Свято 14 вересня: Воздвиження Хреста Господнього. Що не можна робити цього дня та що означає церковне свято

Цього дня православні віряни відзначають свято Воздвиження Хреста Господнього. Розповідаємо, які існують традиції цього дня – що можна та чого не можна робити

За новим стилем українські православні віряни відзначають свято Воздвиження Хреста Господнього. Цього дня багато років тому цариця Олена, мати імператора Костянтина, випадково знайшла хрест, на якому було розіп’ято Ісуса Христа. Під час розкопок, які цариця організувала самотужки, було знайдено три хрести, та лише диво допомогло дізнатись, на якому саме розіп’яли Христа. Так, хвора жінка торкнулась одного зі знайдених хрестів і миттєво вилікувалась.

14 вересня – що не можна робити цього дня

Оскільки свято Воздвиження Хреста Господнього вважається одним із найголовніших у переліку церковних свят, цього дня існують певні суворі заборони. Так, як і заведено у свята, що належать до Дванадесятих, сьогодні не можна займатись важкою фізичною працею. Крім того, вірянам не радять починати цього дня особливо важливі справи, адже день вважається несприятливим для занять подібного роду.

Які заборони 14 вересня – українцям розповіли, чого не можна робити цього дня
Які заборони 14 вересня – українцям розповіли, чого не можна робити цього дня

Що стосується укладання шлюбу або церковного вінчання, то цю романтичну подію краще перенести на інший день. У свято Воздвиження Хреста Господнього варто вшановувати пам’ять Христа, а ось офіційно підтверджувати свої почуття не слід.

Прикмети 14 вересня

Як і завжди, пращури уважно спостерігали за погодними умовами та іншими проявами природи. Так, наприклад, наші предки чекали на ранню й теплу весну, якщо у день Воздвиження Хреста Господнього погода дуже різко погіршилась, а на вулиці стало холодно. Крім того, варто чекати на швидку та холодну зиму, якщо цього дня зранку була особливо низька температура.

Які існують прикмети й традиції у свято Воздвиження Хреста Господнього
Які існують прикмети й традиції у свято Воздвиження Хреста Господнього

Наші пращури звертали увагу і на птахів. Якщо у це Дванадесяте свято журавлі, не поспішаючи, тільки починали відлітати у теплі краї, то на людей чекає тепла та м’яка осінь. Але варто готуватись до справжньої лютої зими, якщо птахів, що зазвичай відлітають, вже не видно.

Популярне

Схожі статті

Поживно, смачно та недорого! Знаменита закуска, яку готую на кожне свято: рулет зі свинячої рульки. Рецепт

Рулет зі свинячої рульки виходить неймовірно смачним, а готується без клопоту. Якщо ви шукаєте оригінальну закуску на святковий стіл, то рекомендуємо цей рецепт!

Духові пиріжки з сирного тіста із джемом: мій чарівний рецепт, коли зненацька захотілось солоденького

У сучасному темпі життя навіть хвилини стають ціннішими, ніж будь-коли. Тому мистецтво швидкого та простого готування стає необхідністю, через що сьогоднішній рецепт солодкої випічки є актуальним.

“5 місяців виповнилося”: Володимир Дантес поділився фото підрослого Василя та побажав усім “дитячого” щастя

Володимир Дантес показав свого домашнього улюбленця, якого завів разом із Дашею Кацуріною. Фото пухнастика співак опублікував у своєму Instagram.