Коли в Україні «Чорна п’ятниця» 2020 і поради, як не попастися на обман магазині

«Чорна п'ятниця» - одне з найбільш очікуваних подій року, адже в будь-який інший день вдається купити дорогі товари за «смішні» ціни зі знижками до 90%. Але часто ця вигода помилкова. Як не стати жертвою обману?

Таке свято буває лише раз на рік. У 2020 році його варто очікувати в останню п’ятницю місяця, 27 листопада.

 "Чорна

Трохи історії

Якщо уточнити історію «чорної п’ятниці», то з’явилася вона на Заході якраз на підставі двох свят – в США в останній четвер листопада святкується День Подяки, після чого магазини позбавляються від всіх осінніх товарів, готуючись до тематики Різдва.

Для «спустошення» полиць і була придумана «чорна п’ятниця» на наступний день після сімейного свята – з самого ранку до ночі в магазинах діють шалені знижки, в торгових центрах можна побачити справжнє «повінь» з людей, які бажають придбати необхідне в рамках акції. Але після півночі магазини закриваються, «чарівництво» сходить нанівець, щоб уже в найближчий понеділок магазини могли засяяти гірляндами і червоно-зеленими декораціями, натякають, що до Різдва і Нового Року залишилося зовсім трохи.

 "Чорна

Спочатку така подія перебралося в Європу, особливо в католицькі країни – у них, як і в Америці, Різдво святкується 24 грудня. До України і Росії ця традиція дійшла зовсім недавно – десь в середині 2010-тих, але до нинішнього часу майже всі великі магазини влаштовують свій варіант «чорної п’ятниці» з року в рік. Як не крути, величезний ажіотаж і психологічна готовність віддати гроші навіть за те, що не обов’язково, але потім буде дорожче, грають торговцям на руку. Покупці навіть відкладають гроші наперед, щоб витратити їх саме в ці дні! Так що специфіка країн СНД в тому, що у нас «чорна п’ятниця» нерідко продовжується ще на вихідні, а досить часто – зовсім на тиждень-два.

Що потрібно пам’ятати перед початком «чорної п’ятниці»?

По-перше, в світі все-таки пандемія, так що потрібно враховувати карантинні обмеження – краще перейти на онлайн-шопінг, ніж ризикувати здоров’ям в черзі або натовпі.

 "Чорна

По-друге, у вихідні (особливо в Україні) багато магазинів не мають права працювати, так що офлайн-покупки варто зробити або в саму п’ятницю, або в понеділок, якщо акція продовжена.

По-третє, бездумно витрачати всі заощадження точно не варто. Невідомо, яка буде подальша економічна ситуація, так що «подушка безпеки» повинна залишитися незайманою.

Як не стати жертвою обману

Ще один момент, на який варто звернути увагу – в гонитві за зниженням ціни не варто втрачати голову, адже саме на таких подіях найбільше наживаються шахраї.

 "Чорна

Є 5 типових афер, поширених на «чорну п’ятницю». Ось їх список:

  1. Хибне зниження ціни, коли за пару днів до розпродажу ціни в магазині ростуть, щоб потім «обрушитися». Якщо не знати вартості товару в звичайний час, то можна купити його навіть дорожче, ніж завжди – в метушні мало хто вираховує реально заощаджену вартість, довіряючи табличці «знижка%».
  2. Схема «приманка» – магазин анонсує одне і правда вигідну пропозицію (наприклад, розкішну знижку на дорогий товар), але покупцям повідомляється, що «все вже розпродали». На втіху продавці рекламують інші товари, зазвичай дорожче. Засмучений людина схильна погодитися на альтернативу, хоча вона йому може бути не потрібна.
  3. Іноді ще до початку «чорної п’ятниці» інтернет-магазини виставляють обмежена кількість якогось товару за дуже привабливою ціною з єдиною умовою – потрібно внести передоплату. Таку пропозицію замовлення радує всіх, хто нетерпляче чекає акції, і людина легко погоджується. Але немає ніяких гарантій, що все пройде гладко – можна залишитися без грошей і товару, або отримати вимога доплатити повну суму без знижки.
  4. Часто важливу інформацію про умови акції «ховають» за дрібним шрифтом, на якихось третіх-десятих сторінках сайту, залишають в непомітному для покупців місці. Неуважність призводить до того, що всю глибину невигідності можна зрозуміти тільки після здійснення покупки або безпосередньо при оплаті. Підсумок – розчарування.
  5. Ну і класична проблема інтернет-шопінгу – хакерство. Залежно від умінь кібер-шахрая можуть приходити листи-виверти, фейковий сторінки оплати, перехоплення кодів з СМС, цілі підроблені сайти або крадіжка даних. Попастися на такий обман легко, так що потрібно бути гранично обережним і завжди перевіряти джерела.

Для того, щоб уникнути попадання на всі вищеописані виверти, є 1 відмінний спосіб – написати список необхідного (і бажаного) заздалегідь, дізнатися про ціни на товари за місяць-два і вдумливо себе вести в сам день розпродажу. Так і гроші будуть витрачені не даремно, і підсумок порадує. Вдалих вам покупок!

Схожі статті

Беру солоні огірки і готую геніальний салат! Смачний рецепт з простих продуктів до посту і не тільки

Цей салат з солоними огірками виходить не лишем смачним і соковитим, а й ситним і поживним. Його можна готувати в піст і на кожен день. Рецепт дуже бюджетний.

Стакан борошна і 1 яйце: щоранку роблю такі ліниві пиріжки чоловіку з собою на роботу. Розходяться на ура

Такі ліниві пиріжки ідеально підійдуть для сніданку, чи перекусу. Готуються вони дуже швидко з доступних продуктів. Начинку для таких пиріжків ви можете міняти за власним смаком.

Тітка з села навчила готувати кров’янку без кишки. Спробувала і закохалася в рецепт: таке є лише в Україні

Якщо ви ще не готували кров'янку без кишки, рекомендуємо спробувати! Такий рецепт точно сподобається, адже не поступитися класичному варіанту.