Виїзд чоловіків за кордон 2023 року: перелік категорій громадян України, які можуть його перетнути без перепон

Експерти повідомили, кому з чоловіків дозволяється виїжджати за кордон, які документи потрібні для виїзду за кордонм та на яких підставах чоловіків можуть не випустити за межі країні. Детально – читайте в матеріалі

У день початку повномасштабної війни на території всієї України було введено воєнний стан, який передбачає заборону на виїзд з країни деяким групам чоловіків. У держприкордонслужбі розповіли, кому з чоловіків дозволять виїхати за кордон 2023 року.

Кому з чоловіків можна перетинати кордон

Загалом існує 12 категорій чоловіків, яким дозволено покидати межі країни. Для перетину кордону, потрібно належати до однієї з цих категорій та мати відповідні довідки, якій доводять вашу приналежність до категорії.

Покинути Україну можуть чоловіки, яких зняли з військової служби. Зауважте, що ті чоловіки, яких визнано обмежено придатними до служби, виїжджати не мають права. Схожа категорія чоловіків, яким дозволено покидати Україну – тимчасово непридатні до служби.

Пораненим військовослужбовцям та ті військовим, хто проходить воєнну підготовку за кордоном, дозволено виїжджати. Якщо військовий хоче покинути країну для лікування, потрібно мати відповідне направлення та лист від Міністерства охорони здоров’я про згоду закордонної лікарні прийняти військового на лікування.

Хто з чоловіків може виїжджати за кордон
Хто з чоловіків може виїжджати за кордон

Дозволено виїжджати за кордон батькам, які мають, зокрема від різних дружин, щонайменше трьох неповнолітніх дітей. Для перетину кордону потрібно мати свідоцтва про народження або інші документи, що підтверджують багатодітність. Крім вище перерахованих документів, потрібна довідка про фінансове утримання своїх дітей, оскільки головна умова – це їх забезпечення.

Батько-одинак, який виховує неповнолітню дитину може покинути країну. Для виїзду потрібні документи, які підтверджують, що батько займається вихованням і забезпеченням дитини сам.

Кому з чоловіків дозволять виїжджати за кордон 2023 року
Кому з чоловіків дозволять виїжджати за кордон 2023 року

Чоловікам з інвалідністю І-III групи також можна покинути Україну. Для виїзду потрібна довідка No 157-1/о, інвалідне посвідчення або інший офіційний документ. Зауважте, що з закордонними документами про інвалідність виїхати неможливо.

Чоловіки зможуть покинути країну для супроводу осіб з інвалідністю І або II групи (крім III групи). Чоловікам, які їдуть для догляду за хворими родичами, також дозволено перетинати кордон. Ті, хто виїжджають для супроводу рідних на лікування, можуть виїхати.

Чоловіки, постійне місце проживання яких зареєстроване за кордоном, мають право туди повернутись.

Які категорії чоловіків можуть покинути країну 2023 року
Які категорії чоловіків можуть покинути країну 2023 року

Покинути територію України також можуть водії-волонтери, які працюють в організаціях з відповідною ліцензією, що дозволяє міжнародні перевезення різних вантажів. Перетнути кордон можуть ті чоловіки, які займаються доставлянням вантажів і гуманітарних посилок для української армії, працівники залізниці.

Моряки 2023 року також мають покидати межі країни. Прикордонникам потрібно надати трудовий договір або запит від судновласника на укладання відповідного договору.

Остання категорія військовозобов’язаних громадян, яким дозволено перетинати кордон – це спортсмени та культурні діячі. Якщо мова йде про спортсменів, то потрібно надати рішення Мінспорту про включення чоловіка до складу команди на змагання. Культурним діячам дозволено покидати країну з благодійними цілями або для того, щоб представляти Україну на міжнародному рівні. Для цього потрібен запит від чоловіка, який бажає виїхати, а також запрошення від закордонного організатора відповідного заходу. Тоді Мінкультури схвалює рішення.

Схожі статті

Дуже просто та смачно на сковороді. Ці правильні чебуреки з м’ясом сім’я з’їдає ще гарячими, і за один вечір

Кожен із нас хоча б раз у житті куштував чебуреки. Комусь вони не припали до смаку, а хтось любить і регулярно їх купує. Сьогодні ми підготували смачний рецепт соковитих домашніх чебуреків із м'ясом.

Простенькі слойки з різними начинками – ходовий рецепт нашої сім’ї: готую дітям у школу й чоловіку на роботу

Такі смачні й прості у приготуванні слойки стануть ідеальним перекусом, які з собою можуть взяти всі члени родини – діти до школи, а дорослі на роботу.

Класика жанру – салат “Дністер”: простенький та смачний, але забутий рецепт, який я переробила на свій лад

Приготувати салат "Дністер" – найкраща з можливих ідей. Розповідаємо, за яким рецептом готувати закуску, аби вона приємно здивувала ваших рідних і вас самих.