Чому католики і православні святкують Різдво в різний час і чия дата “правильніше”

Суперечки про те, хто святкує "правильне" Різдво - представники католицької або православної церкви, ведуться вже не одне століття. Насправді обидві дати умовні.

В Україні з недавнього часу існують державні вихідні не тільки на православне Різдво 7 січня, але і для католицького Різдва 25 грудня – таким чином вітчизняна влада показали свою повагу до представників різних конфесій і віросповідань. Разом з таким нововведенням в робочому календарі багато задумалися, чому представники однієї релігії раптом святкують одне і те ж подія в різні дати. Адже загальновідомо, що весь західний світ, включаючи Америку, звик до Різдва в кінці грудня, а Східна Європа – на початку січня, після Нового Року.

Різдвяний вертеп
Різдвяний вертеп

Для початку потрібно розуміти саму різницю в конфесіях: 7 cічня торжество у православних і греко-католиків, а ось 25 грудня святкують не тільки римо-католики. До них приєднуються лютерани, протестанти, реформатори і багато інших. Вся справа в тому, що дві різні групи в залежності від цивілізаційних особливостей здавна мали різні літочислення. Розбіжність почалося ще в 1582 через перехід на григоріанський календар.

Юліанський і григоріанський календар
Юліанський і григоріанський календар

Зміна була ініційована Папою Римським Григорієм ХІІІ – на честь нього новий календар і отримав свою назву на противагу «юліанським» на честь Юлія Цезаря. Також два види літочислення отримали назви “нового стилю” і “старого стилю” відповідно.

Різниця в добі між двома стилями складає майже 2 тижні – чи 13 днів, якщо бути точним. Та частина світу, яка перейшла на новий календар, змістила Різдво на 13 днів назад з 7 січня і почала святкувати його 25 грудня. Російська імперія вирішила зберегти юліанський стиль – і вела всю діяльність всередині країни по ньому аж до приходу радянської влади. Нове керівництво в 1918 році перейшло таки на григоріанський календар заради зручності контактів із зарубіжжям, але церква все одно не стала зрушувати традиційні дати.

Різдво Христове
Різдво Христове

Насправді ж, ніхто не знає точної дати народження Ісуса Христа, тому не важливо, коли і як її відзначають. Віра повинна бути в серці, а не в календарі.

Схожі статті

Про олів’є і шубу давно забула, бо знайшла смачну заміну: салат з найпростіших продуктів. Зникне за хвилину!

Простий рецепт салату з куркою та картоплею затьмарить класичний олів'є і стане прикрасою святкового столу. А для приготування знадобляться найпростіші продукти.

Ідеальне тісто без опари: для піци, пиріжків і булочок: розкриваю секрет, що любить тісто, яке не черствіє

Домашня випічка дуже різноманітна, майже на кожній кухні готують булочки, пиріжки, піцу, пироги. Все це можна приготувати з одного універсального тіста без опари. Рецепт у нашій статті.

Онуки називають їх сандвічами, але я готую “накладанці”: ці бутерброди з фаршем улітають під чисту до крихти

Якщо немає часу не приготування пиріжків, можна обійтися простим рішенням – зробити накладанці. Це такі гарячі бутерброди з м'ясним фаршем. Їх ще можна назвати сандвічами.