10 вражаючих фактів про життя в Південній Кореї – як на іншій планеті

Життя в азіатських країнах зовсім не схожа на нашу, деякі правила і звичаї здаються досить дивними, інші шокують, а окремі просто лякають. Ось тільки деякі з фактів - а раптом надумаєте в Корею махнути після карантину.

Південна Корея – одна з найцікавіших і прогресивних країн Азії, через що в світі про неї знають досить багато: починаючи від суперпопулярного зараз до-попа до історичних особливостей конфлікту з північним сусідом.

Люди Південної Кореї
Люди Південної Кореї

Але скільки б вам не було відомо про Південну Корею, такі факти вас напевно дивують. Вони відображають культуру і побут цієї країни з найнесподіваніших сторін, розкривають менталітет корейців і змушують задуматися, чому ж так прийнято.

Куряче табу

Курячі крила в сім’ї їдять виключно жінки, адже в народі існує повір’я на цю тему – мовляв, чоловік з’їсть крила і «полетить» з сім’ї в обійми іншого.

Курині крильця
Курині крильця

Тому разом зі вступом у відносини з життя мужчини зникають підсмажені крильця. Цікаво, скільки хлопців залишаються холостими тільки заради них?

Все по закону

Різниця у віці між подружжям теж зумовлена – не більш як 5 років. Пара, що складається з представників різних поколінь, працюється суспільством і навіть не завжди реєструється офіційними органами.

Весілля в Південній Кореї
Весілля в Південній Кореї

Та й при менш істотну різницю батьки схвалення давати відмовляються.

Пішли, дошираком пригощу

Замість запрошення на чашечку чаю або ароматної кави вас можуть покликати на «мисочку рамена». Це традиційний корейський суп з локшиною, одне з найбільш відомих місцевих страв.

рамен
рамен

Культура бесіди за раменом там розвинена абсолютно так само, як у нас походи в кафе заради гарячих напоїв.

А я не жадібний, бачите?

Поки весь світ віддирає цінники з подарунків, корейці не тільки залишать наклейку з цифрами, але і озвучать її в бесіді – таким чином підкреслюється щедрість, глибина почуттів.

подарунок
Подарунок

При цьому подарунки можна дарувати виключно в неформальних відносинах – колеги можуть розцінити це як непрофесіоналізм, начальник – як спробу задобрити, а вчитель або лікар зовсім можуть сісти за ґрати через таку «хабара».

Штрафи за все

Офісне життя в цілому суворо структуроване: кожен знає своє місце, обов’язки, межі компетентності, несе відповідальність «головою».

офіс
Офіс

Порушення норм праці обходиться дорого для репутації і гаманця через системи штрафів, а «обставини» ніхто не сприймає як причину невдачі. Так що якщо працівник там не відповідає ідеалу, його простіше замінити, ніж повчати.

Іпотека по-корейськи – це як?

Купувати житлоплощу або брати її в іпотеку не прийнято – зазвичай там десятиліттями живуть в знімних будинках на цікавих умовах. Справа в тому, що замість покупки 70-80% відсотків повної ціни даються господареві, він може їх вкласти куди завгодно, в справах мешканців більше не з’являється.

У Південній Кореї все живуть в борг
У Південній Кореї всі живуть в борг

Але після закінчення терміну оренди є два варіанти: або господар повністю повертає депозит (якщо не може, то квартира дістається мешканцям), або мешканці самі добровільно викуповують квартиру залишком суми.

Гена їм не вистачає!

У корейців особлива генетика, яка не має гена, що відповідає за неприємний запах поту – тому дезодоранту в країні просто не знайти. Ними ніхто не користується через непотріб.

Чорний день

В країні поширений кумедний свято, повна протилежність 14 лютого – «Чорний день». 14 квітня кожного року все ті, хто не перебуває у відносинах, надягають чорний одяг, замовляють чорну їжу і жартують по-чорному про власний самоті.

Чорний день
Чорний день

Нерідко в рамках цього дня зустрічаються двоє вільних людей, які вже через півроку разом святкують День святого Валентина.

Знижки для піших покупців

Заради турботи про здоров’я корейців цілі мережі магазинів і торгових майданчиків ввели акцію «зарплати за піші прогулянки».

Супермаркети у них такі ж як у нас
Супермаркети у них такі ж як у нас

Вони розробили спеціальний додаток, яке відстежує норму кроків і її виконання. Так все «ходуни» за виконану норму отримують бонусні бали, які можна витрачати в магазинах мережі і партнерів.

Замість серветок – туалетний папір

Весь світ звик розмежовувати сфери використання серветок і туалетного паперу, але не Корея – замість одноразових рушників у них за столом гордо стоїть рулон туалетного паперу. Його ж можна знайти в сумочках красунь. Туалетний папір навіть дарують з різних приводів.

Гарний букет в подарунок
Гарний букет в подарунок

Ніхто косо не буде дивитись, якщо витягнути його посеред вулиці і витерти взуття, розлитий напій або навіть поплив макіяж – папір адже однакова, навіщо розділяти її призначення?

Схожі статті

Рецепт передала наша бабуся. Діти з’їдають по 2 штуки кожен за лічені хвилини: пишні булочки “Сметанники”

Булочки "Сметанники" знайомі багатьом із нас із дитинства. Їх нам готували бабусі, також продавали в шкільному буфеті. Сьогодні ми підготували саме цей рецепт, який подарує вам приємну ностальгію.

І чому я не готувала так раніше? Жменька фаршу і пара картоплин: ситна й смачна вечеря за 30 хвилин максимум

Картопля по-турецьки з фаршем на пательні - проста та смачна страва. Прекрасний варіант, щоб нагодувати домашніх ситним обідом, оскільки таке поєднання продуктів додає ситості та пікантності.

Дякую свекрусі за цей рецепт: потрібно всього 4 інгредієнти та заправка, щоб приготувати салат “Моя Леді”

Приготувати смачний салат з цікавою назвою "Моя Леді" можна з чотирьох інгредієнтів, а весь секрет криється в ароматній заправці. Спробуйте цей рецепт сьогодні та пригостіть родину смачною вечерею.