Радоница або день поминання покійних в 2021 році: коли відзначати і які є особливі традиції?

Щорічно на дев'ятий день після Великодня прийнято йти на цвинтар, щоб вшанувати пам'ять померлих родичів. У 2021 році даний день випадає на вівторок, 11 травня.

Однак багато хто працює у вівторок, тому склалася така традиція – ходити на цвинтар наступної неділі після Пасхи. Ні те, ні те не є помилкою. Але важливо, щоб ви все таки сходили на кладовищі, і пом’янули покійних родичів.

Зазвичай туди в цю дату привозять квіти або цукерки, які залишають на могилі.

Вважається, що на Радоницю до своєї могили спускається душа людини, і дякує за те, що його пам’ятають.

У народі цей день також називають Проводами, гробки, Поминками або могилку

Назва дня залежить від регіону, де ви живете.

Радоница 2021

Що можна робити?

Могилу, де покояться рідні, слід привести в порядок. Зазвичай це роблять напередодні, але не заборонено прибирати і в цей день.

Біля могили можна залишити квіти, пасхальне яйце і шматочок паски.

Заборони на Гробки 2021

Головним забороною цього дня є оплакування покійних, адже про них потрібно згадувати без смутку, а з теплом і тільки добрими словами.

Не можна пити алкоголь, влаштовувати гулянки та інше веселощі. З алкогольних напоїв дозволяється тільки кагор в церкві. Посту в цей день немає, тому можна вживати в їжу все, що завгодно.

православні святкування

11 травня 2021 також вшановується пам’ять апостолів від 70-ти Ясона і Сосипатра, мучениці Керкири діви та інших, з ними постраждалих, пам’ять мучеників Дади, Максима і Квінтіліана, пам’ять святителя Кирила, єпископа Туровського, пам’ять мучеників саторной, Іакісхола, Фавстіана, Іаннуарія, марсали, Євфрасії, Мамма, Мурина, Зинона, Євсевія, Неона і Віталія.