Новий церковний календар: чи буде гріхом, якщо святкувати Різдво двічі – 25 грудня і 7 січня

Цього року українці перейшли на новий церковний календар. Відтепер у громадян чимало запитань щодо заборон. Розповідаємо, чи можна святкувати Різдво двічі – і 25 грудня, і 7 січня.

У вересні цього року українці офіційно перейшли на церковний календар за новим стилем. Такі неочікувані та доволі різкі зміни породили чималу кількість запитань від громадян. Напередодні Різдва Христового за григоріанським календарем розповідаємо, чи заборонено відзначати велике свято двічі – і 25 грудня, і 7 січня. На це запитання у студії “Суспільного” відповів ректор Рівненської духовної семінарії Віталій Лотоцький.

Чи можна святкувати Різдво двічі

На думку Лотоцького, в умовах повномасштабної війни українське суспільство не готове до таких фундаментальних змін. Ректор духовної семінарії зазначив, що в сучасній Україні живе велика кількість представників різних релігійних напрямків, серед яких і православна спільнота. Священнослужитель зазначив: тема святкування Різдва давно не є новою для українців, проте раніше гострим було інше питання.

Церковний священнослужитель відповів на запитання про те, чи можна святкувати Різдво двічі
Церковний священнослужитель відповів на запитання про те, чи можна святкувати Різдво двічі

Так, Лотоцький зазначив, що багато років поспіль суспільство стикається з проблемою відсутності усвідомлення реальної суті Різдва. На думку священнослужителя, літочислення відходить на другий план, коли з’ясовується, що не всі люди розуміють, для чого саме вони відзначають це свято. Разом із тим, зазначив він, поспішати з повним переходом на григоріанський календар у церкві недоречно, адже це лише підсилити розподіл українського суспільства.

Церковний священнослужитель відповів на запитання про те, чи можна святкувати Різдво двічі
Церковний священнослужитель відповів на запитання про те, чи можна святкувати Різдво двічі

Врешті, Лотоцький відповів на запитання про те, чи можна святкувати Різдво Христове двічі. За словами священнослужителя, людина має право хоч кожного дня відзначати це велике свято, втім він наголосив – суть цього дня полягає не лише у традиційних колядках і застіллях. Віталій Лотоцький зазначив, що у такі непрості для українців часи святкування Різдва відрізнятиметься від звичного веселого та насиченого.

Популярне

Схожі статті

54 річна українська Мадонна Ірина Білик не припиняє епатувати публіку: про цікаві факти з життя поп-діви

Чому українську співачку Ірину Білик часто називають українською Мадонною? Мабуть, через те, що вона неймовірно талановита, часто змінює свій імідж, та має величезний вплив на шоу-бізнес.

Запікаю картоплю у маслі, роблю легкий салат і — шикарна вечеря на столі: картопля по-французьки у духовці

Запрошуємо вас відкрити нові смакові горизонти з нашим сьогоднішнім меню вечері, яке складається з найпростіших, доступних, але неперевершених страв.

“Головне, я цього хочу”: дружина Віктора Павліка Репяхова хоче народити доньку, але співак не мотивований

В сімейних планах Віктора Павліка та Каті Репяхової народження доньки могло б виглядати як завершення ідеальної картини. Але, на жаль, не завжди всі мрії легко здійснюються.