження тестування також означає захист оточуючих.

гепатит В
гепатит В

Популярне

Схожі статті

Краще смаженої картоплі: коли не знаю, що приготувати, роблю картопляні язички. Улюблена страва на всі роки

Якщо треба зготувати щось дуже дешеве на вечерю, підійдуть картопляні язички. Основними інгредієнтами є борошно й картопля. Тож вийде дуже смачно і при цьому бюджетно.

Усього 4 інгредієнти, а така смакота: в ресторані спробувала салат, в який закохалася з першого шматочка

Усі ми любимо салати, адже це смачна страва на всі випадки життя. Сьогодні ми підготували рецепт простого салату, для приготування якого потрібні найдоступніші продукти, а смак сподобається кожному.

Картопляна запіканка на сковороді по-швейцарськи: рецепт, як у найкращих ресторанах, але на домашній кухні

Картопляна запіканка - це дуже простий, але при цьому смачний і ситний варіант обіду або вечері нашвидкуруч. Саме такий рецепт запіканки на сковорідці ми сьогодні й підготували. Сподобається кожному.