Напої на Різдво: традиційний узвар з сухофруктів, узвар зі спеціями та новинка – узвар з екзотичних фруктів

Навіть найулюбленіші страви та напої з часом можуть набриднути, тому Одна хвилина підготувала рецепти узвару та ідеї, що додати в узвар, щоб урізноманітнити смак напою.

Різдво 2023-2024 в Україні відрізнятиметься від всіх попередніх. Більш як 100 років тому, а саме з 1917 року українці святкували Різдво 7 січня. І тільки у 2023 році ми повернулись до дати святкування, як і в більшості країн світу – 25 грудня.

Кожне свято має свої традиції, з плином часу багато чого змінюється, ось як, наприклад, дата святкування. Також втрачають свою актуальність деякі традиції, якісь з них змінюються через зміни образу життя людей тощо. Проте є й такі, що дійшли до нашого часу без змін.

На Різдво заведено готувати 12 пісних страв. Пісними страви мають бути тому, що це останній день посту, а 12 їх за кількістю святих апостолів. Головними на Різдвяному столі вважаються узвар та кутя. В цій статті ви знайдете 3 способи приготування узвару на будь-який смак.

Узвар з сухофруктів, рецепт приготування з фото
Узвар з сухофруктів, рецепт приготування з фото

Узвар: рецепт з фото класичний

Простий рецепт узвару складається з сушених яблук та груш, цукру та окропу. Але щоб напій був не просто їстівним, а й смачним, треба знати деякі тонкощі.

Попередньо ваші сухофрукти чи готову суміш потрібно промити кілька разів під проточною водою. Також фрукти треба залити на 10 хвилин перед варкою.

Інгредієнти:

  • суміш сухофруктів 200 г
  • цукор 6-8 л (або на ваш смак)
  • вода 3-4 л

Приготування:

  1. Доводимо воду до кипіння, додаємо цукор і перемішуємо до повного розчинення.
  2. Фрукти закладаємо в такій послідовності: яблука, через 5 хвилин груші, далі родзинки, чорнослив, сушені вишні тощо
  3. Доводимо все до кипіння та вимикаємо вогонь. Каструлю накриваємо кришкою і залишаємо охолонути.

Щоб узвар з сухофруктів був максимально смачним та ароматним, йому дають настоятись протягом кількох годин, а краще залишити на ніч.

Узвар зі спеціями та іншими добавками
Узвар зі спеціями та іншими добавками

Що додати в узвар, щоб урізноманітнити смак

Узвар зі спеціями вариться майже так само, але в залежності від того, що саме ви хочете додат, інгредієнти треба закладати на різних етапах.

Щоб зварити узвар з медом, сушені фрукти та мед додають у холодну воду, а далі виконують ті самі кроки, що й для класичного рецепта узвару. Врахуйте, що цукру в такому випадку потрібно класти менше, щоб смак не був занадто солодким.

Лимон додасть легку кислинку до смаку сухофруктів. Рецепт узвару з лимоном передбачає використання свіжого фрукта. Тож додавати його треба самим останнім, перед тим як знімати каструлю з вогню. На пропорцію 2-3 л води вам знадобиться 2/3 середнього лимона. Щоб смак краще передався, краще порізати його невеликими шматочками, але не дуже дрібно.

Поціновувачам ароматних напоїв пропонуємо додати корицю. Найкраще використовувати натуральну спецію в паличках, але можна і перетерту, додають її так само як і лимон в кінці приготування.

Узвар: швидкий рецепт з імбиром

Інгредієнти:

  • вода 3 л
  • сухофрукти 350 г
  • цукор 100 г
  • імбир на свій смак

Приготування:

Промийте сухофрукти, зніміть шкірку з кореня імбиру і поріжте тонкою соломкою.
Фруктову суміш та імбир залийте холодною водою, поставте на маленький вогонь. Доведіть до кипіння та варіть 20 хвилин, після чого додайте цукор на свій смак.
Зніміть узвар з вогню та дайте настоятись під закритою кришкою до повного охолодження.
Охолоджений напій процідіть та зберігайте в холодильнику.

Що додати в узвар, щоб він став ще смачнішим
Що додати в узвар, щоб він став ще смачнішим

Як варити узвар з екзотичними фруктами

Цей узвар, рецепт якого містить екзотичні фрукти, здивує всіх ваших гостей. Не одразу в ньому можна розпізнати традиційний напій, але спробувавши його, цей рецепт узвару у вас проситимуть всі.

Інгредієнти:

  • вода 3 л
  • суміш сушених яблук та груш 150 г
  • світлі родзинки 50 г
  • курага 50 г
  • сушений ананас 50 г
  • сушений банан 50 г
  • свіжий апельсин 1 шт
  • ванільний цукор 10 г
  • мед або цукор на свій смак

Приготування:

  1. Сухофрукти промиваємо або замочуємо, а потім заливаємо свіжою холодною водою і відправляємо варитись на середньому вогні.
  2. Через 15 хвилин додаємо родзинки, сухофрукти та апельсин, порізаний  напівкільцями.
  3. Слідом додаємо ванільний цукор та цукор звичайний або мед (на ваш смак) і варимо ще пів години.
  4. Готовий узвар з екзотичними фруктами має охолонути й через 2-3 години готовий до вживання.

Рецепт узвару з сухофруктів – один з найпопулярніших серед українців. Взимку цей напій п’ють теплим, щоб зігрітися, а влітку прохолодний узвар втамує спрагу. Він не тільки смачний, але й корисний.

Популярне

Схожі статті

Роблю відбивні не зі свинини, а з індички: для смаку начиняю сиром – домашні уплітають шматок за шматком

Індиче м'ясо господині часто ігнорують. А дарма. З нього можна приготувати чимало смачних страв. Наприклад, відбивні з індичого філе з соковитою начинкою. Робиться усе дуже просто.

Подруга-німкеня пригостила національним салатом і дала рецепт: чоловік ходить за мною і добавки просить

З найпростіших інгредієнтів можна приготувати смачний салат, який користується неабиякою популярністю в Німеччині. Чому б не спробувати приготувати цю смакоту з українських продуктів.

Тіна Кароль показала свій розкішний будинок, в якому є все: сад, город, спортзал, кімната нагород (ФОТО)

Як виглядає розкішний заміський маєток української співачки Тіни Кароль, який артистка побудувала ще зі своїм чоловіком Євгеном Огіром? Що знаходиться на території, окрім власного спортзалу?