У зоні Чорнобиля знайшли дуже рідкісну комаху: фото нічної красуні

Чорнобиль без людей - це зона, де відбувається активне відродження тварин, занесених до Червоної книги України.

У зоні відчуження до вчених залетіла в гості рідкісна метелик, занесена в Червону книгу України. Вражають розміри “нічної красуні”, розмах крил якої досягає 110 мм і довжина крила 45 мм!

Наслідки техногенної катастрофи, що сталася на Чорнобильській АС

Відомо, що одна з найбільших техногенних катастроф ХХ століття, що сталася на Чорнобильській АС 34 роки тому, завдала непоправної шкоди навколишньому середовищу.

Спостереження вчених свідчать про відхилення у здоров’ї тварин: зменшився не тільки термін життя тварин, але і чисельність їх потомства, часто зустрічаються альбіноси. Радіаційний фон перевищений на 3 млн гектарах сільськогосподарських земель.

Проте, існує думка, що за останні роки створилися ідеальні умови для відновлення тваринного світу, до якого відносяться більше 40 видів рідкісних і зникаючих тварин. Як би парадоксально це не звучало, природа в Чорнобильській зоні стала набагато чистіше, ніж в інших регіонах України.

Одним із доказів цього стало дивовижна подія. У зоні відчуження вчені зустріли рідкісний екземпляр метелики, занесений до Червоної книги України.

Нічне комаха з Чорнобильської зони
Нічне комаха з Чорнобильської зони

Це блакитна стрічкарка (Catocala fraxini), з блакитними смужками на крилах, що нагадують стрічку. Метелик нічна, тому в пошуках світла залетіла дощового вечора до вчених на “вогник”. Цей вид метеликів вважається одним з найбільших не тільки в Україні, але і в Європі. Вражає розмах її крил – до 110мм і довжина крила – до 45 мм. Неочікувану і рідкісну гостю повернули в звичну для неї середовище, ближче до її улюбленим тополь.

Схожі статті

Не рецепт, а золото! М’який і соковитий шашлик з димком у духовці: весь секрет у правильному маринаді

Шашлик – смачне, замариноване м'ясо запечене на мангалі. Та приготувати смачний шашлик можна не лише на природі. Як запекти шашлик у духовці – далі у матеріалі.

Улюблений дачний рецепт: готую один раз та дістаю з морозилки, коли треба. Така смакота, і завжди під рукою

Цей рецепт обов'язково припаде до вподоби тим, хто цінує свій час. Дізнайтесь, як покроково приготувати тефтелі, а потім заморозити так, щоб вони не втратили вигляд.

Ця намазка з оселедця чудово залітає під “100 грам” або як закуска на вечерю. Є один секрет – ділюсь

Паштет з оселедця – смачна і яскрава закуска, яку оцінять більшість господинь за оригінальний смак і швидкість приготування. Таку намазку можна сміливо подавати на святковий стіл.