Неправдоподібна, але реальна історія Петра Патрушева, який уплав втік з СРСР, обдуривши прикордонників, за що отримав заочний розстріл

Через «залізну завісу» і сувору регламентацію більшості сфер суспільного життя багато громадян Радянського Союзу намагалися знайти шлях його покинути - часом їх прагнення доходило до відчайдушних вчинків. Серед головних сміливців можна виділити Ліліану Гасинську і Петра Патрушева.

Історія цього юнака навіть більш дивна, ніж у авантюристки Ліліани, про яку ми писали нещодавно тут. Але радянські люди про неї не знали – все засекретили повністю.

Ким був Петро Патрушев

Сталося це в 1962 році. Плавець, студент і на той момент ще радянський громадянин Патрушев жив в Батумі – всього за 30 з гаком кілометрів від Туреччини. Переплисти таку відстань для звичайної людини буде майже нереальним завданням, але хлопцеві стали в нагоді заняття плаванням з самого дитинства. Готуватися до ризику довго не довелося, адже речей взяти з собою не вийшло б, тому Петро приплив в одних тільки ластах і плавках. Сміливцю підкорилося навіть Чорне море.

Петро Патуршев в юності
Петро Патрушев в юності

Зрозуміло, влада СРСР дізналася про авантюру спортсмена, і навіть «заочно» засудила його до вищої міри – розстрілу. Але знайти або повернути назад Патрушева не представлялося можливим – юнак уже розібрався з турецькою стороною питання, переїхав до Австралії і знайшов там роботу перекладача. За іронією долі, пізніше Петро не раз буде присутній на зустрічах з лідерами його колишньої батьківщини – з президентами Російської Федерації.

Фото Петра Патрушева
Фото Петра Патрушева

Невже юнака штовхнули на такий ризик тільки тоталітарні уклади СРСР? Не дуже. Молодий спортсмен був одним з тих, хто повинен був поїхати на Олімпіаду в Токіо 1964 року народження, але його не взяли. Пізніше через низку невдач він не вступив до університету, ледь сховався від військкомату, прикинувшись психічно хворим, а потім втік з лікарні. Після таких «пригод» залишатися безкарно в Радянському Союзі або будувати повноцінну кар’єру не вдалося б – а значить, залишалося тільки втікати.

Петро Патрушев
Петро Патрушев

Свій заплив Патрушев організував після заходу сонця – щоб складніше було його помітити з лінії берега. Він навіть не виходив до води безпосередньо, а пробирався по зрошувальному каналу. Щоб його не помітили, Петро не підходив до лінії прибою – до моря він пробрався по замулених берегах зрошувального каналу. У воді втікача чекало багато перешкод: човни-патрулі з прикордонниками, рибальські сіті, агресивна живність … Але хоробрість і витримка допомогли дістатися до іншого берега. Нехай юнака там відразу ж заарештували, головне, що Радянський Союз залишився по той бік Чорного моря.

Петро Патрушев з академіком Андрієм Сахаровим
Петро Патрушев з академіком Андрієм Сахаровим

Патрушев відсидів півтора року в турецькій в’язниці за підозру в шпигунстві, але слідчим так і не вдалося вибити з нього зізнання про «справжній» спосіб появи у турецьких берегів. А потім він вийшов на свободу і відразу ж відбув до Австралії. Там і вивчився, знайшов  роботу синхроністом-перекладачем, і працював з вищими особами РФ. Наприклад, він перекладав зустріч Прем’єр-Міністра Австралії Говарда з Володимиром Путіним в 2007 році.

Патрушев на Прем'єр-Міністра Австралії Говарда з Володимиром Путіним в 2007 році.
Патрушев на зустрічі Прем’єр-Міністра Австралії Говарда з Володимиром Путіним в 2007 році.

А перед цим працював на зустрічі прем’єр-міністра Австралії Кевіна Радда з Михайлом Горбачовим.

Петро Патрушев на Красній площі
Петро Патрушев на Красній площі

Після 1990-тих (коли радянські судові накази були анульовані) навіть кілька разів приїжджав на Батьківщину. Останній раз Петро повернувся в Росію вже в 2000-і в якості миротворця і будівельника мостів і заснував в Москві CRN (мережа вирішення конфліктів), опору Центру вивчення світу і конфліктів при Сіднейському університеті. Він перевів сотні книг в російської на англійську, випустив цілу бібліотеку аудіокниг російською мовою, за якими навчали і навчають іноземців розмовляти російською.

А в СРСР його визнали божевільним і злочинцем. Помер Петро Патрушев в 2016 році. Ось перша частина фільму про нього (англійською мовою). Всього про  Патрушева знято 4 картини.

Схожі статті

Цей чарівний кавовий пиріг просто неймовірний: легко і без випічки готую улюблений десерт для своєї сім’ї

Цей чарівний торт вартий зусиль та часу на його приготування, тому що має напрочуд показний вигляд, через що завжди буває перлиною будь-якого десертного частування.

Всього 4 інгредієнти, а так смачно: ніжний салат із банального буряка тепер готую щодня, бо чоловік випрошує

Салат із буряка, яєць та сиру виходить не лише смачним, але й поживним. Він чудово пасуватиме як на кожен день, так і на святковий стіл. Спробуйте!

У тонкий млинець загортаю соковите м’ясо: фірмовий рецепт моєї мами. Українські бендерики на святковий стіл

Ароматні бендерики у вигляді трикутників сподобаються абсолютно всім, адже виходять нереально смачними. Спробуйте приготувати тонкі млинці з соковитою начинкою!