Приготувала мойву так, що здивувала досвідчену кухарку: без запаху обсмажила, та ще й шпроти вийшли на ура!

Смачна та поживна морська риба мойва, в якій багато фосфору та жирних кислот, серед кухарів не користується популярністю через її запах, який вона виділяє при обсмаженні. Рецепти, які ми пропонуємо сьогодні, виправлять цю несправедливість.

За одним рецептом ви зможете обсмажити мойву так, що запаху відчуватися не буде, а за іншим ви приготуєте шпроти, які за своїм смаком не поступаються  магазинним.

Для приготування цих двох страв вам потрібно придбати 2 кг свіжозамороженої мойви — одному кілограму на кожну.

Смажена мойва

Окрім риби ще потрібно:

200 г борошна, 200 мл рослинної олії, 1/2 лимона, картопля, білий молотий перець, 1/2 чайної ложки сухого імбиру, 1/2 чайної ложки сухого молотого часнику, 1/3 чайної ложки мускатного горіха, сіль.

Для того, щоб риба не розвалилася при смаженні, зберегла свою соковитість, а, деяка, й ікру, її не потрібно чистити. Достатньо після розморожування промити, покласти на блюдо, посипати сіллю, збризнути лимоном та залишити на 10 хвилин.

Тим часом можна приготувати панірування. Просто змішайте всі сухі інгредієнти у пакеті.

Тепер запаніруємо мойву, поклавши її у пакет та струсивши.

Далі на розігріту у пательні олію викладайте в один шар рибу.

Для додаткової нейтралізації запаху покладіть зверху неї почищену та порізану на шматки картоплю.

Після того, як риба придбає золотистого кольору з обох боків, витягніть її на паперовий рушник для того, щоб видалити зайву олію.

Мойва смажена
Мойва смажена

Шпроти з мойви

З другого кілограма мойви приготуємо шпроти.

Для цього потрібно у риби видалити хвіст, голову та черевце з плавниками. Промити внутрішність від чорної плівки.

Тепер приготуйте відвар чорного чаю 500 мл. Підготуйте також рослинну олію 100 мл, 3 штуки лаврового листя, чорний перець горішком, сухий білий перець та сіль.

Підготовлену мойву посоліть, посипте білим перцем та покладіть у каструлю с товстим дном, бажано щільно в один шар черевцями вниз.

Далі залийте рослинною олією у кількості 40 % від загального об’єму.

Відваром чаю повністю залийте рибу (60 % від загального об’єму) та поставте на вогонь на одну або півтори години не перемішуючи. Але за цей час (десь через пів години) треба до риби додати сіль та всі спеції, після чого продовжуйте тушкувати до готовності.

Шпроти з мойви
Шпроти з мойви

Популярне

Схожі статті

Найсмачніший вишневий пиріг, який я коли-небудь їла: шматочок раю ви можете створити просто вдома

Відчуйте смак десертного раю, не виходячи зі своєї власної кухні з вершковим вишневим пирогом. Ця випічка — справжнє шедевральне поєднання ніжного борошняного тіста та соковитих вишневих ягід.

Дружина Віктора Павліка Катя Репяхова показала племінницю, яка стала захисницею: “В добру дорогу, рідна”

Нещодавно дружина популярного співака Віктора Павліка, відома блогерка Катя Репяхова вирішила поділитися зі своїми шанувальниками новиною — її племінниця стала захисницею.

Шеф-кухар із культового ресторану розкрив свій секрет соковитих свинячих стейків: легкий рецепт із начинкою

Свинячі стейки з начинкою — страва, яка приносить багатьом не тільки насолоду від їжі, але й справжню радість від кулінарного відкриття, від емоційного враження, яке вона залишає.