Каркаде, куркума і буряк – три натуральні барвники, з якими пасхальні яйця будуть виглядати красиво та яскраво

Великдень ось-ось настане, а це означає, що прийшов час готувати крашанки! Є три чудові рецепти, з якими можна отримати яскраві кольори для яєць та не нашкодити організму.

Червоний, жовтий та синій кольори давно вже стали традиційними для українського свята. Перший символізує вічне життя та кров Христа, вважається обов’язковим на Великдень, другий – символ віри, натхнення та радості, а останній – колір неба та надії. Якщо ви збираєтесь красити яйця на свято та не бажаєте використовувати барвники із магазину, можна спробувати натуральні складові, які доступні та продаються майже в кожному магазині.

Готуємо жовті яйця з куркуми

Для яскравого кольору потрібно всього 20 г приправи на десяток яєць. Додатково під рукою повинні також бути сіль та рослинна олія. Варто зазначити, що приправу бажано обирати якісну, від перевіреного постачальника. Від цього залежить колір, який отримаємо в результаті: або яскравий жовтий, або глиняний, коричневий та ін.

Спосіб приготування: набрати води кімнатної температури в каструлю стільки, щоб вона покрила яйця (одразу їх класти не потрібно). Додати куркуму та ретельно перемішати. Покласти яйця, додати 1 ст. л солі. Довести воду до кипіння та не знімати з вогню приблизно 10-12 хвилин. Коли яйця охолонуть, натерти олією для блиску.

Яскраві яйця, вифарбовані в куркумі та каркаде
Яскраві яйця, вифарбовані в куркумі та каркаде

Чай каркаде для синього кольору

В цьому рецепті спочатку треба відварити яйця у підсоленій воді, а барвник готувати паралельно. Щоб отримати насичений синій колір, треба взяти 80 г чаю та засипати його в 1 літр кіп ятку. Коли яйця будуть готові, їх варто одразу після варки перекласти в окріп з каркаде та залишити там. Для менш насиченого синього достатньо буде настоювання протягом двох годин, а для яскравого кольору варто не виймати їх 4 години. Після натерти олією.

В результаті яйця виходять не лише незвичного відтінку, вони схожі на якісь космічні камінчики.

Космічні яйця з чаєм каркаде
Космічні яйця з чаєм каркаде

Буряково-червоні яйця

Для цього рецепту варто обрати 3-4 буряки середнього розміру, ретельно помити та поставити варитись, додати сіль. Коли після кипіння пройде 30-35 хвилин, можна додавати у розчин яйця, проварити їх там, виключити вогонь та залишити остигати. Бажаний колір також визначить час – чим довше вони будуть у розчині, тим насиченішим буде колір. Готову крашанку варто намастити олією.

Яйця після розфарбовування буряком
Яйця після розфарбовування буряком

Рекомендація: до того, як почати красити яйця, варто їх спочатку промити в содовому розчині, щоб видалити всі штампі. А щоб вони не тріснули у процесі, уважно передивіться на цілісність та кладіть у воду після того, як вони охолонуть до кімнатної температури.

Схожі статті

Усього 3 інгредієнти, 15 хв часу і готовий дієтичний десерт: з сиром, фруктами, але без борошна та крохмалю

Коли не хочеться вмикати духовку, а солоденького кортить скуштувати, приготуйте легкий десерт. Готується все дуже просто всього з 3 інгредієнтів. Фігурі не зашкодить.

Рік тому з’явилося поповнення: донька Кузьми Скрябіна розповіла про материнство – чоловік сказав: “Згоден”

Донька Кузьми Скрябіна вже 9 років живе без тата. У Марії-Барбари є коханий чоловік. А невдовзі родина очікує на поповнення. Яким воно буде насправді?

Коли всією родиною тримаємо піст, часто готую цей плов: здавалося б, звичайний – але без грама м’яса. Рецепт

У піст, коли всі відмовляються від вживання тваринних продуктів, важливо не залишати свій організм без корисних вітамінів і мікроелементів. Ділимось рецептом особливого плову.