До картоплі, хліба, вареників. Як приготувати давню українську страву – мачанку зі шкварками і цибулею

Мачанка – старовинна страва традиційної української кухні. Це так званий густий соус зі шкварками та цибулею, який подають до млинців, вареників, чи просто з хлібом.

Українська кухня багата та різноманітна. Кожен регіон відомий своїми особливими стравами. Так, на Полтавщині готують галушки, на Закарпатті – банош, а на Київщині – котлету по-київськи.

Пропонуємо пригадати старовинну українську страву – мачанку. Цю страву готують бойки – етнографічна група українців, які проживають на північних і південних схилах Карпат.

Мачанка – це густий та насичений соус на основі сала, чи свинячої грудинки з додаванням цибулі, сметани, чи вершків. Цей соус подають разом з хлібом, картоплею, млинцями, чи варениками.

Необхідні інгредієнти:

  • свиняча грудинка – 500 г;
  • печериці – 200 г;
  • цибуля – 1 шт;
  • сметана – 100 г;
  • борошно – 1 ст.л;
  • вода – 1 склянка;
  • сіль, перець за смаком.

Спосіб приготування:

Для цього рецепту можна обрати як сиру, так і копчену грудинку. Нарізаємо її соломкою.

Перекладаємо нарізану грудинку на сковорідку, ставимо на вогонь і смажимо на середньому вогні, періодично помішуючи. Потрібно витопити жир з грудинки і підрум’янити шкварки.

Рецепт української страви мачанки зі шкварками і цибулею
Рецепт української страви мачанки зі шкварками і цибулею

Коли витопиться у достатній кількості свинячий жир, перекладаємо на сковорідку нарізану дрібним кубиком цибулю. Смажимо все 3-4 хвилини постійно помішуючи.

Печериці миємо, обсушуємо і нарізаємо невеликми шматочками. Перекладаємо гриби в пательню і смажимо все 5-7 хвилин на невеликому вогні. Періодтично все помішуємо, щоб продукти не підгоріли.

Рецепт української страви мачанки зі шкварками і цибулею
Рецепт української страви мачанки зі шкварками і цибулею

Далі додаємо в пательню 1 ст.л борошна, добре розмішуємо і все заливаємо склянкою окропу. Перемішуємо та тушкуємо суміш 5 хвилин. Далі додаємо сметану, сіль, перець і знову перемішуємо. Коли все добре закипить, страву знімаємо з вогню.

Рецепт української страви мачанки зі шкварками і цибулею
Рецепт української страви мачанки зі шкварками і цибулею

Мачанка готова! Смакуйте з задоволенням!

Популярне

Схожі статті

Геніальний рецепт чизкейка із черешнею з листкового тіста: простіше та смачніше годі й шукати! Смак зашкалює

Чизкейк – це класичний десерт, який завжди вражає своєю ніжністю та насиченим смаком. Але що, якщо поєднати його з черешнею та хрустким листковим тістом?

“У нас італійська сім’я”: Тоня Матвієнка розповіла про сварки з побиттям посуду з Арсеном Мірзояном

Українські артисти Тоня Матвієнко й Арсен Мірзоян не приховують, що їхнє сімейне життя сповнене емоцій та пристрастей. Співачка поділилася цікавими деталями про те, як вони вирішують конфлікти.

Вчинки дідів та долі онуків: як сіра карма “поганців” впливає на дітей – три історії, які мружать очі

Історія знає чимало випадків, коли вчинки предків залишають довготривалий відбиток на долях їхніх нащадків. Карма, як невидима сила, здатна впливати на життя майбутніх поколінь.