Знайдено фотографії останніх наложниць султанського гарему Османської імперії

Складно повірити, що Османська Імперія припинила своє існування менш ста років тому - у нас вона асоціюється з глибоким Середньовіччям, хоча останній султан Мехмед VI правив до 1924 року.

Разом з кінцем його правління закінчилася історія однієї з найвпливовіших країн нашої ери, в минуле відійшла епоха імперій. Багато істориків впевнені, що зруйнувався османський статут жіночими руками – перш за все любов’ю і дозволом дружині-султанші впливати на політику.

Султан Мехмед VI
Султан Мехмед VI

Жіночий султанат зміцнився завдяки впливовим і розважливим наложниць, яким пощастило народити спадкоємця і завоювати своє привілейоване становище в гаремі – в майбутньому вони ставали матерями султана і тільки зміцнювали свою владу. Нерідко трапилася трагедія, коли молодого правителя вбивали на війні, і трон офіційно переходив до синів-дітям – тоді регентом ставала сама мати Шехзаде. Майже всі ці пристрасті мають місце бути в останній сторінці Османської імперії.

Хто вони – величні подружжя Мехмеда VI?

Їх портрети вдалося знайти в історичному архіві одного зі стамбульських музеїв, і багато хто з них вражають не тільки біографією, але і красою.

Корні Еміне Назікеда Кадин Ефенді

Офіційна головна дружина Мехмеда VI з абхазького княжого роду, і заміжжя з нею було вигідно останнім султану ще і з політичної точки зору. Народила султану трьох дочок – Феніре-султан, Фатьму Улвіе-султан і Рукіе Сабіха-султан.

Фото в молодості немає. Померла в 1941 році у віці 77 років
Фото в молодості немає. Померла в 1941 році у віці 77 років

Сеніе Іншірі Ханим-ефенді

Красива і норовлива друга дружина не терпіла зневаги до подружньої вірності, тому не змогла пробачити Мехмеду VI вечір з наложницею – зажадала розлучення. Султан її відпустив, вона потім вийшла заміж і поїхала з Туреччини.

Сеніе Іншірі Ханим-ефенді
Сеніе Іншірі Ханим-ефенді

Шадіе Мюведдет Кадин Ефенді

Була наложницею, а стала Хасекі-султан і отримала вільну. Народила султану єдиного сина Мехмеда Ертугрул-ефенді – хлопчик прожив трохи більше тридцяти років, своїх дітей і подружжя не мав. Була дуже освіченою жінкою, знала 5 мов, писала красиві картини.

Шадіе Мюведдет Кадин Ефенді
Шадіе Мюведдет Кадин Ефенді

Айше Лейла Невваре Кадин-ефенді

Турецька дівчина з багатої родини стала третьою дружиною султана зовсім юною – їй ледь виповнилося 17, а Мехмед VI був старше на двадцять років. Після розвалу імперії і смерті чоловіка вийшла заміж знову за одного з колишніх візирів. Прожила майже до кінця ХХ століття.

Айше Лейла Невваре Кадин-ефенді
Айше Лейла Невваре Кадин-ефенді

Німет Сефероглу

Остання з дружин, яку Мехмед взяв за дружину вже поза статусом султана. Німет була на 40 років молодша за нього і прожила з ним до самої смерті. Сама померла в 60-і роки, всіма забута, в старому будинку своїх батьків. Вона не отримала ніякої спадщини з султанських багатств.

Німет Сефероглу
Німет Сефероглу

Схожі статті

До чого ж він смачний. Ефектний салат “Принц” на святковий стіл: гості так і не відгадали, з чого він

Салат за цим рецептом виходить дуже смачним, ніжним і ситним. Він ідеально впишеться у ваш святковий стіл і гарантовано сподобається усім гостям та членам родини.

Беру крабові палички та сирок. Цей закусочний рулет готую не тільки на свята: і ніякого лаваша не треба

Порадуйте своїх близьких смачною закускою з плавлених сирів, крабових паличок та яєць. Така смакота не може не сподобатися, тому швидше записуйте собі рецепт!

Мій ходовий суп. Я готую його 3 рази на тиждень, а просять ще! Найсмачніший і дуже простий супчик з лапшою

Цей домашній суп з куркою та локшиною із задоволенням будуть їсти дорослі та діти. Він виходить дуже смачним, ситним і наваристим, а готується дуже просто.