В Україні святкують Різдво за Григоріанським календарем: що це значить і чим відрізняється 7 січня

У п'ятницю, 25 грудня, Різдво Христове за Григоріанським календарем відзначають Католицька церква, протестантські церкви, більшість помісних православних церков.

Це свято в Україні досить молодий. Ввели його в 2017 році указом п’ятого президента Петра Порошенка.

Різдво – одне з найбільш значущих і важливих свят для всіх, хто шанує православні традиції. Для свят цієї категорії у православних людей Різдво так само важливо, як і Великдень. А ось для католиків-віруючих є єдиний головне свято року – і це Різдво, яке відзначається завжди 25 грудня.

Де ще Різдво святкують 25 грудня, а не 6-7 січня?

Католицьке Різдво 2020
Католицьке Різдво 2020

Сьогодні святкують православні в Болгарії, Греції, Румунії, на Кіпрі, в Словаччині.

Традицій або спеціальних обрядів в цей день, можна сказати, немає – свято багато в чому перегукується з православним Різдвом, де готують цілий стіл з різними стравами, запрошують в гості кумів.

Різдво для католицького світу – це свято більш важливий, ніж Новий рік. Саме тому в цю дату наряджають ялинку, тобто різдвяне дерево, і дарують подарунки.

У цей день не прийнято працювати, вся сім’я повинна зібратися вдома, відпочивати, спілкуватися, прийнято згадувати далеких родичів і так далі. В цей день, звичайно ж, є багато прикмет. Адже слов’янські народи дуже вірять у прикмети. Наприклад, якщо день буде холодним, тоді і зима теж буде холодно. Однак ця прикмета не завжди збігається з реальністю, адже останні кілька років взимку тепло.

Коли Україна приєдналася до святкування 25.12 і чому у нас два Різдва?

Католицьке Різдво 2020
Католицьке Різдво 2020

Починаючи з 2017 року, Україна офіційно святкує Різдво Христове двічі – 25 грудня і 7 січня, причому обидва дні, відповідно до закону, вихідні.

Популярне

Схожі статті

Навіть стіл борошном не забруднила. Найпростіше і найшвидше печиво: смачне, розсипчасте. Тісто на кефірі

Печиво - це смачний десерт, який прикрашає будь-який стіл і додає затишку в будь-який вечір. Сьогодні ми підготували простий і швидкий рецепт на кефірі, після якого навіть стіл залишиться чистим.

Готую так вже багато років: замість набридлих котлет – “Царські пальчики”. Ми всі 17 штук одразу з’їли

Звичайні котлети - це дуже проста і смачна страва, але навіть вони часом набридають. На щастя, існує чудова альтернатива, яка сподобається кожному. Саме такий рецепт ми сьогодні і підготували.

Ідеальна маринована цибуля без оцту. Навіть у вінегрет додаю: тепер за тиждень легко літрова банка “улітає”

Багато хто не любить запаху свіжої цибулі, тому уникає її додавання в салат. Натомість є чудовий вихід отримати вітамінізований заряд без неприємного аромату. Треба цибулю замаринувати.