Як на іншій планеті: Чому у чукчів дружина переходить у спадок, а діти вважаються загальними

Майже весь цивілізований світ розділяє багатовікові цінності моногамного, традиційного шлюбу, але далеко не для всіх народностей саме такий формат є звичним.

Мова не йде про так званий “шведський шлюб” з багатьма учасниками, який став якраз продуктом сучасного капіталістичного суспільства і ідей толерантності, а про більш незвичайних варіантах спілок.

Одним з яскравих прикладів можна вважати звичай чукчів до обміну дружинами і життя у великих родових громадах.

чукотская сім'я
Чукотская сім’я

Дивацтва сімейного укладу північних народів

На такому далекому півночі тенденції решти світу не приживаються – люди звикли жити таким чином, як їх батьки і предки, адже він уже перевірений поколіннями і гарантує виживання в суворих умовах. Одним з адаптаційних способів став полігамний шлюб з однією ключовою особливістю – жінки “кочують” від чоловіка до чоловіка по ряду причин. Чому ж у Чучка з’явилася така традиція і який позитивний вплив від неї на громаду? Відповіді дуже цікаві.

Чоловік і дружина у чукчів - відносне поняття
Чоловік і дружина у чукчів – відносне поняття

З’явився звичай через сумної тенденції в суспільстві чукчів – чоловіки живуть набагато менше, ніж жінки, адже займаються небезпечними видами роботи і полювання. Сім’я організована таким чином, щоб навіть після смерті чоловіка ні діти, ні дружина не залишилися «нічийними», тому існують так звані закони “левіарату”. Вони передбачають, що в разі смерті чоловіка його вдова повинна вступити вдруге в шлюб з його найближчими родичами, зокрема, рідними братами. Так племінники усиновлювалися і виховувалися далі як рідні діти, а спадкоємці померлого мали шанс на виживання без рідного батька.

Брати з однієї родини та їх спільні дружини
Брати з однієї родини та їх спільні дружини

Щоб нещасний випадок не став шоком для сім’ї померлого (точніше, адаптація проходила легше, адже втрата – це завжди боляче), нерідко ще при здоров’ї чоловіків дві пари об’єднуються в так званий «груповий» шлюб, або займаються тією практикою, що зараз модно називається “свінгерством “. Грубо кажучи, ці варіанти передбачають або обмін дружинами на деякий час (жінки йшли зі своєї сім’ї на деякий час і дбали про племінників і їх батька, як про своїх рідних), або повне стирання “хто чия дружина” зі спільним вихованням дітей різного братів.

Юні дівчата-чукчі дуже гарні
Юні дівчата-чукчі дуже гарні
А до 35 років жінки-чукчі виглядають бабами
А до 35 років жінки-чукчі виглядають бабами

Нерідко груповий шлюб використовується в громаді чукчів як спосіб соціального і економічного зміцнення – якщо один з синів батька став більш поважним або багатим, інші брати будуть намагатися “помінятися ” дружинами в першу чергу з ним. Народжені в таких відносинах діти вважаються загальними, і нікого не хвилює, хто саме з братів його біологічний батько – в будь-якому випадку, виховувати його буде вся громада.

Діти-чукчі
Діти-чукчі

Також такий формат сім’ї допомагає парам в разі бездітності одного з подружжя – швидше за все, ніхто зовсім не помітить, якщо безплідним був чоловік. Якщо на народження дітей не здатна жінка, то вона просто виконує свої функції дружини і другий матері для нерідних дітей, як якщо б вони були своїми.

Свято у чукчів
Свято у чукчів

Чучка такий варіант організації сімейного життя більш, ніж влаштовує – він зміцнює весь рід і зближує союзи, гарантує виживання всім дітям, народженим в суспільстві і не ображає нікого. Знижується, правда, цінність окремого індивідуума, але для них ця “дрібниця ” повністю компенсується інтересами всього народу – так що навряд чи вони коли-небудь відмовляться від своєї традиції, поки далі житимуть на Півночі і піклуватися в першу чергу про виживання.

Популярне

Схожі статті

Їм і худну! Дуже смачний і соковитий салат “Розгрузочний” з 4-х інгредієнтів: такий можна і на свято подати

Салат за цим рецептом виходить не лише смачним, а й корисним і низькокалорійним. Ви можете їсти його навіть на ніч і не хвилюватися за власну фігуру.

Один типаж жінок: в Мережі порівняли молоду дружину Володимира Остапчука з його колишніми – як 2 краплі води

Підписники Володимира Остапчука порівняли його теперішню дружину з колишніми. Шанувальники знаменитості впевнені — дівчата мають схожий типаж.

Винен характер чи обставини? Чому Сергія Притулу “вигнали” з шоу “Хто зверху?” – Леся Нікітюк все пояснила

Відомий український ведучий Сергій Притула вже давно не веде шоу "Хто зверху?". Про те, що стало причиною цієї події, читайте у новому матеріалі від "Однієї хвилини".