Культурна спадщина гуцульської кухні: простий рецепт баноша – знадобиться лише кукурудзяна каша та 15 хвилин

Українська кухня вартує того, аби кожного дня досліджувати її все більше й більше. До вашої уваги традиційний рецепт смачного гуцульського баношу, який можна приготувати за лічені хвилини

Традиційний гуцульський банош – це жирна та калорійна страва, поширена на Заході України. Про банош можна почути не так часто, як, наприклад, про борщ чи вареники, однак гуцульська страва насправді дуже смачна. Якщо ви ні разу не куштували банош, то гарантуємо, що після першого смакування ви більше не зможете про нього забути.

Готується гуцульська традиційна страва доволі просто та швидко, а інгредієнтів для неї потрібно не багато. Мерщій записувати класичний рецепт українського варіанту приготування кукурудзяної каші.

Інгредієнти:

  • 250 мілілітрів домашньої сметани;
  • 250 мілілітрів молока;
  • 20 грамів вершкового масла;
  • Сіль – на смак;
  • пів чайної ложки цукру;
  • 90 грамів кукурудзяної крупи;
  • шкварки – кількість за бажанням;
  • бринза – за бажанням.

Спосіб приготування:

Перш за все, потрібно уточнити, якою саме має бути кукурудзяна крупа. Для приготування класичного гуцульського баношу варто придбати крупу середнього помолу. Якщо візьмете зерна більшого розміру, ризикуєте отримати недоварену страву, якщо ж готувати з крупи дрібного помолу, то отримаєте не кашу, а тісто. На одну склянку крупи потрібно три склянки води.

У сотейник з товстим дном потрібно вилити домашню сметану. Зауважте, що магазинна сметана не підходить – у процесі приготування вона може звернутись. Далі додайте до сотейника молоко. Добре все змішайте та поставте на середній вогонь. Потім – додайте вершкове масло, сіль, цукор.

Почніть готувати банош
Почніть готувати банош

Доведіть масу до кипіння, постійно помішуючи, аби нічого не пригоріло. Коли сметанковий соус закипить, обережно почніть всипати туди кукурудзяну крупу. Не вкидайте всю за один раз – акуратно та повільно, помішуючи, вводьте крупу до вершкової маси.

Обережно всипте кукурудзяну крупу
Обережно всипте кукурудзяну крупу

Банош потрібно готувати на середньому або навіть повільному вогні. Найголовніше правило – ні в якому разі не відходити від сотейника з майбутньою стравою та постійно, без зупинок, помішувати банош. Варити його потрібно, поки він не почне легко відлипати від стінок посуду та збиратись в одну грудку.

До слова, якщо кукурудзяна крупа ще не приготувалась, але рідини в сотейнику вже немає, просто додайте трішки молока та доведіть кашу до стану готовності.

Готова кукурудзяна каша для баношу
Готова кукурудзяна каша для баношу

Подають банош зі шкварками, для приготування яких потрібне сало з проміжками м’яса. Наріжте сало середніми шматочками та перекладіть на пательню для смаження. Викладіть кукурудзяну кашу в тарілку, додайте до неї шкварки та, за бажанням, трішки полийте жиром. Смачного!

Готовий банош
Готовий банош

Схожі статті

Рік тому з’явилося поповнення: донька Кузьми Скрябіна розповіла про материнство – чоловік сказав: “Згоден”

Донька Кузьми Скрябіна вже 9 років живе без тата. У Марії-Барбари є коханий чоловік. А невдовзі родина очікує на поповнення. Яким воно буде насправді?

Коли всією родиною тримаємо піст, часто готую цей плов: здавалося б, звичайний – але без грама м’яса. Рецепт

У піст, коли всі відмовляються від вживання тваринних продуктів, важливо не залишати свій організм без корисних вітамінів і мікроелементів. Ділимось рецептом особливого плову.

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.