Знайдено фотографії останніх наложниць султанського гарему Османської імперії

Складно повірити, що Османська Імперія припинила своє існування менш ста років тому - у нас вона асоціюється з глибоким Середньовіччям, хоча останній султан Мехмед VI правив до 1924 року.

Разом з кінцем його правління закінчилася історія однієї з найвпливовіших країн нашої ери, в минуле відійшла епоха імперій. Багато істориків впевнені, що зруйнувався османський статут жіночими руками – перш за все любов’ю і дозволом дружині-султанші впливати на політику.

Султан Мехмед VI
Султан Мехмед VI

Жіночий султанат зміцнився завдяки впливовим і розважливим наложниць, яким пощастило народити спадкоємця і завоювати своє привілейоване становище в гаремі – в майбутньому вони ставали матерями султана і тільки зміцнювали свою владу. Нерідко трапилася трагедія, коли молодого правителя вбивали на війні, і трон офіційно переходив до синів-дітям – тоді регентом ставала сама мати Шехзаде. Майже всі ці пристрасті мають місце бути в останній сторінці Османської імперії.

Хто вони – величні подружжя Мехмеда VI?

Їх портрети вдалося знайти в історичному архіві одного зі стамбульських музеїв, і багато хто з них вражають не тільки біографією, але і красою.

Корні Еміне Назікеда Кадин Ефенді

Офіційна головна дружина Мехмеда VI з абхазького княжого роду, і заміжжя з нею було вигідно останнім султану ще і з політичної точки зору. Народила султану трьох дочок – Феніре-султан, Фатьму Улвіе-султан і Рукіе Сабіха-султан.

Фото в молодості немає. Померла в 1941 році у віці 77 років
Фото в молодості немає. Померла в 1941 році у віці 77 років

Сеніе Іншірі Ханим-ефенді

Красива і норовлива друга дружина не терпіла зневаги до подружньої вірності, тому не змогла пробачити Мехмеду VI вечір з наложницею – зажадала розлучення. Султан її відпустив, вона потім вийшла заміж і поїхала з Туреччини.

Сеніе Іншірі Ханим-ефенді
Сеніе Іншірі Ханим-ефенді

Шадіе Мюведдет Кадин Ефенді

Була наложницею, а стала Хасекі-султан і отримала вільну. Народила султану єдиного сина Мехмеда Ертугрул-ефенді – хлопчик прожив трохи більше тридцяти років, своїх дітей і подружжя не мав. Була дуже освіченою жінкою, знала 5 мов, писала красиві картини.

Шадіе Мюведдет Кадин Ефенді
Шадіе Мюведдет Кадин Ефенді

Айше Лейла Невваре Кадин-ефенді

Турецька дівчина з багатої родини стала третьою дружиною султана зовсім юною – їй ледь виповнилося 17, а Мехмед VI був старше на двадцять років. Після розвалу імперії і смерті чоловіка вийшла заміж знову за одного з колишніх візирів. Прожила майже до кінця ХХ століття.

Айше Лейла Невваре Кадин-ефенді
Айше Лейла Невваре Кадин-ефенді

Німет Сефероглу

Остання з дружин, яку Мехмед взяв за дружину вже поза статусом султана. Німет була на 40 років молодша за нього і прожила з ним до самої смерті. Сама померла в 60-і роки, всіма забута, в старому будинку своїх батьків. Вона не отримала ніякої спадщини з султанських багатств.

Німет Сефероглу
Німет Сефероглу

Популярне

Схожі статті

Ароматні булочки з яблуками на сковороді: чоловік після роботи поспішає додому на них. Балую таким не часто

На сніданок чи для перекусу можете насмажити яблучних булочок. Продукти для цього потрібні найпростіші. Робиться все дуже швидко. Натомість вироби виходять доволі оригінальними.

Легендарний торт “Прага” за домашнім рецептом. Неймовірно смачно: готую на замовлення, хоча може кожен

Від торта "Прага" неможливо відірватися. Якщо зробити десерт удома, то вийде ще кращий, аніж магазинний. Коржі шоколадні, трішки вологі, крем вершковий зі згущівкою та абрикосове варення.

Як зараз виглядає Алла Мазур, яку всі пам’ятають зіркою ТСН з каштановим каре: легенда телебачення змінилася

Усі ми знаємо Аллу Мазур, багато хто запам'ятав її з каштановим каре. Але як зараз виглядає легендарна ведуча ТСН, як і чому змінився її образ. Сьогодні ми розповімо саме про ці зміни її зовнішності.