Звідки в Єгипті піраміди: всі версії – від цілком реальних до фантастики

Незважаючи на те, що людство досягло вже величезних успіхів у розвитку власних технологій, багато місць і явищ на Землі все ще залишаються загадками - вони або не піддаються класичному науковому вивченню, або поки не можуть бути пояснені логічно.

Серед таких таємниць світової історії своє почесне місце займають піраміди і секрет їх походження. І якщо конспірології на всю приписують їм інопланетне або божественне походження, то вчені в своїх гіпотезах більш «приземлені» – можливо, розгадка вже близька.

Серед найцікавіших і зрозумілих теорій пояснення походження і призначення пірамід вважаються ті, де кожна виконувала свою спеціальну роль – соціальну, культурну, релігійну або побутову. Ще в Середньовіччя з’явилися ідеї про те, що піраміди могли використовуватися як зерносховище. У цій теорії навіть є біблійна підстава (в пораді Йосипа фараону) і раціональне зерно. Однак більше ніяких доказів знайти не вдалося.

Більш сумнівний варіант – піраміди як джерело і центр позитивної енергії, важливий релігійно об’єкт. Саме через специфіку їх форми ці місця вважалися священними, та настільки, що фараони хотіли бути поховані саме всередині.

Вченим здається дуже примітним той факт, як чітко розташовані кути і сторони піраміди по відношенню до сторін світу, вершини – до зірок, а ступені дорівнюють кількості діб в календарному році. Виходить, що ці споруди могли допомогти в орієнтуванні і навігації, сказати багато про пори року і навіть бути частиною наукових досліджень тих часів.

пирамиды

Саме тому в пірамідах могли будуватися школи або інші форми навчання єгиптян – в стінах немов зберігатися досвід і знання всіх попередніх поколінь. Тому за однією з версій піраміди вважаються колишніми навчальними закладами, де теж прагнули залишити свій слід фараони, розуміючи важливість знання.

Фото з Гугл-карт. Як стародавні єгиптяни змогли так точно виставити орієнтири?

Зрештою місце, де можна одночасно вивчати географію, математику, астрономію і гуманітарні науки тільки завдяки його формі – дуже раціональний вибір з їх боку!

Кожен блок в піраміді важить майже 2,5 тисячі тонн – як його могли перемістити люди? На таку відстань і виставити на таку висоту?

Зрозуміло, існує величезна кількість конспірологічних ідей, які не мають нічого спільного з наукою.

Наприклад, популярною серед шанувальників теорії змови і апокалиптиків є ідея про те, що піраміди – своєрідні «маяки» для інопланетян.

Хтось зовсім вважає, що над будівництвом головної єгипетської пам’ятки працювала саме позаземне сила.

Так чи інакше, поки жодна з теорій не чітко доведена, а значить, спростовувати будь-яку з них теж не виходить.