Новий рік 2024: коли і яка тварина стане символом? Ідеї, де зустріти Новий рік, історія і новорічні традиції

Розповідаємо, коли Новий рік 2024 в Україні та за східним календарем, які новорічні традиції існують у світі, як підібрати образ на Новий рік та кілька ідей, як зустріти рік Дракона 2024.

Новий рік – історія свята

Новий рік як свято має багату історію. Перші задокументовані згадки про нього датуються 3 тис. до н.е. Але так далеко заглиблюватись ми не будемо. Наші пращури святкували Новий рік навесні, коли прокидається природа, це було свого роду символом відродження життя. З приходом християнства наші звичаї та традиції тісно переплітались з церковними святами, бували часи, коли Новий рік в Україні припадав на 22/23 вересня, в залежності від місячного циклу, а також 1 і 14 вересня з переходом на новий календар. Як бачите, це не вперше Україна змінює календар, тож історія циклічна і все повертається на свої місця. Новий рік 1 січня, звичний для нас, запровадив Петро І. Ця традиція збереглася до нашого часу.

На території сучасної України живе багато національностей та різних конфесій. Але наш Новий рік найбільш тісно пов’язаний з язичницьким. Тож постає логічне питання, а коли язичники святкують Новий рік? Для них дата святкування залишилась незмінною – 1 вересня. Їхня точка зору відрізняється від християнської, вони намагались закінчити всі польові роботи до цього часу і підготуватись до зими (найважчої пори року).

Новий рік в Україні 2024

Цього року Україна перейшла на новоюліанський календар, тому багато людей цікавляться, коли буде Новий рік в 2024? Дійсно, дати багатьох свят, таких як День Святого Миколая та Різдво перенесуться на 13 днів назад, але не Новий рік. Дата святкування залишається незмінною – в ніч з 31 грудня на 1 січня.

Зодіакальні знаки прийшли до нас зі східного гороскопа, всього існує 12 тварин: пацюк, бик, тигр, кролик/кіт, дракон, змія, кінь, коза, мавпа, півень, собака, свиня. За цим гороскопом Новий рік не наступає 1 січня як звично для нас. Новий рік наступає у другий молодик після зимового сонцестояння. Тож коли Новий рік 2024 вступить в свої права? Дракон стає повелителем року 10 лютого, саме до цієї дати у Китаї влаштовують масштабні святкування та традиційні святкування.

Новорічні традиції в Україні

Напередодні Нового року господині прибирають, щоб вимести з хати всі негаразди року, що минає. На стіл обов’язково стелять чисту скатертину. Незаміжні дівчата гадають на судженого: чи вийдуть заміж наступного року. Наприклад, треба стати обличчям до хати й кинути чобіток за спину, в який бік впаде взуття звідти й прийде наречений. Звісно, в наш час молоді люди більш сучасні, звертаються до тарологів, ворожать на кавовій гущі, тому українські народні традиції з року в рік відроджуються.

На Новий рік у нас заведено вітати один одного подарунками та листівками. Діти чекають подарунки від Діда Мороза за гарну поведінку та навчання. Деякі родини запрошують аніматорів для того, щоб дитину привітав “справжній” Дід Мороз зі Снігуронькою і вручив подарунок особисто.

З ранку 1 січня та сама дітлашня ходить посівати до сусідів, щедро засипаючи пшеницею. Прибирати всі “привітання” не можна до водохреща 19 (6) січня. А все прибране потрібно віддати тваринам, ні в якому разі не можна викидати, щоб здоров’я та благодать не оминали вашого дому.

Ну і як же не згадати головного Діда Мороза. Батьківщиною Діда Мороза вважається Лапландія, але називають його Йоулупуккі, тут є навіть резиденція і можна приїхати на екскурсію. В Україні у зв’язку з переходом на новоюліанський календар все більше родин відмовляються від нав’язаного радянською владою Діда Мороза на користь нашого Святого Миколая.

А хто приходить до дітей на Новий рік в інших країнах? Найвідоміший у світі новорічний персонаж – це Санта Клаус, він приходить у США, Канаді та Англії. У Франції – Пер Ноель. І навіть у теплих країнах він відвідує дітлахів, наприклад Бразилії, його називають Папай Ноель.

Якого числа Новий рік за новим календарем?
Якого числа Новий рік за новим календарем?

Новий рік 2024: яка тварина стане символом і як її задобрити

Нам всім хочеться вірити у магію і дива. Як можемо ми намагаємось “підстелити соломи”: читаємо гороскопи, дотримуємось традицій тощо. Одна хвилина зібрала для вас поради, що треба робити на Новий рік, щоб привернути удачу і щастя. Для зручності ми розділили їх за напрямками.

Кольорова гама на Новий рік 2024

Символом року стане зелений дерев’яний дракон. Тож у чому зустрічати Новий рік 2024, щоб мати щастя та добробут? Підійдуть всі відтінки зеленого, золотого чи срібного, а також блакитного. Зелений – символ здоров’я та відродження, а золотий успіх та багатство. Крім цього, є кольори які не бажано використовувати у новорічну ніч — це чорний, червоний, синій та усі пастельні відтінки. Попри те, що за версією інституту кольору Pantone, відтінком наступного року буде ніжно-персиковий, утримайтесь від спокуси одягнути річ у цьому кольорі в новорічну ніч.

Новий рік: традиції та заборони

Прикмети та правила поширюються і на новорічний стіл. Щоб вшанувати господаря року, що минає та здобути прихильність господаря Нового року потрібно дотримуватися певних рекомендацій. Для декору стола ви можете використовувати ті самі кольори, що рекомендовані для одягу. Щодо страв господиням буде трохи легше догодити одночасно двом господарям. На столі має бути багато страв з овочів та зелені і бажано, щоб їжа була домашнього приготування.

Крім одягу та святкової вечері, святковий настрій створить український плейліст на Новий рік:

  • DZIDZIO – Старий рік минає
  • MONATIK – Свято наближається (new version by Coca-Cola)
  • Desters – Летить сніг (Let It Snow українською)
  • Ван Гог – Бом бом
  • Віталій Лобач – Новорічні дива
  • DZIDZIO – Зимова казка
  • Grosu – Новорічна
  • Марія Собко – Новий рік
  • Шпилясті кобзарі – Дзвоники дзвенять (Jingle Bells українською)
  • Камалія – Новий рік

    Де зустріти Новий рік: ідеї
    Де зустріти Новий рік: ідеї

Ідеї, де зустріти Новий рік

Існує думка: “Неважливо де, а важливо з ким…”. Зараз українців розкидало по всьому світу, наші традиції та звички переплітаються з іншими культурами, але ми не забуваємо своє коріння. Новий рік в Україні – це сімейне свято, тож якщо у вас є можливість проведіть цей час з рідними та друзями.

Якщо ж такої можливості немає, то є й інші варіанти зустріти свято весело:

  1. Новорічна ніч у санаторії або на гірськолижному курорті. На час новорічно-різдвяних свят багато комплексів пропонують святкування “під ключ” – вам не потрібно ні про що хвилюватись, лише відпочинок.
  2. Святкування у ресторані. Цей варіант підходить тим, хто не може поїхати далеко, а “душа бажає свята”. Зазвичай у вартість включено: бенкет та шоу програма. Якщо так трапилось, що ви залишились самі, це чудова можливість завести нові знайомства.
  3. А як відзначають Новий рік ті, хто залишився один? Шалений ритм життя інколи не залишає часу на маленькі радості, але саме в новорічну ніч ви можете потішити себе: переглянути улюблені старі фільми або подивитись стрічку, яку не встигли оцінити раніше. Новий рік традиції кажуть святкувати не на самоті, щоб весь рік не пройшов у самотності, але якщо вже так сталось, не забудьте про смаколики, подарунок для себе єдиного і насолодіться моментом.
  4. Відсвяткувати Новий рік весело вам допоможуть і соцмережі. Ви навіть не здогадуєтеся, як багато людей святкують на самоті. Додайте сторіс або допис у своїх групах. Це чудова можливість познайомитись з тими, з ким ви знайомі заочно і можливо не один рік.
  5. Ну і наостанок варіант для тих, хто любить дарувати радість оточуючим і не соромиться. Але потрібна маленька підготовка. Ви можете одягнутись в костюм Діда Мороза/Снігуроньки та піти вітати сусідів. Особливо вам будуть раді в родинах з дітьми.

Нумо підсумовувати, якого числа Новий рік за новим календарем – ви вже знаєте. Як підібрати образ, чим почастувати гостей або як відсвяткувати Новий рік на самоті – кілька ідей ми вам підготували. Ви можете їх поєднувати чи підлаштовувати під свої смаки, бо це ж лише поради на Новий рік, як святкують українці, але кожна людина особлива. Найголовніше, щоб вам це приносило задоволення. А коли свято Нового року в Україні відлічуватиме останні миті, не забудьте загадати щире бажання за келихом шампанського.

Популярне

Схожі статті

54 річна українська Мадонна Ірина Білик не припиняє епатувати публіку: про цікаві факти з життя поп-діви

Чому українську співачку Ірину Білик часто називають українською Мадонною? Мабуть, через те, що вона неймовірно талановита, часто змінює свій імідж, та має величезний вплив на шоу-бізнес.

Запікаю картоплю у маслі, роблю легкий салат і — шикарна вечеря на столі: картопля по-французьки у духовці

Запрошуємо вас відкрити нові смакові горизонти з нашим сьогоднішнім меню вечері, яке складається з найпростіших, доступних, але неперевершених страв.

“Головне, я цього хочу”: дружина Віктора Павліка Репяхова хоче народити доньку, але співак не мотивований

В сімейних планах Віктора Павліка та Каті Репяхової народження доньки могло б виглядати як завершення ідеальної картини. Але, на жаль, не завжди всі мрії легко здійснюються.