В Україні скасують паспорта-книжки: хто повинен терміново оформити ID-картки?

Уже не перший рік Верховна Рада і Кабінет Міністрів впроваджують електронні послуги, які дозволять відмовитися від черг і бюрократії.

Зараз всім 14-річним громадянам видають паспорт у вигляді ID-карток, а ще ці ж паспорта розміщені в офіційному мобільному додатку “Дія “, яке розробила команда Володимира Зеленського в рамках проекту “Країна у смартфоні “.

Тепер повсюдна діджіталізація зробила крок куди далі, і в уряді вже розглядають можливі варіанти остаточної відмови від паспортів старого варіанту в форматі книжечок.

В Україні планується припинити використання паспортів в формі книжечки і замінити їх на пластикові карти

ID паспорт в Україні
ID паспорт в Україні

Відповідний законопроект № 3986 вже зареєстрований в ВР і рекомендується відповідним комітетом до прийняття. Згідно з проектом закону, такі категорії громадян повинні будуть її замінити:

  • особи, яким вже виповнилося 16, але ще немає 25 років, до дня досягнення 25 років;
  • особи, яким вже виповнилося 25, але ще немає 45 років, до дня досягнення 45 років;
  • громадяни від 45 років – дія безстроково за умови, що до вступу в силу закону в паспорт вклеєна нова фотографія після досягнення 45-річного віку, а в разі, якщо паспорт оформлений після досягнення 45-річного віку, – фотографію під час оформлення паспорта.

Таким чином, при наступної дати, коли буде потрібно вклеїти нове фото, паспорт у формі книжечки будуть замінювати на пластикову карту. Також паспорт паперового зразка будуть замінювати на айди-карту, якщо хтось буде міняти прізвище (наприклад, жінка, яка виходить заміж і бере прізвище чоловіка).

з першого січня 2021 року в Україні піднімається мінімальна заробітна плата
з першого січня 2021 року в Україні піднімається мінімальна заробітна плата

Нагадаємо, з першого січня 2021 року в Україні піднімається мінімальна заробітна плата.

Якщо після останнього підвищення у вересні 2020 року вона має становила 5 тисяч гривень, то тепер, з 1 січня наступного року, вона затримається на рівні шести тисяч гривень.

з першого січня 2021 року в Україні піднімається мінімальна заробітна плата
з першого січня 2021 року в Україні піднімається мінімальна заробітна плата

А з першого грудня 2021 року вона збільшиться ще раз – до шести з половиною тисяч гривень. Відзначимо, що спочатку підняття до 6,5 тис грн планували на липень 2021 року, але ось з бюджетом не заладилося, і цю процедуру відклали до кінця наступного року.

Схожі статті

Розкішний трюфельний торт без коржів: замішала і відправила в духовку – все просто! Моя вдала імпровізація

Пропонуємо ідеальний трюфельний торт без заморочок, який буде до вподоби всім поціновувачам шоколаду. Такий десерт чудово пасуватиме для сімейного чаювання.

Василь Вірастюк пригадав, як зрадив колишню та зізнався, якими є його нові стосунки: у подробицях і деталях

Василь Вірастюк, стронгмен та народний депутат нещодавно викликав хвилю обговорень серед шанувальників, поділившись відвертою інформацією про своє особисте життя.

Дуже просто та смачно на сковороді. Ці правильні чебуреки з м’ясом сім’я з’їдає ще гарячими, і за один вечір

Кожен із нас хоча б раз у житті куштував чебуреки. Комусь вони не припали до смаку, а хтось любить і регулярно їх купує. Сьогодні ми підготували смачний рецепт соковитих домашніх чебуреків із м'ясом.