Коли в Україні Масляна 2021: дата і традиції свята

Зазвичай свято Масляної припадає на останню неділю зими, однак у цьому році він потрапляє на першу неділю весни. Ми розповімо про його особливості.

Масляна – досить давнє свято, який, судячи з історії, вперше з’явився у язичників. Цей день символізує “смерть ” зими і народження весни, пробудження природи, білої духовної енергетики.

Чому свято називається саме “Масляна “?

Як свідчить історія, саме таку назву дали цього свята бо в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м’ясні страви, а ось молочні продукти ще можна було вживати.

У народі вже давно є безліч традицій, і основна з них – це піч млинці в цей день.

Масляна в 2021 році - головний атрибут - це млинці
Масляна в 2021 році – головний атрибут – це млинці

Також серед традицій – гучні веселощів і спалення опудала зими. Основна мета – гучними криками і гуляннями розбудити весну, прогнати холод і морозну погоду, а також негативну енергетику.

Масляна в 2021 році
Масляна в 2021 році

Коли Масляна в 2021 році?

Щоразу тиждень Масляної обчислюється так – беремо дату Пасхи (В 2021 році вона припадає на 2 травня), і забираємо 48 днів до Великого посту. Виходить дата – 15 березня. І ще віднімаємо тиждень перед постом. Таким чином початок Масляної буде 8 березня, а кінець – 14 березня. Цей день ще називають Прощеною Неділею, коли потрібно забути всі образи і попросити прощення перед тими, кого колись образив.

Масляна в 2021 році
Масляна в 2021 році

Єдиного рецепту млинців на цей день немає, кожна господиня готує їх по-своєму. Головне – зібратися за великим столом у колі родичів і сім’ї, щоб пригостити їх цією стравою.

Схожі статті

Із цим рецептом діти полюбили запіканку. Тепер доводиться готувати подвійні порції: шоколадно-сирна смакота

Усім знайома сирна запіканка. Багато хто любить її, але діти часто не сприймають цей смак. Це легко виправити, зробивши запіканку наполовину шоколадною. Саме такий рецепт ми сьогодні підготували.

Чудова альтернатива пиріжкам, а готуються набагато простіше: закусочні кекси з яйцем і цибулею обожнюють усі

Звісно, це може звучати доволі дивно, втім приготувати солоні кекси з цибулю та яйцем – найкраще ваше рішення. Така незвичайна закуска точно вразить вас.

В класичний вінегрет додала цікавий інгредієнт і перетворила його на новий салат: пікантний смак з родзинкою

Всі полюблять класичний варіант вінегрету з буряком та маринованими огірками. Але якщо додати до звичного рецепту новий інгредієнт, завдяки якому звична для нас страва вибухне новими фарбами смаку?