Католицька і православна Пасха 2021: коли відзначається і в чому принципова різниця

Великдень - найбільший і один з найголовніших християнських свят. Коли відзначається католицька і православна Пасха в 2021 році?

Великдень, або Воскресіння Христове – найважливіше свято як для православних віруючих, так і для католиків, коли християни згадують чудесне воскресіння Ісуса на третій день після його розп’яття.

Католицька і православна Пасха святкується в різні дати. У 2021 році православні християни святкують її 2 травня, а католики – 4 квітня. Така різниця в датах святкування пояснюється різними календарями (юліанським і григоріанським), якими користуються православні християни і католики.

Католицька і православна Пасха 2021
Католицька і православна Пасха 2021

Католицька і православна Пасха 2021: основні відмінності в традиціях і святкуванні

Крім того, що католики і православні християни святкують Воскресіння Христове в різні дні, також у них різняться деякі традиції. Перше – це різниця в пості. Православні християни дотримуються Великого посту – це суворий піст, який триває 48 днів, мета якого – підготовка християнина до святкування Великодня. Під час посту православні християни відмовляються від вживання в їжу м’яса, риби, молока, яєць. Католики перед Великоднем теж дотримуються посту, але менш суворого. Лише в окремі дні вони відмовляють собі практично у всьому – в Попільну середу, Страсну п’ятницю та Велику суботу.

Друге головна відмінність православної і католицької Пасхи – це основні символи свята. Православні християни на це свято обов’язково печуть паску. У католиків такої традиції немає, але вони часто ставлять на святковий стіл здобну випічку – плетені пироги з горіхами, торти, булочки. Головним символом Католицької Пасхи є великодній кролик і шоколадні яйця.

Кролик і шоколадні яйця - символи католицької Пасхи
Кролик і шоколадні яйця – символи католицької Пасхи

А ось крашанки – традиція, яка об’єднує католицьку і православну Пасху. Цікаво, що традиція фарбувати курячі яйця в різні кольори належить католикам. Православні раніше фарбували варені яйця тільки в червоний колір, що символізує кров Христа.

Схожі статті

Рік тому з’явилося поповнення: донька Кузьми Скрябіна розповіла про материнство – чоловік сказав: “Згоден”

Донька Кузьми Скрябіна вже 9 років живе без тата. У Марії-Барбари є коханий чоловік. А невдовзі родина очікує на поповнення. Яким воно буде насправді?

Коли всією родиною тримаємо піст, часто готую цей плов: здавалося б, звичайний – але без грама м’яса. Рецепт

У піст, коли всі відмовляються від вживання тваринних продуктів, важливо не залишати свій організм без корисних вітамінів і мікроелементів. Ділимось рецептом особливого плову.

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.