Так любив Іван Франко: покроковий рецепт козацького куліша з квашеними помідорами від Євгена Клопотенка

Легендарний український письменник і поет Франко знався на тому, як смачно поїсти. Кулінар Євген Клопотенко поділився рецептом улюбленої страви Івана Яковича

Один із найвідоміших та найвизначніших поетів в українській історії знав, як смачно поїсти. За задокументованими згадками, в Івана Франка було декілька улюблених страв, серед яких і козацький куліш. Знаменитий поет полюбляв смакувати цю страву, тому відомий український кулінар і ресторатор Євген Клопотенко відтворив рецепт. Отже, берімося до приготування!

Інгредієнти:

  • 100 грамів сала;
  • 150 грамів пшона;
  • Літр молока 2,5%;
  • Літр води;
  • Три квашені помідори;
  • Чотири картоплини;
  • Дві цибулі;
  • Одна морквина;
  • Петрушка, трішки селери, лавровий лист, духмяний перець;
  • Декілька зубчиків часнику.

Спосіб приготування:

Перш ніж почати приготування, запарте пшоно в окропі – це потрібно, аби позбутись від гіркоти. Далі наріжте сало невеликими кубиками та у каструлі з товстим дном обсмажте його до золотавої скоринки. Наріжте всі необхідні овочі та подрібніть зелень. Цибулю очистьте та поріжте кубиками, розчавіть декілька зубчиків часнику. До сала додайте цибулю та часник і смажте декілька хвилин. Потім додайте моркву, зелень і селеру. Добре перемішайте та одразу додайте молоко та воду. Далі вкиньте у казанок лавровий лист і перець. Варіть суміш 15 хвилин на помірному вогні.

Почніть готувати куліш
Почніть готувати куліш

Поки на вогні вариться молочна суміш, очистьте та наріжте кубиками картоплю. Аби вона добре проварилась, робіть невеликі кубики. Додайте картоплю в бульйон. Поверніть до пшона, добре його промийте та перекладіть до інших інгредієнтів. Зменште вогонь, накрийте казанок кришкою та варіть пів години.

Варіть куліш на помірному вогні
Варіть куліш на помірному вогні

У самому кінці додайте сіль та перець, зніміть куліш з вогню та залиште на 10 хвилин, аби він дійшов. Коли подаватимете страву до столу, покладіть в тарілку квашені помідори. За бажання, можете також додати зелень. Смачного!

Схожі статті

Спекла ароматні трубочки з повидлом і закохалась! Розсипчасте печиво роблю за хвилини та з різними начинками

Просте та смачне печиво – трубочки з повидлом, що просто тануть у роті. Це саме той варіант, коли потрібно швидко приготувати щось солоденьке до чашки чаю.

Хоч на сніданок, хоч у ланч-бокс: поживні та смачні овочеві млинці. Так просто й легко я ще не готувала!

У світі кулінарії існують страви, які не лише задовольняють наші смакові пристрасті, але й стають відмінним варіантом для ситного та поживного сніданку чи перекусу.

Шикарна вечеря на всю сім’ю без клопоту! Капустяна запіканка по-турецьки: весь секрет у звичайній заливці

Смачна, поживна та ароматна – це все про запіканку з капусти по-турецьки. Сьогодні ми приготували простий, але надзвичайно вдалий рецепт цієї страви.