Рецепт від Євгена Клопотенка: запіканка з буряка з соусом бешамель. Французька класика на український манір

Що можна приготувати з буряка? Пару салатів, вінегрет, борщ. І все? "Ні",- стверджує зірковий кухар Клопотенко і пропонує цікавий рецепт запіканки з цього найкориснішого коренеплоду.

І хоча рецепт запікання овочів не є відкриттям пана Євгена в кулінарії, саме він адаптував французьку класику на український манір й запропонував рецепт гратена з буряка під соусом бешамель. Що з цього вийшло, ви зможете оцінити, приготувавши страву за рецептом відомого шеф-кухаря.

Отже, заздалегідь підготуйте жароміцну форму для запікання, змастивши її олією, та розігрійте духовку до температури 180°C.

Інгредієнти

Для запіканки:

  • Мелений перець чилі 1 чайна ложка
  • Рослинна олія 1 столова ложка
  • Буряк середнього розміру 6 штук
  • Сир твердий 100 г

Для соусу бешамель:

  • Вершкове масло 50 г
  • Сир твердий 50 г
  • Борошно 50 г
  • Молоко 0,5 л
  • Мускатний горіх мелений 1 дрібка
  • Сіль 1 дрібка

Приготування

Запіканка з буряка під соусом бешамель
  1. Спочатку помитий та обсушений буряк трохи змастіть олією, потім ретельно загорніть кожен у фольгу та відправте запікатися у розігріту духовку протягом 1 години. Після того вийміть з духовки, приберіть фольгу та дайте йому  охолонути при кімнатній температурі.
  2. Поки буряк готується, зробіть соус бешамель. Для цього поставте сотейник на вогонь та розтопіть вершкове масло на слабкому вогні. Потім всипте туди просіяне борошно й створіть, щось на кшталт кашиці, перемішавши продукти між собою. Смажте, постійно помішуючи, 1 хвилину.
  3. Потім влийте тоненькою цівкою, не припиняючи розмішувати, молоко, всипте мускатний горіх та сіль. Додайте також натертий сир. Варіть цю масу до загустіння.
  4. Після того як буряк охолоне, зніміть з нього шкірку та наріжте його кружечками однакової товщини. Покладіть їх у форму для запікання у 3 шари. Кожен шар, у тому числі й останній, заливайте соусом, що приготували. Посипте зверху натертим сиром та відправте у духовку на 25 хвилин.
  5. Готовий гратен вийміть з духовки та з форми й посипте зверху меленим перцем чилі.
  6. Подавайте страву на стіл охолодженою.

Популярне

Схожі статті

Як зараз виглядає Алла Мазур, яку всі пам’ятають зіркою ТСН з каштановим каре: легенда телебачення змінилася

Усі ми знаємо Аллу Мазур, багато хто запам'ятав її з каштановим каре. Але як зараз виглядає легендарна ведуча ТСН, як і чому змінився її образ. Сьогодні ми розповімо саме про ці зміни її зовнішності.

Можна готувати хоч щодня. Дуже просто, швидко, але як же смачно: пишний пиріг із лохиною в мультиварці

Усім ми любимо випічку, без неї важко уявити затишний вечір. Але ж її можна приготувати дуже просто, достатньо лише мультиварки. Сьогодні ми підготували рецепт пишного та ніжного пирога з лохиною.

Донька Романа Сасанчина спить взута у чоботи: дружина переможця “Голосу” сказала – щоб гарно носились

Відомий український артист Роман Сасанчин разом із дружиною Іванною виховують спільну доньку. Виявилось, що насправді дівчинка спить, взута в чоботи.