10 важливих справ, які треба встигнути зробити до свята Покрови 14 жовтня

Одне з найважливіших християнських свят, Покров Пресвятої Богородиці, очікується вже цього тижня - за багато століть навколо цього дня набралося достатньо повір'їв і традицій, яким до цих пір йдуть всі вірники.

Покров можна по праву вважати поворотною точкою осені не тільки через календарного попадання в самий центр (свято припадає на 14 жовтня). Народні спостереження свідчать, що всі важливі і складні справи варто завершити до цього моменту, адже після свята повільно йде останнім тепло, поки зима підбирається все ближче. Так які завдання важливо вирішити і залишити позаду ще до цього дня?

Зазвичай останні збори врожаю випадають саме на дні перед Покровом – сади і городи порожніли перед застіллям, але більше не поповнювалися. Тому велика частина дозрів овочів, пізні коренеплоди, осінні фрукти і трави збираються до свята, після чого прийнято побажати городу м’якої зими і більше не турбувати.

Збирання врожаю до Покрови

Також варто прибрати все садові приналежності, почистити їх, скласти теплиці – тобто повністю припиняється будь-яка фермерська діяльність. У селах напередодні Покрови востаннє виводять худобу випасатися, обрізають дерева від сухих гілок, знімають або ховають поливальні кошти.

Осінні роботи в саду

Чи не єдина вулична діяльність, яка залишається – запасання дровами, адже саме час подумати про теплоту всередині будинку.

Заготівля дров

Сам будинок теж прийнято відремонтувати до цього свята і підготувати до зимових холодів – морози можуть вдарити раптово, і тоді хата без утеплення вже не зможе бути затишною. Головною вважається дах – тому її лагодження варто приділити особливу увагу. Крім того, вечори стають все довшими, і в якості розваг стають популярними походи в гості – приймати їх набагато приємніше в гарному інтер’єрі.

Ремонт даху

Для господинь після збору врожаю ще деякий час продовжується період осінніх заготовок, але капусту потрібно зафарбувати ще до Покрови. До цього моменту капуста дозріває остаточно і стає соковитою, солодкою, тому кращого часу для готування такого корисного і практичного делікатесу не придумаєш.

Квашена капуста

Ну і найприємніша частина – зробити все необхідне для самого святкування. В цей день, як і в інші релігійні свята, працювати не можна, тому прийнято наготувати смачного і нарешті відпочити – можна запросити гостей або зібратися на застілля з сусідами.

На Покрову прийнято пекти пироги

Ще однією важливою християнською традицією вважається весілля саме 14 жовтня. Молоді люди часто зустрічалися і спалахували взаємними почуттями на початку весни, коли природа тільки розквітала і сприяла романтичному настрою, а потім «перевіряли почуття» на щирість в ході жаркого літа і польових робіт. До осені дівчат і звали заміж, адже коли, як і зимовими вечорами, вийде багато часу присвячувати один одному. Так і стало прийнято одружуватися на Покров – і церква дозволила весілля на це свято в якості винятку.

Весілля на Покров

Виходить, часу залишилося зовсім небагато, а завдань досить – варто взятися за їх виконання! А вже в середу можна буде нарешті проводити тепло, подякувати природу за урожай і звикати поступово до темних вечорами.