Прикмети і заборони на Покрову, що прийнято готувати на святковий стіл

Один з головних релігійних свят - Покрова Пресвятої Богородиці - вшановується по всьому православному світу вже більше десяти століть.

Історія цього важливого дня почалася з захищає жесту Богородиці Марії в храмі, коли вона зняла зі своєї голови шаль-покривало і накрила нею моляться, ховаючи їх від недобрих сил.

Той день прийнято згадувати щороку молитвами і вдячними словами до святих, відкрити своє серце добру і щедрості. Так і повелося на кожен Покров кликати гостей і готувати для них вшанування, закінчувати «літні» садово-польові справи і готуватися до холодним зимовим вечорами. Багато хто до цих пір намагаються вирішити домашні питання саме до Покрову – адже цей день ще й випадає на календарну середину осені.

Відвідування церкви – важливий момент свята.

Посещение церкви на Покров
Відвідування церкви на Покров

Обов’язково треба затопити в цей день пекти, камін, а у кого в будинку немає – хоча б запалити свічку. З цієї приймете всю зиму в будинку буде тепло і затишок.

Живий вогонь на Покров
Живий вогонь на Покров

Заборонено в цей день:

  • не прийнято працювати по дому, займатися прибиранням і пранням;
  • відмовляти в гостинності – кожен, хто прийшов в будинок, повинен бути уважен і нагодований;
  • лаятися і лихословити;
  • пити алкоголь.

У саме свято варто відпочити, працювати заборонено. Тому проведення часу краще, ніж застілля в сімейному колі, з близькими людьми або сусідами придумати складно – господині змагалися в майстерності і дивували новими рецептами. До того ж, остаточно зібраний урожай дозволяв їх кулінарним талантам розігнатися.

Пріазднічний стіл
Пріазднічний стіл

Що ж готували на Покров раніше і що варто приготувати до столу на сучасний свято?

Основним блюдом на святковій скатертини буде Покровський коровай – здоба і пироги в цілому займають найбільше простору в порівнянні з іншими виробами.

На Покров обов'язково печуть пироги
На Покров обов’язково печуть пироги

До Покрови вже встигають майже всі види яблук, готове варення, дозрівають горіхи – з цими начинками виготовляють пиріжки, булочки або кошики. Частиною випічки прийнято обмінюватися зі знайомими і жертвувати для нужденних.

холодець
холодець

З наслідках страв варто приготувати холодець, найрізноманітніші види вареників, галушки. Їх ліпили всією сім’єю і у величезних кількостях, щоб ніхто не залишився голодним – навіть якщо раптом гості прийдуть несподівано. Ткже обов’язково пекли млинці, а до них – найрізноманітніші начинки на вибір.

Млинці на Покров
Млинці на Покров

Саме час підходило і для ковбас, соління сала, фаршировані кишок. Як супу готували чан борщу або капусняк – соковита недозріла капуста робила їх по-особливому смачними. Стіл на Покров був сповнений в усі часи.

Домашня ковбаска - прикраса святкового столу
Домашня ковбаска – прикраса святкового столу

Популярне

Схожі статті

Стомилася від багаторічної самотності: 55-річна Надія Матвєєва знайшла щастя з молодим коханим, якому 35

Надія Матвєєва відома всім як ведуча телепрограм «Все буде добре», «Все буде смачно» та інших. Протягом багатьох років вона давала глядачам корисні поради. А що ж відбувається в її особистому житті?

Надя Дорофєєва не може стримати сліз, коли пригадує участь у “Шансі”: чим розчулила дівчина Кузьму Скрябіна

У кожного українського артиста є своя історія стосунків із Кузьмою Скрябіним. Не залишилася осторонь і Надя Дорофєєва, пригадавши, як співпрацювала з музикантом у шоу "Шанс".

“Артист ніколи не буде до цього готовий”: Катерина Кухар “прийняла естафету” від Шоптенко і отримала травму

Олена Шоптенко травмувала колінні зв'язки, тоді як Катерина Кухар розповіла про надрив м'язів. Обидві знаменитості поділилися, як почуваються після професійних травм.