Варення з шовковиці мене навчила готувати бабуся: ягоди ціленькі, а надмірну солодкість перебиває сік лимона

Багато людей оминають ці солодкі насичені кольором плоди. А дарма! Адже шовковиця корисна не лише у свіжому вигляді, але й у вареному. Тож завжди закриваю кілька баночок до чаю.

Варення з шовковиці за бабусиним рецептом виходить ароматним й не дуже рідким. Щоб не було надто солодким, додаю лимонний сік. Якщо готуватимете за моїм рецептом, то жодна ягідка не розпливеться, а триматиме свою форму.

Вам знадобиться:

  • 600 г шовковиці;
  • 0,5 кг цукру;
  • 0,5 плоду лимона.
Ягоди шовковиці залиште в друшляку, щоб стік сік

Зібрані плоди шовковиці засипте в друшляк і промийте під краном холодною водою. Відставте убік на 10 хвилин, щоб стік сік. Далі позбавте плоди від плодоніжок. Це можна робити за допомогою ножиць чи просто відірвавши руками. Краще обрізати, щоб не натискати на м’які плоди зайвий раз.

Очищені ягоди шовковиці складіть у каструлю. Посуд від шовковиці може пофарбуватися, тому беріть не новий, але із товстим дном. Висипте цукор і залиште у такому вигляді до ранку. У процесі буде виділятися чимало соку. Тепер можете ставити каструлю на плиту. Після закипання вогонь прикрутіть та варіть 10 хвилин, постійно помішуючи й збираючи пінку з насінням.

Завдяки лимонному соку варення не надто солодке

Зніміть з плити й залиште на 5 годин, щоб ягоди просоталися власним соком. Проваріть ще 10 хвилин, продовжуючи знімати піну з насінням. Вичавіть сік із половинки лимона і додайте в каструлю. Доведіть варення до кипіння і вимкніть вогонь.

Два слоїки прожарте у духовці 20 хвилин за температури 180 градусів. Виставляйте їх у холодну шафу на решітку горлечкам донизу. Тільки потім вмикайте.

Стерильні банки наповніть варенням, закатайте теж стерильними кришками. Тепер переверніть і вкутайте чимось теплим. Коли повністю прохолонуть, можна відправляти в підвал або ж зберігати в холодильнику.

Популярне

Схожі статті

“Нехай би показали свої ніжки”: Ірина Білик висловилася про виступ Alyona Alyona і Jerry Heil на Євробаченні

Ірина Білик прокоментувала виступ Alyona Alyona і Jerry Heil на Євробаченні. Співачка запевнила, що їй сподобалося все у номері дівчат, крім їхнього вбрання.

Зі склянки кефіру та 5 сосисок готую ексклюзивний сніданок: виходить ціла гора апетитної випічки для родини

З однієї склянки кефіру вийде стільки дріжджового тіста, що зможете загорнути купу сосисок. Робиться все дуже просто. Натомість дорослі й діти будуть у захваті від такого сніданку чи перекусу.

Просто натріть кабачки і додайте яйця! Так смачно, що влітку готую цю страву щодня – ідеально на вечерю

У сезон кабачків спробуйте приготувати цю неймовірно смачну запіканку на сковороді. Страва виходить не лише смачною, а й корисною і готується лічені хвилини.