Закарпатський тертий пляцок зі смородиновим варенням: один з найсмачніших. Старий добрий рецепт з дитинства

На перший погляд, може видатися, що ви вже куштували Закарпатський пляцок. А все тому, що цей давній рецепт був розповсюджений в різних місцинах. Якщо забули, пригадайте та спечіть.

Чаювання з таким Закарпатським тертим пляцком перетвориться на суцільне задоволення. Якщо тісто охолодити, а іншу частину заморозити, то підготовка до випікання пройде доволі легко.

Вам знадобиться:

  • 200 г вершкового масла;
  • 2 яйця;
  • 70 г цукру;
  • 450 г борошна;
  • 1 ч.лож. розпушувача;
  • 300 г смородинового варення.
Закарпатський тертий пляцок зі смородиновим варенням

Борошно змішайте з розпушувачем й охолодженим вершковим маслом. Перетріть масу, щоб утворилися крихти. Якщо немає спеціального змішувача тіста, скористайтеся ножем, виделкою чи товкачиком.

Закарпатський тертий пляцок зі смородиновим варенням

Всипте цукор. Його не потрібно багато, адже варення саме по собі солодке. Перемішайте. Вбийте яйця і замісіть тісто. Воно має вийти твердим. Третину тіста загорніть у поліетилен і відправте в морозилку на 2 години. Решту дві третини теж обгорніть харчовою плівкою, але поставте в холодильник.

Закарпатський тертий пляцок зі смородиновим варенням

Витягніть той шматочок, що охолоджувався в холодильнику. Викладіть на пергамент, на якому випікатиметься пляцок. Розкачайте скалкою. Робити це доволі складно, оскільки масло охолодилося й затверділо. Можете трішки присипати борошном, щоб не прилипало до скалки.

Закарпатський тертий пляцок зі смородиновим варенням

Перекладіть пергамент на деко. Обріжте тісто, залишивши бортики близько 1 см. Викладіть шар варення. Найкраще смакує смородинове, але можете брати й сливове чи будь-яке інше. Воно не повинно бути рідким.

Зверху натріть тісто, яке дістали з морозилки. Обрізки з великого коржа теж пустіть сюди ж. Відправте деко в духовку на 30 хвилин. Температура має бути 180 градусів. Залишилося лише порізати тертий пиріг на порційні шматочки й подати до чаю.

Популярне

Схожі статті

Як зараз виглядає Алла Мазур, яку всі пам’ятають зіркою ТСН з каштановим каре: легенда телебачення змінилася

Усі ми знаємо Аллу Мазур, багато хто запам'ятав її з каштановим каре. Але як зараз виглядає легендарна ведуча ТСН, як і чому змінився її образ. Сьогодні ми розповімо саме про ці зміни її зовнішності.

Можна готувати хоч щодня. Дуже просто, швидко, але як же смачно: пишний пиріг із лохиною в мультиварці

Усім ми любимо випічку, без неї важко уявити затишний вечір. Але ж її можна приготувати дуже просто, достатньо лише мультиварки. Сьогодні ми підготували рецепт пишного та ніжного пирога з лохиною.

Донька Романа Сасанчина спить взута у чоботи: дружина переможця “Голосу” сказала – щоб гарно носились

Відомий український артист Роман Сасанчин разом із дружиною Іванною виховують спільну доньку. Виявилось, що насправді дівчинка спить, взута в чоботи.